El món se li va esfondrar al BBVA el dilluns al vespre, quan el consell d’administració del Banc Sabadell va comunicar que rebutjava l’oferta de fusió. La negativa va aturar el rellotge de Carlos Torres pel que fa al creixement inorgànic del banc, fins que decideixi com reacciona i si mou fitxa o es queda com està. També va aturar els contactes empresarials a Catalunya, que el banc va iniciar a finals de la setmana passada.

Segons ha pogut saber ON ECONOMIA, responsables del BBVA a Catalunya van contactar divendres passat amb Foment, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona per explicar-los les bonances de l’operació i han tingut converses formals, com a mínim, amb les dues primeres. L’entitat d’origen basc, que no va confirmar els moviments, va decidir moure fitxa després de veure que l’operació despertava recels en el món empresarial català per la possible pèrdua d’un banc del país que és, a més, un aliat de les empreses perquè està especialitzat en pimes.

Carlos Torres va trucar divendres a Josep Sánchez Llibre, segons han confirmat fonts de Foment, per tranquil·litzar el líder patronal sobre l’operació. Fa una setmana, Sánchez Llibre va dir que veien la fusió “amb escepticisme” i va lamentar la possible pèrdua d’un banc “molt proper a les empreses”. Per aquest motiu, el president del BBVA va voler explicar-li personalment que la intenció del seu banc era continuar sent un aliat del teixit productiu català i que no descapitalitzaria el Sabadell.

Carlos Torres va trucar divendres a Josep Sánchez Llibre i responsables del BBVA a Catalunya es van reunir dilluns amb Antoni Cañete

Divendres mateix, el BBVA va trucar també a Pimec, però la conversa va ser per convocar-los a una reunió que va tenir lloc aquest dilluns, hores abans que el Sabadell anunciés el no a l’oferta. A la trobada, a la seu de Pimec a Barcelona, Antoni Cañete va reiterar el que també ha dit en públic, la seva preocupació pel crèdit a les pimes. Els responsables del banc basc van respondre que en prenien nota.

“Sempre vetllarem perquè hi hagi un sistema bancari el més robust i ferm possible, però és cert que cada cop que hi ha concentracions bancàries és negatiu per a les pimes, ja que perdem competència i capacitat negociadora i de finançament”, van dir fonts de la patronal catalana de petites i mitjanes empreses, motiu pel qual van valorar el rebuig del Banc Sabadell com “una bona notícia tenint en compte com s’estructura el teixit empresarial de Catalunya”.

Fonts empresarials expliquen que el BBVA també va trucar divendres a la Cambra de Comerç de Barcelona per reunir-se amb el seu president, Josep Santacreu, però no han pogut confirmar si aquesta trobada ha arribat a tenir lloc o s’ha frustrat després que s’hagi aturat l’operació. Fonts de l’entitat cameral tampoc ho van precisar. Aquest dimarts, Santacreu va reiterar que els empresaris no veien amb bons ulls l’operació, per la reducció de competència en el sector financer, i va apostar per operacions entre bancs de diferents països.

Torres va consultar el consell assessor del BBVA a Catalunya

El BBVA té una presència molt important a Catalunya, després de les compres de Catalunya Caixa i Unnim, i s’ha mogut en les últimes setmanes per veure com queia l’oferta en el món empresarial i la societat catalana. Abans de presentar la proposta al Sabadell, va consultar-la amb el seu consell assessor a Catalunya, presidit per Ignasi Ferrero (Idilia Foods) i que compta, entre altres empresaris, amb José Luis Bonet, Manuel Puig (grup Puig), Amancio López (Hotusa), Sergi Ferrer Salat (grup Ferrer), Oriol Guixà (La Farga), Josep Vall Esquerda (Vall Companys), Blanca Sorigué (CZFB) i Anna Sagalés (grup Sagalés).

Carlos Torres va voler conèixer l’opinió d’aquests directius i empresaris sobre una possible fusió amb el Sabadell, que preveia per a després de les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya, però la filtració a Sky News va precipitar els fets. El BBVA podria haver-se limitat a confirmar l’interès a explorar una fusió, però va enviar una oferta, molt similar a la del 2020 però amb el preu actualitzat, i agressiva, posant presses al consell del Sabadell.

El BBVA volia presentar l'oferta després de les eleccions del 12-M, però una filtració va precipitar una operació que estava verda

La cúpula del banc català havia tingut contactes amb la de l’entitat basca, però havien estat preliminars, no s’havia entrat tant en detall. Per això, no s’esperava una oferta formal, amb xifres i propostes concretes, i la va rebre amb estupefacció. A Josep Oliu i el consell del Sabadell tampoc els va agradar el to de la carta de Torres, ni el preu ni que infravalorés el seu projecte de futur, per la qual cosa, van decidir rebutjar l’oferta.

Aquest dimarts, les accions del BBVA van recuperar-se un 3,6%, mentre que les del Sabadell van caure un 0,45%, una reacció que s’esperava, però encara estan lluny de recuperar els preus previs a l’anunci de l’operació. Per això, molts analistes interpreten que l’entitat de Carlos Torres pot fer un nou moviment, sigui una opa hostil o, més plausible, una oferta més generosa i amb part del pagament en efectiu. No obstant, el no del Sabadell va ser contundent i Josep Oliu i César González Bueno van explicar-ho a la plantilla, de manera que sembla més difícil que puguin desdir-se de la negativa a vendre en un futur pròxim.