L’elaborador de caramels Papabubble ha abaixat la persiana. Després de presentar concurs voluntari de creditors a principis d’aquest any, el Jutjat Mercantil número 1 de Barcelona n’ha declarat la liquidació i, posteriorment, la dissolució.
Papabubble era una empresa barcelonina creada el 2002 pels australians Tommy Tang i Christopher King si bé, des de feia més d’una dècada, al capdavant hi havia l’argentí Alejandro Siniawski. Aquest va aprendre l’ofici a Chupa Chups, on va treballar vuit anys quan encara era propietat de la família Bernat Serra.
La primera botiga que van obrir estava situada al carrer Ample de Barcelona, prop de l’antic Palau de Correus, i l’última al carrer Banys Nous, prop del Palau de la Generalitat. Qui passi pel davant s’adonarà que té la persiana abaixada.
Papabubble es dedicava a l’elaboració artesanal de caramels. També per encàrrec del client, personalitzats, i per a empreses. En el seu moment va ser una novetat en el sector de les llaminadures per la presentació, formes i textures, tant en caramels durs com tous. Els clients podien presenciar la seva elaboració en l’obrador de la botiga.

A la seva pàgina web encara consten les botigues Papabubble a Barcelona, París, Brussel·les, Amsterdam, Istanbul, Houston, la paraguaiana Asunción... o al Japó. Precisament, el 2012 van obrir un establiment singular a Yokohama dissenyat pels reconeguts Jaime Hayón i Yasuke Seki. Aquests establiments operaven en règim de franquícies.
La barcelonina Papablue va perdre empenta amb el pas del temps. En l’exercici de 2023, l’últim amb comptes consultables, aquest obrador amb seu al carrer Banys Nous va facturar 173.000 euros, amb uns beneficis testimonies de prop de 5.500 euros. Però aquest any va sol·licitar concurs de creditors. Segons consta en el butlletí del Registre Mercantil, la societat s’ha acabat dissolent per decisió judicial.
Aquí empezó todo.... quién se apunta a conocer la primera tienda papabubble del mundo?
— Papabubble (@papabubble) September 3, 2018
Bcn, Ample 28 (Gotico)
🌍 https://t.co/uAX68pmYf2 pic.twitter.com/brT6wRf8Ub
A Catalunya hi ha altres elaboradors de caramels artesans o gurmet com Çukor, un obrador del barri Gòtic de Barcelona fundat per Péter Sandor Nagy i Emmanuel Abraham que ha recuperat antigues receptes i replica llaminadures de tot el món, o GumiAnoles, elaborador de renovats dolços de vi, cava, cervesa i altres productes d’Ullastrell (Vallès Occidental) creat fa pocs anys per la biotecnòloga Anna Ubach. A Madrid destaquen La Violeta I La Pajarita, dues confiteries tradicionals més que centenàries; així com Oomuombo, de la sueca Caroline Svensson amb diversos establiments; o Lemon Jellies Marshmallows, elaborador de ‘núvols’ sense colorants.