La Comissió Europea ha obert diversos expedients a Espanya aquest dijous. Un d'ells, per l'opa del BBVA sobre el Sabadell; un altre per retards amb les modificacions de la quarta directiva contra el blanqueig de capitals i per haver adaptat de forma incompleta l'aplicació d'altres mesures introduïdes pel reglament sobre transferència de fons. El Govern de Pedro Sánchez té ara dos mesos per respondre a aquesta carta d'emplaçament, però, si Brussel·les considera que les seves explicacions són insuficients podrà decidir elevar el cas davant del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

Juntament amb Espanya, la Comissió també ha expedientat Bèlgica, Polònia i Portugal per no haver traslladat a temps les modificacions de la quarta directiva contra el blanqueig de capitals introduïdes pel Reglament sobre transferència de fons i per no haver notificat a Brussel·les les normes sobre sancions administratives i altres mesures aplicables a les infraccions del reglament.

Aquesta norma sobre transferència de fons substitueix i amplia l'àmbit d'aplicació de l'anterior reglament sobre la informació que acompanya a les transferències de fons i modifica la directiva contra el blanqueig de capitals. L'objectiu d'aquesta reforma és introduir nous requisits per prevenir millor el blanqueig de capitals mitjançant l'ús indegut de criptoactius.

Autoritat de supervisió per al metà

Al seu torn, la Comissió Europea ha iniciat un procediment d'infracció contra Espanya per incomplir l'obligació de designar una autoritat de supervisió del compliment de les normes sobre emissions de metà i notificar-ho a Brussel·les abans que el febrer passat expirés el termini fixat per la normativa comunitària.

L'avís té la forma d'una carta d'emplaçament remesa a les autoritats nacionals que detalla les irregularitats i dona a l'Estat membre un termini de dos mesos per resoldre la situació. De mantenir-se l'incompliment, l'expedient sancionador preveu dues fases més, una amb l'enviament d'un dictamen motivat que dona un nou termini de dos mesos per al diàleg i l'última que suposaria elevar el cas davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per demanar una sanció contra el país incomplidor.

El reglament aborda la qüestió de les emissions de metà als sectors del petroli cru, el gas natural i el carbó. El seu objectiu és millorar el mesurament i la notificació de les emissions de metà a la UE, fomentar la reducció d'aquestes i augmentar la transparència a la UE i a escala mundial, segons resumeix la Comissió en un comunicat.

També incentiva els socis internacionals de la UE a mesurar, notificar i reduir les seves emissions de metà. Al costat d'|Juntament ambEspanya, Brussel·les expedienta pel mateix motiu a uns altres vuit països: Bulgària, Estònia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Àustria, Eslovàquia i Finlàndia.

Brussel·les urgeix a Espanya que apliqui directives d'IVA

D'altra banda, la Comissió Europea va enviar aquest dijous a Espanya dos dictàmens motivats per urgir-li a què incorpori en la legislació nacional dues directives europees en matèria d'IVA, la qual cosa representa el segon pas en els procediments d'infracció oberts per aquesta raó.

Les autoritats espanyoles tenen ara dos mesos per respondre a l'Executiu comunitari, que de no quedar satisfet amb les mesures proposades per solucionar el cas, pot portar a Espanya davant del TJUE. D'una banda, Brussel·les ha enviat un dictamen a Espanya, Bèlgica, Bulgària, Grècia i Romania per no haver comunicat la total transposició de la directiva de tipus de l'IVA, que havia de ser traslladada a les seves legislacions nacionals abans del 31 de desembre de 2024.

Aquesta normativa va flexibilitzar l'ús del tipus reduït en l'IVA, que abans de la reforma estava limitat a una llista preestablerta de productes, i va donar més llibertat als Estats membres per decidir quins béns i serveis podien gaudir d'un gravamen inferior al general. D'altra banda, els països també tenien fins al 31 de desembre de 2024 per adoptar la directiva de tipus especials de l'IVA per a petites empreses, que permet a aquestes firmes vendre béns i serveis sense carregar l'IVA i també alleuja les seves obligacions tributàries en relació amb l'impost.

Modificar la mida de les empreses

Finalment, la CE ha donat un ultimàtum de dos mesos a Espanya per adaptar a la seva legislació nacional una directiva que modifica els criteris de la mida de les empreses per ajustar-los a l'impacte de la inflació i altra sobre els requisits per calcular els matalassos de capital dels bancs per fer front als riscos del mercat.

El Govern central té ara dos mesos per respondre a aquestes cartes d'emplaçament però, si la Comissió considera que les seves explicacions són insuficients, podrà decidir elevar el cas davant del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i imposar multes.

Quant a la directiva sobre la mida de les empreses, Brussel·les ha apressat Espanya, Malta, Portugal i la República Txeca a garantir la transposició de les mesures d'aquesta norma que augmenta els criteris de mida monetària per determinar la categoria d'una empresa a fi d'ajustar-los a l'impacte de la inflació des de 2013.