El BBVA considera que el compromís amb el crèdit a pimes que va acceptar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) com a part del procés per aprovar la seva oferta pública d'adquisició (OPA) a Banc Sabadell en fase 2 cobrirà a la majoria de petites i mitjanes empreses afectades a Catalunya.

D'una banda, el banc s'ha compromès a mantenir el volum de crèdit total de les pimes la qual quota Cirbe agregada de BBVA i Banc Sabadell sigui almenys del 85%.

No obstant això, el requisit passa a ser d'almenys el 50% en aquelles comunitats autònomes en les quals la quota en el segment de crèdit a pimes de l'entitat resultant sigui superior al 30% amb una addició superior al 10% (en aquest cas, Catalunya i les Balears).

"Amb aquest compromís, queden coberts la immensa majoria de les pimes que treballen amb Banc Sabadell i/o BBVA a Catalunya. És un compromís molt potent", ha recalcat el conseller delegat de BBVA a Espanya, Peio Belausteguigoitia.

Vaig respondre així a les crítiques i alertes que han llançat des que es va aprovar l'opa representants de la patronal catalana, sindicats i també els governs català i espanyol i la pràctica totalitat dels partits catalans, preocupats per aquest i per altres aspectes.

La CNMC va decidir aprovar aquesta mateixa setmana en segona fase l'OPA de BBVA sobre Banc Sabadell amb una sèrie de compromisos assumits pel banc oferent.

La CNMC ha detectat riscos als mercats de banca minorista, tant en serveis deixats a particulars, com pimes i autònoms, així com en mercats de mitjans de pagament, però considera que els compromisos que ha presentat BBVA són "adequats, suficients i proporcionats" per solucionar els problemes que aquesta concentració suposa per a la competència als mercats afectats. La majoria dels compromisos tindrà una durada de tres anys (36 mesos), prorrogables per uns altres dos anys més en el cas del crèdit a pimes; i d'any i mig (18 mesos) en el cas dels caixers.

La CNMC supervisarà el compliment dels compromisos durant el temps estipulat. BBVA haurà d'informar Competència en els terminis acordats per a això.

En la mateixa línia que Belausteguigoitia es va expressar dimecres passat el president de BBVA, Carlos Torres, valorant l'aprovació per part de la CNMC. "Els compromisos que assumim afavoreixen la inclusió financera, la cohesió territorial i el crèdit a pimes i autònoms, i preserven la competència, especialment als territoris en els quals tindrem més presència, com Catalunya," va afirmar.

Després de conèixer-se el dictamen del regulador de la competència, Banc Sabadell va expressar el seu desacord amb la decisió i va criticar la metodologia que havia fet servir la CNMC perquè considerava que no és la correcta per a aquest cas.

"Banc Sabadell s'ha oposat durant tot el procés d'anàlisi a la metodologia utilitzada per la CNMC perquè entén que no és adequada per analitzar la unió de negocis bancaris per a pimes i que, per tant, no permet conèixer les conseqüències que aquesta concentració té per a aquests clients", va afirmar l'entitat opada.

Ara mateix, l'OPA està en la coneguda com a fase 3. El Ministeri d'Economia té un termini de 15 dies des que rebi l'expedient per decidir si la porta al Consell de Ministres, mentre que al seu torn, el Consell té un termini de 30 dies per ampliar les condicions a l'operació.

En cas que l'OPA aconsegueixi també l'aprovació del Consell de Ministres, el següent pas serà l'aprovació per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) del fullet d'admissió i, posteriorment, l'obertura del termini d'acceptació, la qual cosa suposa que la decisió passarà a ser ja en mans dels accionistes de Sabadell.