Tesla, companyia del polèmic empresari Elon Musk, ha acomiadat dotzenes de treballadors de la fàbrica de Buffalo (Nova York) després de l'intent de crear un sindicat. Així ho han denunciat els mateixos empleats agrupats en l'organització Tesla Workers United aquest dijous. Si dimarts van anunciar a través de Twitter la iniciativa sindical que estaven intentant crear, hores després l'empresa de vehicles elèctrics de luxe comunicava a diferents treballadors la seva sortida de la companyia.

Es tracta d'un grup de treballadors de la planta Gigafactoría 2 de Buffalo, on es fabriquen cèl·lules solars i altres productes, i en la qual també treballen empleats relacionats amb el sistema d'ajuda a la conducció Autopilot. Els empleats organitzats compten amb el suport del sindicat Workers United, que també ha recolzat els esforços de sindicalització dels empleats d'altres grans empreses com Starbucks, Canada Goose i Lush Cosmetics.

Els treballadors han denunciat a través de Twitter que "dotzenes d'empleats han estat acomiadats després de l'inici de la campanya de sindicalització". Una situació que s'ha produït només un dia després d'anunciar la creació de l'organització sindical. En una presentació davant de la Junta Nacional de Relacions Laborals dels EUA, el sindicat Workers United va acusar a Tesla d'acomiadar il·legalment els empleats "en represàlia per l'activitat sindical i per descoratjar l'activitat sindical", segons ha publicat Bloomberg aquest dijous.

Denuncien una "represàlia col·lectiva"

D'aquesta manera, el sindicat ha sol·licitat a la junta laboral una ordre judicial federal "per evitar la destrucció irreparable dels drets dels empleats com a resultat de la conducta il·legal de Tesla". Alguns dels empleats acomiadats havien estat involucrats en discussions laborals, segons el sindicat, inclòs almenys un que era membre del comitè organitzador. Així mateix, prop de 25 empleats havien enviat un correu electrònic al mateix Musk dimarts on explicaven la seva intenció de sindicalitzar-se.

"Aquesta és una forma de represàlia col·lectiva contra el grup de treballadors que va iniciar aquest esforç d'organització", ha assenyalat a Bloomberg Jaz Brisack, un dels organitzadors de Workers United que està ajudant a encapçalar la campanya sindical de Tesla. L'empleat assegura que els acomiadaments estan "dissenyats per terroritzar a tots sobre les possibles conseqüències de la seva organització, així com per intentar sacrificar al ramat", va dir.

A més de millores en la seguretat laboral i en matèria salarial, aquests treballadors busquen tenir veu a la presa de decisions en el lloc de treball i volen posar fre al monitoratge, les mètriques i la pressió de producció que, segons ells, són perjudicials per a la seva salut. Diuen que Tesla monitora les seves pulsacions i rastreja el temps que passen treballant. Un control que denuncien que ha portat alguns empleats a evitar prendre descansos per anar al bany.

Els acomiadaments no detindran la creació del sindicat

Després de l'anunci de la creació del sindicat, la companyia va enviar un missatge al personal de la gigafactoría de Buffalo anunciant noves normes en la seva política sobre l'ús de la tecnologia en el lloc de treball, segons explica Bloomberg. Els canvis van incloure una directiva per "Protegir la confidencialitat, integritat i seguretat de tota la informació comercial de Tesla".

Segons han anunciat els treballadors a la xarxa social, els acomiadaments no detindrà el procés de crear un sindicat en Tesla. "Volen que estiguem espantats, però han iniciat una estampida. Aquests acomiadaments són exactament la raó per la qual necessitem un sindicat en Tesla", han explicat. El sindicat ha dit que també té per objectiu organitzar els aproximadament 1.000 empleats de fabricació a la instal·lació.

La llei federal prohibeix prendre represàlies contra treballadors que s'organitzin sindicalment, per la qual cosa, en cas de certificar la il·legalitat de les accions de Tesla, la Direcció Nacional de Relacions Laborals té la potestat d'ordenar la reincorporació dels treballadors acomiadats. De donar-se el cas, aquests empleats tindrien dret a indemnització, encara que la institució no podria imposar danys punitius contra la companyia.

Ningú en Tesla no s'ha pronunciat sobre això encara. Ni Musk, ni el cap de recursos humans de la companyia no van respondre a les consultes del medi nord-americà. De fet, Tesla va dissoldre el seu equip de relacions amb la premsa l'any 2020. No és la primera vegada que el mateix Elon Musk s'ha oposat als intents de sindicalització. Ja el 2018 va amenaçar els seus treballadors amb la pèrdua d'opcions sobre accions si creaven un sindicat. Ara les represàlies han estat més grans.