Alguns cronistes l’anomenen “l’altre Amancio” perquè, com Amancio Ortega, també és gallec, milionari i ha aixecat del no res un imperi econòmic, en el seu cas amb els hotels. Amancio López Seijas va néixer el 1955 a Camporramiro, una petita aldea del municipi de Chantada (Lugo), però amb 19 anys es va establir a Barcelona per començar, modestament, en el negoci de la gestió hotelera. Gairebé 50 anys després, presideix el grup Hotusa, amb 250 hotels i una facturació superior als 1.400 milions d’euros l’any passat. I des de fa només unes setmanes també està al capdavant de l’Associació d’Empresaris Gallecs de Catalunya (Aega-Cat), un influent lobby molt ben relacionat amb la política.

El seu antecessor en aquest lobby, Carlos Fernández, CEO de Filmax, explica que va ser la catalana Aega-Cat la “inspiradora” de la creació de l’Associació Mundial d’Empresaris Gallecs (Amega), si bé formalment es va constituir a la illa d’A Toxa (Pontevedra) fa tres anys. Les primeres reunions preparatòries es van fer a Barcelona i, de fet, va ser la catalana Aega-Cat la que va registrar el nom de l’organització internacional Amega que representa a tots els gallecs de la diàspora.

Hi ha moltes associacions d’empresaris gallecs repartides pel món i també per Espanya, però poques tenen la influència de la catalana Aega-Cat. Per exemple, a Madrid hi ha Aegama, liderada per Julio Lage González, que va ser executiu de diversos bancs, però és una organització més de directius que d’empresaris, a diferència de la catalana. En aquesta última, Amancio López té com a vicepresidents al també hoteler José Antonio Castro Sousa (Hesperia), Carlos Fernández (Filmax), Francisco Cabanas (Bodegas Pago de Ina) i l’activista cultural Xosé Carlos García (Xuntanza de Asociacions Galegas de Catalunya). La secretària general és Carmen López Manciñeiras, sòcia directora del despatx d’advocats Gedex.

Per la presidència d’Aega-Cat han passat, des que es va constituir el 1989, José Luis Díaz-Varela Somoza (fundador del grup farmacèutic Indukern), Víctor Moro Rodríguez (exdiputat de UCD i exdirector del Banc d’Espanya a Barcelona, mort el desembre de 2021), Cándido Iglesias Barciela (fundador de les marisqueries Rías de Galicia), Joaquín Álvarez (empresari del sector químic), Julio Fernández (president de Filmax) i el seu germà Carlos Fernández (CEO de Filmax).

Formen part d’Aega-Cat un total de 110 empreses entre les quals n’hi ha moltes del sector de serveis financers -com Riba y García– però sobretot de la restauració –amb 23, com Botafumeiro, Grupo Iglesias, El Reloj, Moncho’s o Rías de Galicia–. Organitzen els encontros (trobades) i la festa de gala anual (en els últims anys, a l’hotel Eurostars Gran Marina, gestionat per Amancio López) que reuneix una amplia representació de la classe política. Un dels habituals és el gallec Alberto Núñez Feijóo. Des de 2006, l’actual president del PP només ha faltat a tres gales, comptant la de 2020 que es va suspendre per la pandèmia.

En declaracions a ON ECONOMIA, Amancio López avança que com a nou president d’Aega-Cat es proposa ampliar la base d’afiliats, no només amb empresaris sinó també amb autònoms i professionals liberals, així com “estrènyer la vinculació amb Galicia de tots aquells que hi tinguin lligams ja sigui pel seu origen o per les relacions personals o professionals". Indica que es tracta de “crear un sentiment, en positiu, que contribueixi a potenciar les relacions entre les persones”. També està entre les seves prioritats promoure la col·laboració amb altres entitats gallegues, d’Espanya i internacionals, així com amb les institucions catalanes.

Imperi d’hotels

Amancio López és conegut sobretot  pel seu imperi hoteler, Hotusa, que s’estructura amb tres potes o unitats de negoci: serveis (mitjançant Keytel), central de reserves (Restel) i explotació hotelera, amb la societat Eurostars Hotel Company, a través de la qual gestiona prop de 250 hotels situats en 20 països. Amb el conjunt d’activitats, el grup arriba a 130 països amb una plantilla de 6.000 treballadors.

