El Govern començarà a acceptar aquesta setmana sol·licituds dels ajuts per a la compra d'un vehicle electrificat i la instal·lació d'un punt de recàrrega, segons assenyalen fonts del Departament del Territori, Habitatge i Transició Econlógica. No obstant això, no precisen si començaran a principis o finals de setmana. Fonts del sector assenyalen a On Economía que, previsiblement, dimarts o dimecres, l'Icaen -Institut Català d'Energia-, encarregat de la gestió dels ajuts, aprovarà les bases de la pròrroga de la convocatòria i l'endemà s'obrirà la finestreta paren sol·licitar els ajuts.
El 4 d'abril el govern espanyol va aprovar la pròrroga dels ajuts del Moves III, que no va aconseguir tirar endavant a començaments d'any. L'oposició va tombar la coneguda com a Llei òmnibus, que incloïa la pròrroga del programa que va finalitzar el 31 de desembre. Seguint les peticions d'altres grups parlamentaris, va presentar la mesura per separat que va ser acceptada en el Congrés. Es tanca, així, un retard de més de tres mesos que ha estat generalitzat en el conjunt de les comunitats autònomes. En el dia d'avui, són set les comunitats autònomes que ja han obert el termini de sol·licituds: la Comunitat de Madrid i Euskadi, més la ciutat autònoma de Ceuta van ser les primeres a arrencar. Durant aquesta setmana passada s'han sumat, primer, Galícia, La Rioja i Castella i Lleó i després Andalusia i Balears.
Millores de gestió
Fonts del sector assenyala que el retard s'ha degut a l'intent dels gestors autonòmics de millorar el procés, a fi d'agilitar-lo, perquè les anteriors edicions hi han generats retards de més de 18 mesos en el cobrament de l'ajuda i de mig any confirmar si finalment s'acceptava la sol·licitud. Des de la patronal dels concessionaris d'Espanya, Faconauto, assenyalen que els gestors autonòmics van fer una proposta conjunta a la Idea (coordinador dels ajuts en l'àmbit espanyol i l'organisme que cedeix els fons a les comunitats autònomes), encara que sense aparent èxit.
Des de Fecavem assenyalen, no obstant això, que en les noves bases que s'aprovin aquesta setmana per l'Icaen s'inclouran millores de gestió, encara que molt distants de la gran pretensió dels concessionaris que els ajuts siguin directes; és a dir, en el moment de la venda de cotxe o la instal·lació del carregador, amb un termini mínim per a la percepció dels fons. Una fórmula difícil d'adoptar, perquè des del Ministeri d'Indústria, del que depèn Idea, assenyalen que els fons procedeixen de Brussel·les, que exigeix moltes mesures garantistes abans de lliurar els ajuts.
En qualsevol cas, el canvi de les condicions d'actual Moves III implica l'obertura d'una nova edició, Moves IV, i no una pròrroga de l'actual. Un dels dubtes és si es podria canviar l'essència dels ajuts a l'electrificació sense aprovar uns nous pressupostos generals que de paraigua legal a la modificació legal.
Embús en l'Icaen
Encara que la incertesa està lligada als ajuts, ja que mai no es té la certesa de complir els requisits o haver lliurat correctament la documentació, l'Executiu de Pedro Sánchez va voler llançar un missatge de tranquil·litat en confirmar que els ajuts es podran sol·licitar amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest any, l'endemà del final del Moves III. En teoria, doncs, totes les compres de cotxes electrificats i la instal·lació de càrregues estaran cobertes.
El que suposa que a Catalunya es podrien presentar 14.000 sol·licituds, només per l'adquisició d'un vehicle elèctric, segons les dades de Fecavem, ja que entre gener i juny s'han adquirit 13.178 turismes i SUV electrificats (entre elèctrics i híbrids endollables). El que podria provocar una allau de peticions als concessionaris, encarregats de gestionar els ajuts. Encara que fonts de Fecavem no estan gaire segurs de quants d'aquests compradors optaran per sol·licitar l'ajuda a causa del tràmit tan molest i la incertesa.
Com a mostra d'això, les peticions que es presentin a partir d'aquesta setmana se sumen a les que encara estan pendents, no només del Moves III, sinó també del Moves II. L'Icaen anuncia al seu web que queden 30.609 cotxes l'ajuda dels quals s'ha aprovat, però que falten per abonar, amb un muntant total de 130,3 milions d'euros. Respecte als ajuts a la instal·lació i compra dels carregadors, hi ha 21.355 operacions per un valor de 94,5 milions d'euros. En conjunt, la Generalitat deu pels ajuts a la mobilitat electrificada gairebé 225 milions d'euros.
Pla Moves III
El programa MOVES III el 2025 ofereix subvencions per a l'adquisició de vehicles elèctrics, híbrids endollables i de pila de combustible, així com per a la instal·lació de punts de recàrrega. A Catalunya, l'Institut Català d'Energia (ICAEN) gestiona aquests ajuts, finançades pels fons Next Generation UE de la Unió Europea, seguint les directrius de l'Idae (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia). El programa té com a finalitat promoure una mobilitat més neta i eficient, reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i avançar cap a un model de transport sostenible, segons l'Icaen.
Qui pot accedir? Persones físiques, empreses i administracions públiques que adquireixin un vehicle nou (per compra directa, rènting o lísing) o unitats dels concessionaris amb menys de 9 mesos.
Quins vehicles poden rebre la subvenció? Els que compleixin els següents requisits:
- Turismes i furgonetes: preu màxim de 45.000 euros (sense IVA).
- Vehicles de 8 o 9 places: preu màxim de 53.000 euros.
- Motocicletes elèctriques: preu màxim de 10.000 euros.