Grifols està en el punt de mira després de l'informe de la firma d'inversió i anàlisi Gotham City Research, que acusa la companyia de falsejar els seus comptes i apunta que, en cas de ser així, el seu valor al mercat seria probablement de zero euros. A l'esmentat informe, el fons també posa en el focus a Scranton Enterprises, un dels vehicles inversors de la família Grífols amb què controlen la companyia farmacèutica amb alguna cosa més d'un 8,6%. Es tracta d'un fons amb el qual inverteixen en diferents sectors i empreses, des de la productora de cava Juvé i Camps o els pisos de luxe, fins al club esportiu de bàsquet Joventut de Badalona.

Segons l'informe, Grifols estaria manipulant les ràtios d'endeutament i resultat brut d'explotació, per "reduir artificialment" el seu palanquejament. Així, estaria notificant un palanquejament de 6 vegades el seu ebitda, però en realitat seria d'entre 10 i 13 vegades. En el cas de Scranton Enterprises, Gotham assegura que el palanquejament es multiplicaria per 27 vegades el seu ebitda. El deute més gran que posseeixi una companyia respecte al seu capital propi, major serà el palanquejament, una cosa que pot afectar negativament els guanys.

Però les sospites de Gotham sobre Grifols i Scranton tenen a veure amb una operació el 2018. Aquell any, la farmacèutica catalana va prestar a Scranton 95 milions de dòlars, que segons indica no van quedar registrats degudament. "Aquest préstec sembla vinculat a la transacció BPC/Haema, tanmateix, aquest préstec no es revela als documents de Grifols i només apareix als documents de Scranton", assenyala l'informe.

Biotest i Haema són filials de Scranton des de 2018 després d'unes peculiars operacions. Grifols va comprar Haema per 220 milions a començaments de l'esmentat any i la va vendre al seu vehicle inversor a finals del mateix. La farmacèutica va actuar igual amb Biotest, en una operació de compra que es va acostar als 250 milions d'euros i posterior venda a Scranton. Sobre aquesta situació, Gotham denuncia que "Grifols ha consolidat completament tant Haema com BPC Plasma, malgrat posseir el 0% de cada companyia".

Cava, medicina, bàsquet i pisos de luxe

Què és i com opera Scranton? Es tracta d'un hòlding a través del qual la família catalana inverteix en diferents sectors del mercat com el sanitari, l'immobiliari, així com en empreses de ràpid creixement tant a Europa com als Estats Units. De la societat no es coneix massa informació econòmica pública, ja que la firma té la seva seu a Amsterdam. Una cosa que ocorre de forma similar amb Grifols, la seva principal europea del qual es troba a Irlanda, país on radiquen la majoria de les grans tecnològiques pels avantatges fiscals que ofereix.

L'empresa està participada tant per membres de la família, com Víctor Grífols Roura, com per executius i exdirectius de confiança, entre els quals destaca Tomás Dagà. "Destaquem en velocitat d'execució, connectivitat corporativa, desplegament de capital i creació de valor per a totes les parts interessades. Invertim en empreses i donem suport al seu creixement perquè es converteixin en líders del mercat", resa el seu propi web.

D'aquesta manera, Scranton controla empreses com la cellerera del cava Juvé i Camps. També és propietari del Club Joventut de Badalona, conegut pels seus aficionats com "La Penya" i, juntament amb Reial Madrid, l'únic equip de bàsquet que ha romàs sempre en la màxima categoria.

Al sector sanitari, destaquen les seves inversions en la companyia Ivftech, l'activitat dels quals se centra en les solucions de biologia embrionària i cel·lular, o el fons Medical Technology Venture Partners, que inverteix en empreses relacionades amb la tecnologia mèdica.

Però sens dubte un dels seus punts forts és el sector immobiliari, on compta amb diversos projectes. Un d'ells és Becorp rental Homes, una empresa que gestiona pisos de lloguer d'obra nova a Barcelona. Una altra societat en la qual inverteix és Francesc Macià 10, una promotora immobiliària que opera a Barcelona i l'activitat de la qual comprèn els apartaments de luxe. Fa anys, els mitjans especialitzats parlaven de promocions de Francesc Macià com les més cares de Barcelona i fins i tot d'Espanya.

Així mateix, compten amb dues subsidiàries a través de les quals també operen: Centurió Real Estate i Scranton Plasma. En el cas de Centurión, va néixer a Barcelona el 2014 "amb l'objectiu de detectar oportunitats d'adquisició al mercat immobiliari, per a la seva posterior gestió i explotació en règim d'arrendament." Actualment, gestiona una cartera en la qual destaquen actius de tipus comercial, oficines i fins i tot residencial, a través de la seva filial íntegrament participada Aurea Arrendaments Urbans.