Des dels inicis d’aquest grup hoteler, creat a Barcelona el 1977 (si bé Hotusa té la seu social a Madrid des de 2017), sempre ha exhibit beneficis, de manera ininterrompuda, amb les excepcions dels anys 2020 i 2021, quan va acumular 178 milions d’euros en pèrdues a causa de la pandèmia. Davant aquesta situació, va aconseguir ajuda pública del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques per 241 milions d’euros –190 milions mitjançant un préstec participatiu i 51 milions més per un préstec ordinari– dels quals ja n’ha tornat 80 milions de manera anticipada: el març passat en va amortitzar 28 milions, que se sumen als 52 de l’any passat.

Hotusa va obtenir el 2023 els millors resultats de la seva història i va superar els registres d’abans de la pandèmia. Els ingressos van arribar a 1.418 milions d’euros, un 23% més respecte l’exercici anterior. I l’ebitda es va elevar un 51%, fins els 202 milions.

Nova generació

A sobre, Amancio López fa temps que ha deixat enllestida la successió en favor de les seves dues filles: Marina i Clara López Sanjurjo, que es van incorporar al consell d’administració d’Hoteles Turísticos Unidos SA (Hotusa) després que ho acordés la junta d’accionistes de novembre de 2021. En el consell també hi ha la seva esposa, Ana Sanjurjo, en representació de DEA Hotels, una de les patrimonials familiars.

Marina Lopez Clara Lopez Hotusa
Les germanes Marina (e) i Clara López (d), directora corporativa i d'expansió d'Hotusa / Cedida

Totes tres s’han format en el negoci hoteler i ocupen posicions directives des de fa molts anys. Ana Sanjurjo és directora general de projectes hotelers d’Hotusa. I la filla gran, Marina López Sanjurjo, és directora corporativa. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional al grup, sobretot en les àrees de màrqueting i noves tecnologies. Ha dissenyat l’estratègia online de la cadena i ha llançat el projecte Hotusa Ventures, per invertir en start-ups tecnològiques dels camps del turisme i l’hostaleria. És llicenciada en administració i direcció d’empreses per Esade. I la seva germana, Clara López Sanjurjo, és directora d’inversió i desenvolupament. Es va titular en Dret per la Pompeu Fabra, Universitat de Ginebra i Esade.

El futur turístic de Barcelona

Sobre l’evolució del sector turístic a Barcelona, Amancio López apunta a ON ECONOMIA que les bones connexions de la ciutat li garanteixen un turisme de proximitat. Però va més enllà quan assenyala que, “en bona lògica, i sobretot quan es porti a terme l’ampliació de l’aeroport del Prat, tindrem més turisme americà, tant del nord com del sud, i també s’incrementarà el volum de turistes asiàtics. I tot això fa que Barcelona pugui decidir quin tipus de turisme vol”. Precisa que “és cert” que el nombre de turistes que puguin venir a la ciutat “és finit” i que, això, “fa que haguem de decidir per quin model de turisme apostem: el d'alt poder adquisitiu que contribueix a crear riquesa amb hotels de 4 i 5 estrelles, el dels apartaments i hotels de categoria inferior o el que, al meu criteri, constituiria un absolut error: el dels habitatges turístics”. Ell ho té clar, aposta pel “turisme de màxim nivell i generador d’ingressos”.

En la cartera d’hotels que gestiona, n’hi ha desenes de luxe i, alguns, en edificis històrics com l’Hotel La Reconquista (de l’any 1752), a Oviedo, on s’allotgen els Reis quan van a l’entrega dels premis Princesa d’Astúries; el Gran Hotel La Toja (1907), a l’illa gallega del mateix nom; Hotel Real (1917), a Santander; Gran Hotel Union Eurostars (1905), a Ljubljana (Eslovènia); o l’Áurea Ana Palace (1847), a Budapest. L’última novetat, d’aquest maig, és la incorporació de tres nous hotels al Marroc.

Curiosament, el president del grup va tenir el primer contacte professional amb la hostaleria a les Balears, amb només 17 anys, quan va fer feines de caixer o recepcionista, si bé és va iniciar com a empresari a Barcelona. Una altra dada xocant de la seva biografia és que, quan estudiava batxillerat, en un internat de León, va tenir com a company de pupitre al també gallec Mariano Rajoy, que va arribar a president del govern espanyol. En l’actualitat, Amancio López ocupa llocs en diverses organitzacions empresarials, des de la CEOE a la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya o al consell assessor del BBVA a Catalunya. I també impulsa destacats fòrums turístics.