L’opa del BBVA al Sabadell s’apropa a la culminació, quan els accionistes del banc català puguin decidir si accepten o no l’oferta del seu competidor. El tràmit que falta per a això és que l’aprovi la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), cosa que preveu fer abans no acabi aquest mes, però abans espera la modificació del fulletó per part del BBVA.

El president de la CNMV, Carlos San Basilio, ha explicat aquest dilluns que espera que el banc liderat per Carlos Torres actualitzi el fulletó de l’opa aquesta mateixa setmana. Un cop fet això, l’organisme regulador dels mercats ja podrà aprovar l’opa, un simple tràmit que espera complir al juliol, per tal de poder iniciar finalment el període d’acceptació de l’opa, que es podria allargar fins al setembre.

El BBVA treballa per tancar la revisió del fulletó, per ajustar els estalvis de costos i sinergies a les condicions imposades pel govern espanyol. La prohibició de fusió durant tres anys, aprovada pel Consell de Ministres el 24 de juny, reduiria les sinergies de 850 milions d’euros previstes pel banc d’origen basc.

La CNMV espera que el fulletó inclogui també les conseqüències de la venda de TSB, perquè sigui vàlid en cas que s’aprovi. Està previst que els accionistes del Sabadell la votin a la junta extraordinària del 6 d’agost, de manera que el fulletó podria incloure dos escenaris, segons San Basilio, perquè les xifres no són les mateixes si la compra inclou l’entitat britànica o no.

“Un fulletó amb dos escenaris et permet mantenir-lo un cop s’ha identificat quin és l’escenari en què et mous, sense necessitat de fer-hi canvis. Això és el que ens permetria a nosaltres aprovar-lo a finals de juliol. Si penséssim que després de la junta cal revisar el fulletó, aleshores ens podríem replantejar si té sentit aprovar al juliol una cosa que saps que hauràs de revisar després”, ha explicat el president de la CNMV.

“No hi ha controvèrsia” amb la venda de TSB

Precisament sobre la venda de TSB i la possibilitat que el Sabadell incompleixi el “deure de passivitat” de les entitats opades, que no poden prendre decisions que puguin frustrar l’oferta, San Basilio ha aclarit que, si l’aprova la junta d’accionistes, no hi ha cap problema amb la venda i es pot dur a terme sense contravenir el deure de passivitat: “Ja no hi ha cap controvèrsia”.

Després de les primeres notícies sobre la possible venda del banc britànic –finalment tancada amb el Santander–, la CNMV va explicar que caldria estudiar si s’incompleix aquest deure. Aquest dilluns, San Basilio ha restat importància al fet que fos el Sabadell qui impulsés la venda o no, perquè la potestat màxima correspon als accionistes, que són els mateixos que han de decidir si venen el Sabadell al BBVA. Per tant, si ells veuen bé l’operació de TSB, la CNMV no pot dir que els perjudica de cara a l’opa.

San Basilio també s’ha referit a la possibilitat que el BBVA tiri la tovallola després de la venda de TSB, cosa que pot fer, però que ha de ser aprovada per la CNMV si aquesta ja ha donat el vistiplau a l’oferta: “El BBVA pot sol·licitar desistir i després la CNMV ha de dir si autoritza el desistiment en funció de les causes”.