Brussel·les ha complert la seva advertència i ha obert un expedient al Govern espanyol perquè considera que s'ha extralimitat de les seves funcions en elevar l'opa del BBVA sobre el Sabadell el Consell de Ministres i després, imposar les seves pròpies condicions atenent a raons d'interès general. Espanya té un termini de dos mesos per comunicar la seva resposta, però en qualsevol cas, des d'Economia ja s'han mostrat disposats a col·laborar amb la Comissió Europea.
"El Govern espanyol continuarà cooperant constructivament amb les institucions europees per explicar i aclarir qualsevol diferència jurídica o tècnica, reafirmant el nostre ferm compromís amb els principis del Mercat Únic i l'Estat de Dret," han indicat fonts del Ministeri d'Economia a Europa Press.
El Ministeri que lidera Carlos Cuerpo "aclarirà" davant de la Comissió Europea i la resta d'institucions comunitàries les possibles diferències jurídiques que hi hagi amb el Govern espanyol, que el passat 24 de juny va aprovar l'opa del BBVA sobre el Sabadell, però va vetar la fusió de les entitats durant un període d'entre 3 i 5 anys, en obligar-los que cada banc mantingui la seva identitat jurídica i la seva gestió.
Brussel·les no qüestiona l'actuació concreta del Consell de Ministres respecte a l'opa, sinó que la legislació espanyola no estigui lineada amb el Dret de la UE. I en aquest sentit, la Comissió Europea ha iniciat aquest dijous un expedient contra Espanya pels poders discrecionals que diverses normes en la legislació espanyola atorguen al Govern espanyol per poder frenar operacions com l'opa de BBVA al Sabadell, en considerar que el seu abast permet actuar més enllà de l'interès general.
L'Executiu comunitari dona ara aquest termini de dos mesos al Govern central perquè respongui a les seves inquietuds, que van des de la consideració de què la transposició de dues lleis europees necessiten un canvi profund fins als dubtes sobre si la intervenció de Moncloa en l'operació respon a un veritable motiu d'interès general.
Brussel·les espera ara que Espanya corregeixi les errors detectats en la directiva de requisits de capital i en la llei d'ordenació, supervisió i solvència d'entitats de crèdit, que requereixen un canvi bastant profund, mentre que les que afecten a la llei de defensa de la competència necessiten orientar-se i utilitzar-se degudament.
Cuerpo compareix dilluns
El ministre d'Economia, Comerç i Empreses, Carlos Cuerpo, compareixerà dilluns vinent en el Congrés per donar compte de l'expedient d'infracció que la Comissió Europea ha anunciat contra Espanya. Segons consta en l'ordre del dia de la comissió, Vox preguntarà al ministre per les condicions que han imposat a l'opa del BBVA a Sabadell i que han fet 'saltar les alarmes' a Brussel·les.
Per la seva part, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat les actuacions del Govern d'Espanya en el cas de l'oferta pública d'adquisició (opa) de BBVA sobre Banc Sabadell malgrat la decisió de la Comissió Europea d'expedientar Espanya per aquesta raó.
"El Govern d'Espanya el que està fent és defensar els interessos generals del nostre país. Està protegint al nostre país de l'elevat risc de concentració bancària que tenim", ha recalcat Díaz atenent els mitjans de comunicació.
Sense impacte en l'opa
El procediment de Brussel·les davant el Govern espanyol no afecta en res l'opa, segons fonts financeres. Són processos que es desenvoluparan en paral·lel i no haurien d'afectar en res ni al calendari, ni al període d'acceptació, ni al canvi. De fet, el procés de Brussel·les serà llarg. En dos mesos Espanya ha de tenir la seva resposta, però després Brussel·les ha de prendre la paraula.
Segons el previst, el pròxim 24 de juliol el Sabadell presenta el seu nou pla estratègic, la setmana del 28 la CNMV publicarà el fullet de l'opa, cinc dies després començarà el període d'acceptació i el 6 d'agost serà la junta del Sabadell perquè els accionistes donin el vistiplau a la venda de TSB i un dividend de 2.500 milions. Amb tot, al setembre i com tard a l'octubre hauria d'estar resulta l'oepración.