La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha tornat a insistir en la necessitat de continuar pujant els tipus d'interès per l'estat en el qual es troba l'economia. El passat 2 de febrer, l'organisme monetari de la comunitat europea va elevar els tipus en 50 punts bàsics, fins al 3%, i la pròxima pujada serà al març.

D'aquesta manera, Lagarde ha advirtedo aquest dimecres al Parlament Europeu que l'activitat econòmica de l'eurozona seguirà "feble" i va confirmar que l'emissor pujarà un altre mig punt els tipus d'interès en la seva reunió de març, fins al 3,5%, per intentar doblegar la inflació.

"Encara que la confiança està en augment i els preus energètics han disminuït, esperem que l'activitat (econòmica) segueixi feble a curt termini", va dir davant del ple de l'Eurocambra en un debat que té lloc un dia abans que els eurodiputats votin l'informe en el qual valoren l'actuació del BCE el 2022.

En el seu discurs inicial, Lagarde va assenyalar que l'economia de l'eurozona "es va alentir, però no es va paralitzar" en el quart trimestre de l'any passat, donant lloc a un "resultat millor de l'esperat inicialment, però va augurar, malgrat això, uns propers mesos de creixement lent.

Els riscos per al creixement són més equilibrats

I això malgrat que "els riscos per al creixement són ara més equilibrats del que eren al desembre" perquè, encara que la guerra de Rússia a Ucraïna "continua sent un risc significatiu a la baixa", el descens dels preus energètics donarà suport a l'activitat i els factors que amenaçarien d'empitjorar la inflació també s'han "equilibrat".

Malgrat això, la presidenta del BCE va recordar que les primeres estimacions apunten a una inflació de la zona euro al gener encara del 8,5%, i això tenint en compte càlculs preliminars per a la pujada de preus a Alemanya, així com que la inflació subjacent (que exclou energia i aliments per ser més volàtils) continua pressionant a l'alça.

En aquest context, va insistir que el BCE té la intenció de "pujar els tipus d'interès uns altres 50 punts bàsics en la reunió de març" i després "avaluar el camí posterior de la política monetària". "Mantenir els tipus d'interès en nivells restrictius amb el pas del temps reduirà la inflació esmorteint la demanda i també protegirà davant el risc d'un canvi persistent a l'alça de les expectatives d'inflació", va justificar.

Demana un acord ràpid sobre les regles fiscals

Així mateix, Lagarde també ha abordat aquest dimecres la necessitat d'arribar a un acord en matèria fiscal. D'aquesta manera, la presidenta del BCE va urgir avui als governs europeus i també a l'Eurocambra a aconseguir "ràpid" un acord "viable i àmpliament compartit" sobre les regles fiscals de la Unió Europea (UE), ja que limiten dèficit i deute públic, i que estan suspeses des de la pandèmia.

"La reforma del marc de governança econòmica de la UE ha d'avançar", ha subratllat aquest dimecres davant el ple del Parlament Europeu, en un debat en el qual també va recordar la importància d'unes normes pressupostàries "més simples i més previsibles".

En la mateixa línia -i precisament un dia després que els ministres de Finances dels Vint-i-set mostressin de nou les seves diferències sobre la revisió del Pacte d'Estabilitat i Creixement- ha instat a totes les parts a "aconseguir ràpidament un acord viable i àmpliament compartit que reforci els fonaments de la Unió Econòmica i Monetària".

Els socis comunitaris s'han marcat l'objectiu d'arribar a un "consens polític" el més ampli possible al llarg del pròxim mes i que aquest sigui ratificat en el cim de caps d'Estat i de Govern en el cim previst per a finals de març. Una vegada aconseguit, la Comissió Europea presentaria una proposta legislativa formal, que després haurà de ser negociada també amb l'Eurocambra.

Però les regles fiscals no són els únics deures que la presidenta del Banc Central Europeu ha traslladat als eurodiputats, ja que ha esmentat altres àrees "en les quals es pot progressar en els pròxims 12 mesos, abans de les eleccions europees de 2024".

Integració financera de l'eurozona

Una és la "integració financera" de l'eurozona a través d'uns mercats de capitals europeus "més integrats", que seran "essencials" per a garantir que es comparteixen els riscos i es mobilitza el finançament necessari per a impulsar les transicions verda i digital, ha indicat.

Dins d'aquest àmbit, Lagarde també ha demanat no oblidar-se del treball "vital" necessari per a completar la Unió Bancària, en la qual segueix pendent la creació d'un fons europeu de garantia de dipòsits que les capitals no aconsegueixen tirar endavant.

Una altra àrea en la qual ha demandat progressar és l'arquitectura reguladora sobre la qual es donarà suport a un eventual euro digital, si la institució que dirigeix decideix finalment seguir endavant amb el projecte una vegada superades les etapes previstes.

Lagarde ha recordat que el BCE acabarà a la tardor la fase de recerca i decidirà després si passar a la d'execució, una decisió que, ha recordat, de ser presa no significarà necessàriament que s'ha donat ja llum verda a l'euro digital.

No obstant això, ha emfatitzat, "totes les institucions europees ha de continuar fent la seva part" i per això ha instat el Parlament Europeu a començar a treballar en les propostes legislatives que la Comissió Europea vol presentar pròximament per a construir el marc legal d'un eventual euro digital.