Després de gairebé una setmana d'incertesa, el Sabadell respon a l'oferta de fusió plantejada per BBVA. El banc català, que ja va indicar fa uns dies que estudiaria l'operació, ha assegut aquest dilluns el seu consell d'administració per valorar-la i prendre una decisió, i com va passar el novembre del 2020, l'ha rebutjat. Atès que considera que el banc que presideix Carlos Torres "infravalora significativament" el projecte de l'entitat i les seves perspectives de creixement.

L'entitat que presideix Josep Oliu des de fa 25 anys (va assumir aquest càrrec el 1999, abans en va ser conseller delegat) podia acceptar-la, renegociar-la o rebutjar-la per seguir el seu camí en solitari. Finalment, aquesta última opció ha estat la vencedora.

En un comunicat remès a la CNMV indica que ha pres la decisió de rebutjar la proposta "no sol·licitada, indicativa i condicional de BBVA" amb l'assistència de Goldman Sachs, Morgan Stanley i Uría Menéndez, els seus assessors financers i jurídics.

També explica que el consell d'administració del Banc Sabadell ha revisat detingudament la proposta i considera que l'oferta de BBVA "infravalora significativament el projecte de Banc Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent".

El consell, continua, confia plenament en l'estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els seus objectius financers, i és de l'opinió que l'estratègia de Banc Sabadell com a entitat independent "generarà més valor per als seus accionistes".

Cal recordar que BBVA va proposar al Sabadell una equació de canvi d'una acció seva de nova emissió per cada 4,83 títols del banc català amb una prima del 30% sobre els preus de tancament de Banc Sabadell i BBVA del 29 d'abril passat. Les accions del banc que presideix Josep Oliu van tancar aquell dia en 1,737 euros. I les del que lidera Carlos Torres, en 10,90 euros.

El banc català considera també que la caiguda "significativa" (d'entorn del 9%) i la "volatilitat" del preu de l'acció de BBVA els últims dies "genera una incertesa addicional" sobre el valor de la proposta de fusió.

Per tot això, Sabadell reitera que el consell ha conclòs que aquesta oferta "no satisfà l'interès de Banc Sabadell i els seus accionistes", i, en conseqüència, ha rebutjat la proposta de BBVA. El consell creu que aquesta decisió està, a més, alineada amb l'interès dels clients i empleats de Banc Sabadell.

Al comunicat, Sabadell assenyala que com a part del "ferm compromís amb la creació de valor per a l'accionista i amb el suport del pla de negoci de l'entitat i la sòlida generació de capital", el consell "reitera el seu compromís de distribuir als accionistes, de manera recurrent, qualsevol excés de capital per sobre del 13% de la ràtio CET1 pro forma Basilea IV”.

El banc calcula que l'excés de capital que es generarà els anys 2024 i 2025, juntament amb els dividends recurrents d'aquest període d'acord amb el compliment satisfactori del pla de negoci vigent, es preveu que sigui de 2.400 milions d'euros. Tot i que part d'això pot estar subjecte a l'aprovació del supervisor.