Els tipus d'interès també s'han convertit en un turment per a CaixaBank. Bé és cert que l'enduriment monetari és un dels llasts més grans que l'economia pot assumir, malgrat això, aquest no ha afectat de la mateixa forma sobre les companyies. 2022, com l'inici del nou curs, va venir marcat per les progressives pujades de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu, que, fins ara, ha assentat les taxes en un 3%, màxims dels últims 14 anys. Malgrat això, des de la institució amb seu a Frankfurt asseguren que el que està per venir no serà gaire diferent del vist.

Lagarde, presidenta del BCE, va assegurar que l'eina més efectiva per reduir l'impacte de la inflació era pujar els tipus d'interès en un termini curt de temps. I en aquestes s'està movent l'organisme central. La setmana que ve, el mercat assistirà a una nova variació monetària, amb una pujada de tipus de 50 punts bàsics, tal com el BCE va avançar en la reunió del passat 1 de febrer. Davant d'això, a les empreses, com als consumidors, no els en queda cap altra que fer-se a la idea que el que està per venir és un nou enduriment monetari que, per a alguns oradors del BCE, s'hauria de prolongar fins a la reunió del proper mes de juliol.

CaixaBank, espantada per l'evolució dels tipus d'interès

En cas de complir-se aquestes peticions, els tipus de l'eurozona emergirien fins al 5%. Malgrat això, el president de CaixaBank, Ignacio Goirigolzarri, ha apuntat aquest dimecres que els tipus d'interès al 3,5% i 3,75% marquen el rang alt del qual assoliran. Veient com ha evolucionat la política monetària en els últims mesos, l'afirmació del president de l'entitat bancària catalana podria fins i tot quedar curta. Malgrat això, tot dependrà de l'evolució macroeconòmica de l'eurozona.

Arran del comentat pel màxim mandatari de CaixaBank, aquest ha indicat que des de l'entitat "estem espantats" per l'evolució dels tipus d'interès, ja que aquesta ha estat "abrupta". Malgrat això, Goirigolzarri ha assegurat que s'està en un moment de normalització monetària. El president del banc espanyol ha explicat que hi ha menys volatilitat al mercat i que les previsions d'uns tipus d'interès al 3,5% o al 3,75% cal prendre-les amb "prevenció".

Hi ha menys volatilitat al mercat

Quant a la incessant inflació, el banquer ha explicat que aquesta s'ha posicionat com "un fenomen molt resistent". Per a Goirigolzarri és la qüestió més preocupant en el moment actual, i ha destacat a la inflació subjacent tant d'Espanya com d'Europa com l'element de més incertesa.

CaixaBank ha sabut bregar en un moment d'enduriment monetari

Sigui com fos, destaca que el president de CaixaBank afirmi que l'entitat bancària està "espantada" amb la dinàmica a l'alça de la inflació. I és que, la companyia liderada per Gonzalo Gortázar ve de marcar un any positiu, el qual també ha estat caracteritzat per l'escalada de l'IPC, tant a Espanya com a Europa. En aquestes, i comptant que l'impacte de la inflació és negatiu per a totes les empreses, el bancari ha estat un dels sectors més aixecats amb l'enduriment monetari. I és que, les progressives pujades de tipus d'interès han arribat en un marc temporal en el qual la demanda en el sector bancari ha estat positiva i, sobretot, en un moment de morositat controlada.

La mora és el problema més gran potencial que poden assumir tant CaixaBank, com la resta de les entitats del sector bancari. Malgrat això, i comptant que els tipus d'interès han crescut fins al 3% en qüestió de vuit mesos, els bancs han registrat uns nivells de morositat baixos. De fet, en el cas de CaixaBank, el 2022 va tancar amb un nivell de mora del 2,7%, sent aquesta la xifra més baixa de la seva història.

Al mateix exercici, la companyia amb seu a València es va anotar uns guanys de 3.145 milions d'euros, un 40% menys a causa de l'impacte de la fusió amb Bankia, però un 29,7% superiors si no es té en compte l'efecte de l'esmentada operació. Un altre dels apartats que apuntalen el bon exercici de CaixaBank és que l'entitat bancària va concedir el doble d'hipoteques que el 2021, amb un total de 14.299 milions.

El fet que els tipus d'interès continuïn creixent no és un motiu perquè les empreses estiguin contentes. Malgrat això, ara com ara, la realitat de CaixaBank és positiva amb els tipus d'interès més elevats dels últims 14 anys. Cal veure com s'adapta la companyia catalana als futurs canvis macroeconòmics.