El BBVA va decidir tirar endavant l’opa sobre el Sabadell després de les dures condicions del govern espanyol, però el cop va ser dur. En els primers anys, el banc que presideix Carlos Torres només podrà estalviar part del previst amb l’operació, si acaba amb èxit, segons ha fet constar en l’actualització del fulletó de l’opa enviat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La prohibició de fusionar el Sabadell durant els tres primers anys després de l’eventual compra, per la qual cosa seria una filial del BBVA, provocarà que l’entitat d’origen basc només es pugui estalviar els 850 milions d’euros previstos un cop culminada la fusió. Mentrestant, les sinergies no arribaran a aquesta xifra. Fonts del mercat han explicat a Expansión que es reduirien a 300 milions, un terç del previst. Fonts del BBVA han admès que els primers anys no es podran estalviar els 850 milions, però han assegurat que la xifra d'estalvi és molt superior als 300 milions, si be no l'han concretada.

Quan va presentar l’opa, el BBVA va calcular que s’estalviaria 450 milions en tecnologia, en unificar sistemes, 300 milions en despeses de personal i 100 milions en estalvis financers. Ara, en haver de mantenir el Sabadell com a filial, part d’aquestes sinergies s’esvairien, si bé també tindria algun avantatge fiscal, com la reducció de l’impost a la banca, ja que el banc fusionat pagaria més que els dos per separat perquè, després de l’última modificació, és progressiu en funció de la mida del banc.

Una part d'aquest estalvi vindria pel fons de capital, cosa que va ser posada en dubte per César González-Bueno, conseller delegat del Sabadell, que va assegurar fa poques setmanes que aquestes sinergies ja no existeixen per la millora dels ràtings del Sabadell en l’últim any.

La venda de TSB i el dividend

En l’actualització del fulletó de l’opa, el BBVA també ha incorporat altres condicionants a l’operació que s’han produït els últims dies, com l’acord del Sabadell amb el Santander per a la venda de TSB i el dividend extraordinari de 2.500 milions que ha proposat amb els ingressos d’aquesta venda. Ambdues operacions estan pendents de ser aprovades per la junta del banc català, el 6 d’agost.

El Consell de Ministres va aprovar el 24 de juny les condicions a l’opa del BBVA al Sabadell, amb la prohibició de fusió durant tres anys. Després d’estudiar-ne els efectes, el consell d’administració del banc va decidir seguir endavant amb l’operació i va començar a calcular de nou els estalvis per actualitzar el fulletó, cosa imprescindible perquè la CNMV aprovi l’opa i pugui començar el període d’acceptació.

El president del regulador, Carlos San Basilio, va explicar aquest dilluns que la seva intenció és poder aprovar l’opa al juliol, per la qual cosa va demanar a Carlos Torres que inclogués també un escenari sense TSB, per no haver de reclamar un nou fulletó després que la junta del Sabadell l’aprovi. El BBVA així ho va fer. Es preveu que el període d’acceptació de l’opa s’allargui fins al setembre.