Nascut a Salamanca, fill de gallecs, espòs d’una basca, sogre d’una catalana... però Carlos Torres Vila, president del BBVA, sempre ha tingut dificultats per connectar amb els poders perifèrics, que són els que estan fora de la capital de l’Estat. Encara que la seu social d’aquest banc es mantingui a Bilbao, i que les dues sigles centrals del seu nom signifiquin Bilbao i Vizcaya, l’empresariat basc, inclosa l’alta burgesia de Neguri, no li perdona que l’entitat cada cop estigui més apartada dels seus orígens territorials.

I a Catalunya, malgrat que el BBVA ha engolit sis de les seves deu caixes d’estalvi en només una dècada, i que compta amb un consell assessor format per prohoms de l’empresariat català, Torres també té dificultats per trobar aliats que es manifestin a favor de l’opa hostil sobre el Banc Sabadell.

Els emissaris de Torres –directius del BBVA a Catalunya– van contactar el divendres 3 de maig amb les principals organitzacions empresarials catalanesFoment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç– per exposar-los els seus plans, sense convèncer-los, només tres dies abans que el consell d’administració del Sabadell rebutgés i denunciés l’intent d’opa davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). De moment, el president del BBVA no aconsegueix suports en les organitzacions empresarials catalanes.

A banda de l’equip directiu i del consell assessor del BBVA a Catalunya, Torres també hi té amics i relacions familiars. Un dels seus tres fills, Iñigo Torres Uribe, es va casar el setembre de 2021 amb Elisenda ‘Eli’ Sumarroca Boix, la filla gran de Carles Sumarroca Claverol, conegut empresari amb interessos en els sectors de l’enginyeria, l’agricultura i el vi a través d’empreses com Comsa, Agromillora o Bodegues Sumarroca. Iñigo i Eli van celebrar la boda en una finca de Sant Sadurní d’Anoia propietat de la família de la núvia, resideixen al barri de Salamanca de Madrid i, tots dos, treballen per a la consultora Mckinsey.

La família propietària del grup de perfumeria Puig també està vinculada familiarment a un dels grans de la banca esapnyola, en el seu cas a Ana Botín, presidenta del Santander. Júlia Puig Cabanés (filla de Marian Puig Guasch, germà del president de Puig) està casada amb Felipe Morenés Botín, el primogènit de la presidenta del Santander, i tenen dues filles. Curiosament, un altre membre de la família Puig, el seu vicepresident, Manuel Puig Rocha (cosí germà de Marian Puig Guasch, el consogre d’Ana Botín), forma part de l’anomenat Consell Assessor Regional (CAR) del BBVA a Catalunya.

Aquest consell assessor, presidit per Ignacio Ferrero Jordi (Idilia Foods), està integrat per destacats directius i membres de nissagues empresarials catalanes, que se suposa que Torres ha consultat abans d’anunciar l’opa hostil al Sabadell, si bé cap d’ells s’ha pronunciat públicament sobre aquesta qüestió. Aquests són els membres del CAR del BBVA a Catalunya:

José Luis Bonet Ferrer. President d’honor de Freixenet i president de la Cambra de Comerç d’Espanya.

Raúl Díaz-Varela Bertschulnder. Conseller delegat de la farmacèutica Kern Pharma.

Sergi Ferrer-Salat Serra di Migni. President del grup Ferrer Internacional.

Ignacio Ferrero Jordi. President d’Idilia Foods.

Oriol Guixà Arderiu. President del grup siderúrgic La Farga.

Amancio López Seijas. President de la cadena hotelera Hotusa.

Manuel Puig Rocha. Vicepresident de Puig.

Alex Quintanilla Cornudella. Conseller delegat de la siderúrgia Bamesa.

Joan Roca Fontané. Copropietari del grup de restauració El Celler de Can Roca.

Neus Sabaté Vizcarra. Professora de l’Icrea Research i de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona IMB-CNM (CSIC).

Anna Sagalés Orteu. Directora general corporativa de la companyia de transport Sagalés.

Sandra Sieber. Professora i directora del departament de sistemes d’informació de l’IESE.

Blanca Sorigué Borrell. Directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Josep Vall Esquerda. President del grup Vall Companys.

José Manuel Villanueva Villalba. Cofundador de Privalia i de la constructora d’habitatge sostenible 011h.

José Ballester Llamazares. Director territorial del BBVA a Catalunya.

Francisco Pla Rodrigo. Director regional del BBVA a Catalunya.

De l'elèctrica al banc

Carlos Torres és un directiu format en enginyeria electrònica i empresarials pel MIT de Massachusetts que va començar la carrera professional a McKinsey (pedrera de directius del BBVA, a on també hi treballa el fill i la nora) abans d’aterrar a Endesa. En aquesta elèctrica, es va encarregar de la direcció de desenvolupament corporatiu i, posteriorment, de la financera en una etapa (2002-2007) marcada per les opas de Gas Natural (ara, Naturgy), l’alemanya E.On i la italiana Enel, que finalment es va apoderar de Endesa. La dreta política es va oposar a l’operació de Gas Natural, per considerar-la catalana, però no van impedir que acabés en mans d’un grup amb participació pública italiana. O sigui, Torres té experiència en rebre opas.

S’explica que va fer el salt d’Endesa al BBVA després que Manuel Pizarro, aleshores president de l’elèctrica, el presentés a Francisco González, que presidia el banc. Torres i González es van fer amics de seguida i, en això, va ajudar que els dos són d’origen gallec. En el currículum que es va difondre quan, a finals de 2018, es va anunciar el relleu de Torres per González al capdavant del BBVA, s’indicava que el primer, tot i néixer a Salamanca, “se sent gallec com els seus pares”. El cas Villajero va accelerar la successió.

Torres va néixer a Salamanca el 1966 perquè el seu pare era un inspector d’Hisenda que, per motius de feina, va canviar diverses vegades de ciutat. La família –ell era el segon de quatre germans, dos nois i dues noies­– també va viure a La Corunya, Bilbao i Madrid. Els avis eren gallecs, tant els paterns com els materns, tots mestres. Encara manté la relació amb el municipi de Tui (Pontevedra), on acostuma a anar els estius.

Es va casar amb Mireya Uribe Etxebarria, arquitecta, nascuda a Getxo. Tenen tres fills. Quan li han preguntat per la pèrdua de pes d’Esukadi en un banc que precisament té els orígens a Bilbao, sempre recorda que la seva esposa és basca i que ell no ho és pels pèls perquè el seu pare hi va estar destinat.

L’empresariat basc desconfia de l’opa hostil sobre el Sabadell. El Correo va titular dijous passat: “L’opa del BBVA faria el banc més català i mexicà, però menys basc”, per considerar que “el volum de negoci a Mèxic i la seu operativa de Sant Cugat del Vallès continuarien diluint Euskadi en un banc amb seu a Bilbao, però sense consellers bascos”. I una dada sobre les adscripcions íntimes de Torres: no és del Depor ni del Celta, tampoc de l’Athletic ni del Barça perquè és soci del Reial Madrid.