El consell d'administració del Banc Sabadell ha rebutjat l'oferta del BBVA, en considerar que no era atractiva ni en preu ni en projecte. Asseguren en un comunicat que el banc generarà més valor com entitat independent, per la qual cosa la millor decisió per als accionistes, els empleats i els clients és rebutjar-la.

Després del no de Josep Oliu i el Sabadell a la proposta de Carlos Torres, s'obren alguns escenaris a nivell corporatiu per a ambdós bancs. El rebuig no significa que no hi pugui haver una opa hostil. Fonts financeres asseguren que és poc probable que BBVA es quedi de braços plegats. En l'altre extrem, una altra opció és que el Sabadell busqui la seva operació de fusió –se suposa que amb Unicaja– per guanyar mida i protegir-se. Però per això encara seria aviat.

El BBVA, a la carta que va enviar al Sabadell amb l'oferta de fusió, va assegurar que estan "preparats per avançar immediatament en l'operació". Aquesta frase no va agradar a l'entitat que dirigeix César González-Bueno, que ho va veure com una amenaça d'opa hostil. A Madrid també s'ha especulat amb aquesta possibilitat, encara que ara ha de ser el BBVA el que faci el proper pas, si n'hi ha.

Fonts del sector veuen poc probable que BBVA es quedi de braços plegats

L'opa hostil té més contres que pros. A favor té que el Sabadell no compta amb un nucli dur fort per oposar-se a l'oferta. En contra, que generaria més oposició política davant d'una concentració bancària molt notable i una previsible retallada de plantilla més gran de la prevista. A més, és probable que d'anunciar una opa, l'acció del BBVA caigués encara més, mentre que la del Sabadell aniria en la direcció contrària. Hi ha dubtes que a nivell de negoci li sortís a compte, tenint en compte que després hauria de fer retallades importants i costoses.

L'entitat que presideix Carlos Torres també pot buscar de nou una via amistosa, si bé treballant millor la proposta. La filtració prematura de les intencions del BBVA va precipitar una oferta massa poc treballada. Si el banc d'origen basc decideix tornar a intentar-ho, hauria d'iniciar converses de forma discreta i anunciar l'oferta quan estigui més madurada, assegurant-se que serà del grat del Sabadell. Potser millorar el preu i pagar part en efectiu ajudaria. També garantir més pes per als executius de Sant Cugat. Malgrat el no a negociar d'aquest dilluns, fonts consultades no descarten aquesta opció.

Si BBVA ho deixa córrer, per segona vegada després que el Sabadell també rebutgés l'acord el 2020, aquella vegada després de setmanes de negociacions, el banc català pot seguir en solitari, però també buscar una aliança al seu favor. El comunicat d'aquest dilluns diu que el desig del Sabadell és continuar com a banc independent, però no utilitza l'expressió en solitari. En canvi, el terme independent és més ambigu i no exclou una compra, que engreixaria l'entitat però no li restaria independència.

En solitari, o amb Unicaja

L'operació amb què fa mesos s'especula és una fusió entre Sabadell i Unicaja, en la que el banc català seria el comprador –capitalitza 10.000 milions– i l'andalús, el comprat –amb un valor de 3.300 milions–. No és senzilla, ja que podria trobar-se les mateixes resistències a Màlaga que BBVA s'ha trobat a Sant Cugat i el mateix anunci de l'opa reduiria la diferència entre el valor d'ambdós bancs.

Però el més complex d'aquesta operació radica en la composició accionarial d'ambdues entitats: mentre que el Sabadell té el seu accionariat molt atomitzat, el 30,2% de Unicaja el controla la fundació homònima. Aquest fet provocaria que l'entitat fusionada tingués com a primer accionista la Fundació Unicaja, la qual cosa li donaria molta força per imposar condicions en una fusió, com mantenir seu i marca, el que qüestionaria la lògica del Sabadell de continuar com a entitat independent.

Malgrat això, fonts del sector apunten a la fusió amb Unicaja com el moviment lògic del Sabadell per estar una mica més protegit. Seguir en solitari tampoc és mala opció: el banc viu un bon moment, tant a nivell de negoci com en borsa, i el no a BBVA llança un missatge al mercat que si algú vol al Sabadell, no li sortirà barat.