Brussel·les passa a l’acció. La Comissió Europea ha decidit obrir un procediment d’infracció contra Espanya per les condicions del govern espanyol a l’opa del BBVA al Sabadell. L’executiu comunitari ja estudiava l’operació i ara considera que Espanya es podria haver extralimitat per entorpir la compra del banc català per part del d’origen basc.
La Comissió Europea creu que les lleis en les quals s’ha basat el Consell de Ministres espanyol per posar condicions a l’opa, addicionals de les dictades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), no s’ajusten a la normativa comunitària i permeten al govern de l’Estat anar massa lluny en el control d’operacions privades o de concentració empresarial. Brussel·les és del parer que només el Banc Central Europeu (BCE) i la CNMC tenen potestat per posar condicions a l’opa.
L’obertura del procediment no suposa, de moment, l’anul·lació de les condicions del govern espanyol, que va prohibir que el BBVA i el Sabadell es fusionin durant tres anys, que poden arribar a ser cinc. Aquest procediment d’infracció s’inicia amb l’enviament d’una carta formal de Brussel·les a Madrid, en la qual es demana al govern de Pedro Sánchez informació sobre les lleis en les quals s’ha basat la seva actuació en l’opa.
En concret, sobre aquelles que la Comissió sospita que vulneren la legislació europea, per estudiar si realment és així. El termini d’Espanya per respondre és de dos mesos, i el govern central pot acompanyar la informació de les al·legacions que cregui convenients per defensar la seva actuació.
Fonts comunitàries han explicat a diversos mitjans a Brussel·les que operacions de concentració bancària no cal que s’elevin al Consell de Ministres després de l’aprovació per part del regulador de la competència, però també que si hi hagués motius d’interès general, com defensa el govern espanyol, no hi hauria problema i la intervenció s’ajustaria a la llei comunitària. Per això, descobrir si existeix un autèntic interès general és un dels objectius de la Comissió Europea.
L’altre gran objectiu és analitzar les lleis utilitzades del Consell de Ministres i forçar la seva actualització. En concret, espera que Espanya corregeixi errors detectats en la directiva de requisits de capital i en la llei d’ordenació, supervisió i solvència d’entitats de crèdit, que a parer de Brussel·les, necessiten un canvi profund. També creu que cal reorientar i repensar l’ús de la llei de defensa de la competència, com informa Europa Press.
L'opa segueix les seves passes
L'obertura del procediment arriba pocs dies abans que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovi l'opa i en fixi el període d'acceptació, durant el qual els accionistes del Sabadell poden decidir si accepten l'oferta del BBVA o no. El president de la CNMV va avançar que l'aprovaria al juliol, després que el BBVA actualitzés l'opa per la venda de TSB, però no obrirà el període d'acceptació fins que la junta del Sabadell aprovi aquesta venda, el 6 d'agost.
L'actuació de Brussel·les no ha de frenar l'aprovació per part de la CNMV, ja que en principi, no afectaria les condicions, sinó que suposaria, si considera que Espanya s'ha extralimitat, una sanció.