El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, considera que els temes "d'interès general estan per damunt de tot les altres coses", amb referència als criteris que estaria analitzant el Ministeri d'Economia per aprovar en un futur Consell de Ministres si s'aprova l'opa del BBVA contra el seu banc o quines condicions imposarà en cas que permeti que es dugui a terme. Però també amb referència a l'opinió de la Comissió Europea, segons ha declarat al Fòrum CREC organitzats pel diari Cinc Días.
En aquest sentit, ha expressat els seus dubtes del coneixement que pugui tenir la Comissió Europea com per afirmar que no hi ha qüestions d'interès general afectades per l'oferta pública d'adquisició (opa) plantejada per BBVA. "Els tractats reconeixen el tema de l'interès general com un dels factors [a tenir en compte] i l'únic que diuen [Brussel·les] és que ells no veuen que en aquest cas concret hi hagi cap tema d'interès general", ha explicat el CEO de Sabadell durant la seva intervenció. "Bo, jo no sé si han estudiat prou la cosa com per arribar a aquesta conclusió i si el seu portaveu té autoritat per dir això sense més fonamentació", ha detallat González-Bueno.
El banquer ha dit desconèixer que tesi està treballant el Ministeri d'Economia de cara a l'opa i, ha matisat, no tenir "la bola de cristall". Tanmateix, ha matisat que de moment s'han analitzat dos aspectes de l'operació: la solvència del banc resultant i els efectes sobre la competència. Sobre el primer, González-Bueno ha declarat que és de "sentit comú" analitzar la solvència. En aquest sentit, el Banc Central Europea (BCE) ha assenyalat que un "banc resolgui, més un banc resolgui, és igual a un banc solvent" i ha matisat que, en aquest sentit, el BCE no ha posat objecció a la fusió, encara que ha matisat que "no és el mateix que dir que el BCE aprova la fusió".
Del costat de la competència, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), "després d'un període de temps molt llarg i debatut" ha opinat sobre els efectes de l'operació en la competència del mercat financer espanyol. "Però allà no s'acaben els temes d'interès general", ha remarcat. "Que els bancs siguin solvents i la competència sigui respectada, no són els únics temes" que estan en joc, ha declarat el directiu i ha insistit que "ells han dit moltes vegades que n'hi ha d'altres temes" en joc, amb referència a l'interès general.
Regulació nacional i internacional
I en aquest sentit ha volgut aclarir que les causes d'"interès general" no són una cosa atípica, ja que està reconegut en tota la regulació espanyola, però també als Tractats [comunitaris]. Sobre això, han posat èmfasi que "els temes d'interès general o de bé comú, que així s'esmenten en els diferents ordenaments internacionals, són sempre per damunt de tot les altres coses".
"I és en el que som ara", considera González-Bueno. "Però no tinc una bola de cristall i no sé el que està fent el Govern. Encara que crec que el que estan fent és a dir que seguiran tots els criteris legals que els donen un marge d'actuació molt ampli, però que ho faran amb tot el rigor i tota la justificació", ha acabat.
Aquest dimarts es va conèixer que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, havia decidit elevar l'opa de BBVA sobre Banc Sabadell al Consell de Ministres per estudiar possibles 'remeïs' addicionals durant un mes. Però davant això, la Comissió Europea va determinar que no veu motius perquè el Govern bloquegi o rebutgi l'oferta, després d'haver superat els tests tant del BCE com de la CNMC, segons van informar Europa Press en fonts comunitàries.
"La Comissió està vigilant la compatibilitat de les accions del Govern espanyol amb la legislació de la Unió Europea i no dubtarà a utilitzar els seus poders com a guardià dels Tractats", van detallar les fonts consultades. Brussel·les espera que hi hagi "consistència" entre el suport oficial dels estats membres a la Unió Bancària i les seves polítiques nacionals sobre consolidació bancària.
Revalorització borsària
D'altra banda, González-Bueno ha assenyalat que des que BBVA va anunciar l'opa hostil sobre Sabadell, el banc que lidera Carlos Torres s'ha revalorat un 33% en Borsa, mentre que CaixaBank, Bankinter i Unicaja han despuntat més d'un 65%, davant el 76% que ho ha fet l'acció del seu banc, la qual cosa ha fet que la prima oferta s'hagi esfumat. També ha indicat que la intenció de BBVA d'aprofitar el 'badwill' de Sabadell (comprar el banc per sota del seu valor en llibres) s'ha desbaratat i que les sinergies de 850 milions plantejades pel banc 'blau' s'han diluït.
No obstant això, ha reconegut que si BBVA decidís al final elevar el preu de l'oferta, el consell de Sabadell hauria d'analitzar-ho i pronunciar-se sobre això.