L'empresa nord-americana de circuits integrats Broadcom no construirà finalment una fàbrica de microxips a Espanya, ja que les converses entre la companyia i el govern espanyol estan trencades, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la situació.
S'esvaeix així l'expectativa que un fabricant mundial de xips com Broadcom estableixi una fàbrica al país que pogués ser el germen d'altres inversions.
La decisió va ser anunciada per la mateixa companyia a l'estiu de 2023. "Ens complau anunciar la nostra decisió d'invertir en l'ecosistema de semiconductors d'Espanya sota el seu programa de suport als semiconductors #PERTE_Chip i els principis de la Llei de Xips de la UE. Gràcies @sanchezcastejon pel seu suport i decisió per construir una cadena de valor de semiconductors global més resistent", va escriure el 6 de juliol de 2023 el president del grup de Solucions de Semiconductors de Broadcom, Charlie Kawwas, després de reunir-se a La Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Després de l'anunci, el govern espanyol va celebrar la decisió de la companyia, que segons van explicar llavors fonts de l'Executiu, es traduiria en una fàbrica a gran escala de semiconductors "back-end", la qual seria única a Europa, augmentaria la penetració en aquest nínxol de mercat de la companyia i jugaria un paper estratègic en l'enfortiment de l'ecosistema dels microxips a Espanya.
El projecte hauria suposat una inversió de 1.000 milions de dòlars (entorn de 850 milions d'euros al canvi actual) i estava orientat a impulsar la "reindustrialització" del país. Tanmateix, fa mesos que les negociacions amb la companyia estan trencades i des de l'Executiu donen per perduda aquesta opció.
L'anterior titular de la cartera per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá (ara governador del Banc d'Espanya), va arribar a assenyalar començaments de 2024 que el Govern estava negociant amb Broadcom la ubicació de la planta a Espanya.
Amb l'avenç dels mesos no es van produir actualitzacions per part de l'Executiu sobre l'estat de les converses amb la firma nord-americana i, més enllà d'algunes informacions aïllades que apuntaven a Saragossa com a possible destinació de la nova planta, no va tornar a transcendir res més sobre el projecte.
En aquest sentit, a més de la cartera de Transformació Digital, en les converses amb Broadcom també va participar el Comissionat Especial per al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) de Microelectrònica i Semiconductors -conegut com Perte 'Xip' -, Jaime Martorell.
En aquest context, a començaments de setembre de 2024, poc més d'un any després que Kawwas anunciés a través de Twitter les intencions de la seva companyia a Espanya i que el Govern celebrés la decisió i la vinculés a l'atractiu del Perte 'Xip' per captar inversió, es va produir un relleu al capdavant del Ministeri per a la Transformació Digital.
En concret, Escrivá va ser substituït per Óscar López, un perfil de tall més polític per a la cartera i que, segons han confirmat les fonts consultades per Europa Press, mai no va arribar a asseure's a la taula amb Broadcom, si bé feia temps que les converses ja estaven estancades quan va assumir el càrrec.
S'hi suma que un parell de mesos després, a començaments de novembre de 2024, van tenir lloc les eleccions presidencials als Estats Units, en les quals va resultar elegit Donald Trump, el mandat del qual va arrencar el gener d'aquest mateix any.
Les fonts consultades apunten que l'arribada de Trump a la presidència tampoc no va servir d'ajuda per reactivar el projecte, més aviat al contrari, atesa la tònica d'enfrontament que ha marcat la relació de l'Administració nord-americana amb Europa des que el magnat ocupa el Despatx Oval.
De fet, a més de no ajudar a reactivar les negociacions amb Broadcom, la irrupció de Trump va tombar un altre projecte per a la creació d'una 'joint venture' amb una empresa nord-americana per produir xips a Espanya en la qual el Govern tenia previst invertir fins a 400 milions d'euros.
"Això es va enfonsar per Trump. Era una operació molt interessant i al final no va acabar de quallar. Ara mateix hi ha una sensació que les empreses americanes estan molt restringides per invertir en Europa", han argumentat les fonts consultades.
Europa Press ha contactat amb Broadcom i amb el Ministeri per a la Transformació Digital sobre aquesta informació i ambdues parts han rebutjat realitzar comentaris sobre això.