Els Grifols han fet perdre els seus accionistes uns 1.400 milions d'euros aquest dimarts després de les fortes caigudes (de fins i tot el 30%) registrades durant tota la jornada després de conèixer-se el devastador informe de Gotham City Research, en el qual qüestiona la viabilitat de la firma i el valor de les seves accions, les quals considera que valen zero euros. Entre els seus accionistes i inversors es troben la gestora de CaixaBank, Ibercaja, Mapfre, Santander o BBVA. Encara que per davant d'ells hi ha altres bancs europeus de gran rellevància com BNP Paribas o Norges Bank, diversos fons nord-americans i la mateixa família que dona nomeni la companyia.

Fonts del sector expliquen que des que Gotham City Research va publicar el seu famós informe a primera hora d'aquest dimarts, tots els accionistes, grans i petits, han demanat explicacions a la companyia, que en un comunicat remès al mercat ha negat totes les acusacions indicant que són "especulacions" i rebutjant "categòricament" qualsevol acusació de pràctiques comptables o d'informació errònies en els seus estats financers.

No per això es deslliurarà de respondre i atendre els dubtes de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el president del qual, Rodrigo Buenaventura, ja ha demanat explicacions; o dels seus propis accionistes, que continuaran insistint. Encara que sobra dir que no són gaires els de gran calat, ja que, gairebé el 33% del capital de la companyia està en mans de la família Grifols, la fundadora.

Segons els propis registres de la CNMV, la principal accionista de Grifols amb el 9,19% del capital és Deria SA. Es tracta d'una societat en la qual es concentra la participació Víctor Grífols Roura i dels seus germans Enric, Núria, Albert i Raimon. Víctor Grífols Roura és net del fundador de la companyia i recentment va renunciar al seu càrrec com a membre del consell d'administració de Grifols després de gairebé quatre dècades de servei, encara que continua sent president d'honor.

El següent accionista de referència és Scranton, la famosa empresa de la qual tant parla Gotham City Research al seu informe. Aquesta té el 8,67% del capital de Grifols, està ubicada als Països Baixos i concentra participacions de la família, però també d'antics executius de la farmacèutica.

Continua aquesta llista Ponder Trade, que té un 7,08% del capital. Es tracta d'un vehicle inversor que pertanyen a una altra part de la família, a la branca Grífols Gras; Així mateix, Ralledor Holding posseeix un altre 6,15% i aquesta és una societat en mans de Núria Roura, mare del president d'honor. Per la seva part, el mateix Víctor Grifols té un altre 1,3% de manera independent.

Després de la família Grifols, el següent accionista de referència que figura en la CNMV és Capital Research and Managment Company (CRMC) un vehicle inversor de la gestora Capital Group que compta amb una participació del 5,65% en el fabricant d'hemoderivats; El segueix BlackRock, que encara que ha baixat en els últims anys el seu pes, encara posseeix un 3,9%. El fons més gran dels Estats Units, que a més és accionista de referència en gairebé tot l'IBEX, va arribar a vorejar el 5% del capital fa uns anys.

Completa la llista d'accionistes de referència Europacific Growth Fund, amb el 3,03% del capital; Però per sota d'aquestes participacions hi ha uns altres 60 inversors institucionals, segons recull Bloomberg, ja que la CNMV només destaca els que tenen més del 3%.

Tanmateix, fregant aquest 3% està BNP Paribas (2,7%), Vanguard Group (2,66%) o Norges Bank, (2,33%). Per sota es troben també CaixaBank AM, amb l'1,22% del capital; Deutsche Bank (0,89%), Bestinver (0,5%), Credit Suisse (0,45%). Sense oblidar a firmes espanyoles com Santander (0,35%), BBVA (0,23%), Ibercaja Gestión (0,22%), Mapfre Inversió (0,19%) o Mapfre Internacional SA, (0,07%), que també tenen presència en l'accionariat de Grifols.

Encara que una participació de l'1,22%, com té la gestora de CaixaBank, pugui semblar minoritària, són 74 milions d'euros dels seus clients els que es juga si Grifols pateix un daltabaix com el viscut aquest dimarts. Per això, els fons i gestores estan expectants a les explicacions de la companyia, que aquesta mateixa tarda celebra un consell extraordinari.

Grifols va tancar la sessió de dilluns amb una capitalització borsària de 6.068 milions d'euros, i les seves accions van marcar un preu de 14,2 euros. Però aquest dimarts, ja valia uns 1.400 milions menys i els seus títols en perdien més del 20% del seu valor.

Actualment, hi ha 20 analistes que recomanen comprar accions de Grifols, segons els registres que la pròpia companyia comparteix al seu web, i que estan basats en les recomanacions realitzades entre finals de desembre i els primers dies de gener. Entre ells, es troben firmes espanyoles com Alantra, JB Capital, CaixaBank, Santander o Sabadell. Encara que aquestes guies podrien canviar després dels esdeveniments coneguts aquest dimarts.