Les fàbriques de cotxes són un dels grans motors de la indústria i l’economia espanyola. L’Estat presumeix de ser el segon productor europeu d’automòbils, només per darrere de la potent Alemanya, i d’estar en el top ten mundial, que domina amb mà de ferro la Xina, que fa més cotxes que els quatre països que la segueixen en el rànquing. Però les fàbriques espanyoles no passen per un bon moment i viuen baixades de producció que s’estan accentuant.
Les 16 plantes de cotxes, camionetes i camions de l’Estat van fabricar 2,38 milions de vehicles l’any passat, un 3% menys que l’any anterior, segons refecteix l’anuari de la patronal de fabricants, Anfac, presentat aquesta setmana. La producció va trencar així dos anys d’alces, però la previsió és que enguany la caiguda sigui molt més pronunciada. En els cinc primers mesos del 2025, s'han fet 1,11 milions de cotxes, un 9,7% menys que en el mateix període de l’any passat.
L’informe apunta a dos factors: la caiguda de la demanda per part dels principals països receptors d’aquests cotxes, en especial Alemanya, i l’adaptació de les plantes per produir cotxes elèctrics, ja que l’electrificació de les línies obliga sovint a aturar-les.
El director general d’Anfac, José López-Tafall, director general de ANFAC, creu que aquesta baixada de la producció “no deixa de ser un reflex de la mateixa demanda”, ja que “l’encara baixa integració dels models electrificats en els mercats europeus limita l’impuls que necessiten les nostres fàbriques per consolidar la transformació industrial i mantenir la competitivitat”. Per això, demana una aposta pública més decidida pel cotxe elèctric. Però el cert és que les vendes estan pujant, i especialment les d’elèctrics.
Catalunya té tres de les fàbriques de cotxes de l’Estat: la més important és la de Seat i Cupra, que va produir 480.000 vehicles el 2024, un 8% més, i més del 20% del que es fabrica a tot l’Estat. L’any passat va obrir la d’Ebro a la Zona Franca de Barcelona, amb xifres encara petites, i també es fabrica a Catalunya la recuperada marca de luxe Hispano Suiza, amb xifres també molt reduïdes. A la resta de l’Estat, hi ha la fàbrica de Ford a Almussafes (València), les de Stellantis a Figueruelas (Saragossa), Vigo i Madrid, les de Renault a Valladolid i Palència, les de Nissan a Àvila i Santander, les de Mercedes a Àlaba i Santander, i la de Volkswagen a Vitòria.
Europa, deprimida; la Xina, disparada
La baixada de la producció a Espanya, que es produeix sobretot en vehicles comercials i industrials, no és una excepció en l’àmbit europeu, que, de fet, va patir una caiguda més pronunciada l’any passat: el 2024, la UE va fabricar 13,4 milions de cotxes, un 6,4% menys, i el conjunt del continent, 16,7 milions, un 5% menys. Només Rússia, Romania i Portugal van millorar xifres. Als Estats Units i el Japó, dos dels grans productors mundials, les dades també van ser negatives, tot i que mentre la caiguda va ser petita per als EUA (0,7%), el Japó va patir un daltabaix del 8,5%.
Els EUA i el Japó són precisament el segon i tercer productor mundial, amb 10,5 i 8,2 milions de cotxes el 2024 respectivament. La Xina, líder absoluta, va produir l’any passat 31,3 milions de vehicles, un 3,7% més. L'Índia i Mèxic, que completen els cinc primers llocs mundials, també pugen, un 2,8% (fins als 6 milions) i un 5% (fins als 4,2 milions) respectivament. Mèxic va avançar dos llocs, en superar Corea del Sud i Alemanya. Espanya, novena del rànquing, va ser superada pel Brasil, que va viure un increment del 9,7%.
Baixen les exportacions i pugen les vendes
La majoria dels cotxes que produeix Espanya es venen a l’estranger, un 89,3%, percentatge que va baixar un punt respecte al 2023. L’any passat, es van enviar fora 2,12 milions de cotxes, un 4% menys. Tot i aquesta baixada, els automòbils, vehicles comercials i vehicles industrials suposen l’11% del total d’exportacions espanyoles.
La meitat dels cotxes made in Spain van a tres mercats, dos dels quals van baixar l’any passat: França, que ha superat Alemanya com a primer receptor dels cotxes que es fabriquen a Espanya, la mateixa Alemanya i el Regne Unit. El país gal, que té nombroses fàbriques dels seus grups Stellantis i Renault, va comprar aquí 392.000 cotxes, un 8,5% més, mentre que Alemanya, que té VW i Seat-Cupra, va importar d’Espanya 363.000 vehicles, un 1,8% menys. La pitjor caiguda la va patir el Regne Unit, amb un 4,7% menys de cotxes. El 93% dels automòbils van a Europa, i ni un va anar als Estats Units pre-Donald Trump.
Pel que fa a les vendes, el 2024 sí que va ser un bon any, en el qual es va tornar a superar el milió de cotxes matriculats per primer cop des de la pandèmia, a 1.016.907 unitats venudes. I la tendència es manté a l’alça, ja que en el primer semestre del 2025, s’han matriculat ja 610.000 cotxes, un 13,9% més. El gran auge és els electrificats, que si bé el 2024 van créixer només un 2%, des de principi d'any ja s’han venut gairebé els mateixos que en tot l’any passat.