Moeve (abans Cepsa) i Zaffra, una joint venture de Sasol i Topsoe, han firmat un acord per potenciar l'hidrogen com a combustible per als avions. A tal finalitat, han firmat un memoràndum en el qual combinen les seves forces -Moeve en el camp comercial del subministrament de combustible als aeroports espanyols i Zaffra amb la tecnologia i l'experiència en desenvolupament d'actius- per a un dels projectes "d'hidrogen verd més ambiciosos d'Europa, la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd," segons un comunicat conjunt d'ambdues empreses.
L'acord s'emmarca en els objectius de 'ReFuelEU Aviation', que fixa que el 6% del combustible utilitzat en aeroports de la Unió Europea (UE) el 2030 sigui sostenible, amb almenys un 1,2% d'origen sintètic, assenyala el comunicat. Aquests mandats formen part del paquet Objectiu 55, que pretén reduir les emissions netes de gasos amb efecte d'hivernacle en un 55% d'aquí a 2030, i assolir la neutralitat climàtica el 2050. Aquesta normativa té per objecte estimular la inversió en producció i infraestructures de SAF, garantint que Europa es mantingui a l'avantguarda de l'aviació sostenible.
Última generació
El combustible d'aviació electrosostenible (e-SAF), també conegut com a combustible Power-to-Liquid (PtL), és un combustible sintètic d'aviació de nova generació produït a partir d'electricitat renovable, hidrogen verd i diòxid de carboni capturat. A diferència del SAF d'origen biològic, que depèn de matèries primeres orgàniques, l'e-SAF s'obté de fonts no biològiques, fent-ho altament escalable. Una de les vies per produir e-SAF, i la que es detalla en l'acord firmat entre ambdues empreses, és mitjançant l'ús de la tecnologia Fischer Tropsch. Aquest procés utilitza energia renovable per dividir l'aigua en hidrogen i oxigen, i després combina l'hidrogen amb CO₂ capturat per crear hidrocarburs sintètics. El resultat és un combustible sintètic compatible amb els motors actuals (drop-in fuel). El projecte pretén complir els objectius de ReFuelEU Aviation, que exigeixen que almenys el 6% de tot el combustible d'aviació subministrat als aeroports de la UE sigui SAF el 2030, inclòs un 1,2 % de combustibles sintètics com l'e-SAF.
Carlos Barrasa, director de Commercial & Clean Energies de Moeve ha apuntat que "la col·laboració amb Zaffra marca un pas fonamental a la senda de Moeve per accelerar la transició energètica en l'aviació. En combinar les nostres capacitats en energies renovables amb el lideratge tecnològic de Zaffra, estem establint les bases per a les primeres instal·lacions d'e-SAF d'Espanya. Aquesta iniciativa no només recolza els objectius climàtics de la UE, sinó que també reforça el compromís de Moeve d'oferir solucions netes i escalables per al futur de l'aviació".
Per la seva part, Jan Toshka, conseller delegat de Zaffra, declara que es "complau a unir les seves forces amb les de Moeve per construir les primeres plantes d'e-SAF d'Espanya i accelerar així la descarbonització del sector de l'aviació. La nostra visió comuna i els nostres punts forts complementaris ens situen l'avantguarda de la comercialització d'e-SAF de forma ràpida, sostenible i a gran escala".