Carlos Cuerpo ha defensat la consulta pública que ha obert el govern espanyol per a les persones, associacions o empreses que considerin que la unió del BBVA i el Sabadell pot ser perjudicial. Per al ministre d’Economia, és legal i no entra en el terreny d’altres institucions, com la CNMC. Aquest mateix dimarts, Alberto Núñez Feijóo ha mostrat el seu temor que hi hagi reclamacions contra l’Estat per la legalitat o invasió de competències de la consulta.

Cuerpo ha respost a Feijóo, sense esmentar-lo, en el mateix escenari: la Reunió del Cercle d’Economia. Això sí, mentre el líder del PP ho ha dit en el seu discurs, perquè no ha fet declaracions als mitjans, Cuerpo ho ha deixat clar abans de la seva intervenció, tan bon punt ha aterrat a la reunió, en una compareixença al photocall de l’esdeveniment.

Mentre el ministeri pujava a la web el qüestionari, que inclou deu preguntes, però només sis sobre l’opa, Cuerpo explicava que la consulta vol recollir motius “d’interès general diferents de la competència”, per no trepitjar el terreny de la CNMC.

“És completament legal i totalment respectuosa amb les competències de les diferents institucions”, ha explicat, i també ha qualificat el procediment d’“obert i transparent”. El ministre ha assegurat que “no és una consulta opa sí o opa no”, sinó que volen recollir tota la informació possible per poder prendre una decisió. El ministeri farà un informe, però no serà vinculant.

Preguntat sobre quantes respostes esperaven, ha fet broma dient que el sistema del ministeri resisteix que s’enviïn 500.000 respostes simultàniament.

El govern espanyol s’ha oposat a l’opa del BBVA al Sabadell des de l’inici, al maig de 2024, i Carlos Cuerpo ha estat el més clar al respecte. De fet, a la reunió del Cercle de l’any passat, ja es va manifestar meridianament contrari a la concentració d’ambdós bancs pels múltiples impactes que podia tenir.

El ministre no ha canviat d’opinió, però no ha volgut entrar en qüestions de competència. “Des del principi teníem una preocupació clara pel que fa a la inclusió financera, la cohesió territorial i l’ocupació”, ha recordat aquest dimarts.

Les preguntes de la consulta pública

El qüestionari inclou deu preguntes, però les quatre primeres són dades personals o de l’empresa o associació. La primera pregunta sobre l’opa és eliminatòria, de manera que, si es vota no, s’acaba l’enquesta, i és si es considera que hi ha criteris d’interès general que poden veure’s afectats per l’operació. Després pregunta quins i dona algunes opcions, i la següent és oberta perquè s’hi introdueixin motius addicionals no inclosos. També pregunta en quina mesura es veuen afectats, si es poden aplicar mesures pal·liatives i quines.

Pedro Sánchez va anunciar aquest dilluns que obriria una consulta pública sobre l’opa del BBVA al Sabadell, per recollir les opinions en contra i poder decidir si hi intervé. El president del govern espanyol va anunciar un termini de quinze dies, però aquest dimarts el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha concretat els terminis, que seran de set dies hàbils per respondre, fins al 16 de maig, i després el govern espanyol tindrà set dies hàbils més, fins al 27, per decidir si entra a analitzar-la o no. Per tant, els 15 dies no són naturals, exclouen els caps de setmana i allarguen encara una mica més el procés.

Si el Consell de Ministres decidís emetre noves condicions a l’opa, tindria un mes, tot i que pot aturar el rellotge cada vegada que reclami informació al BBVA. Això sí, no pot entrar en qüestions de competència, per no envair el terreny de la CNMC, sinó en qüestions d’interès general, que poden ser d’ocupació, de cohesió territorial, d’inclusió financera, etc.