La Comissió Europea i els països de la Unió Europea van imposar a les companyies del sector farmacèutic multes per valor de més de 780 milions d'euros entre els anys 2018 i 2022 per haver comès pràctiques de monopoli i contràries a la competència, ha informat l'Executiu comunitari.
En un informe de la Comissió Europea per avaluar l'impacte de les regles antimonopoli de la Unió Europea al sector farmacèutic, Brussel·les ha informat aquest divendres que les autoritats comunitàries i nacionals van adoptar al llarg d'aquells anys 26 mesures contra empreses farmacèutiques per les seves pràctiques anticompetitives en el subministrament de medicaments. Aquestes mesures van derivar en sancions econòmiques, que en total van sumar més de 780 milions d'euros, però també en compromisos jurídicament vinculants assumits per les empreses farmacèutiques per remeiar les seves actuacions contràries a la competència, ha destacat la Comissió Europea en un comunicat.
Preus més assequibles i justos per als medicaments
Segons ha informat la Comissió Europea, algunes de les pràctiques monopolístiques que van cometre les farmacèutiques multades van ser l'ús indegut del sistema de patents i els litigis abusius per allargar l'exclusivitat d'una patent, el descrèdit dels productes d'un competidor per protegir les vendes de l'empresa dominant i la imposició de preus excessius cobrats per medicaments sense patent, entre altres.
En el seu estudi, la Comissió Europea va concloure que aquestes pràctiques van danyar la innovació al sector farmacèutic, i ha assegurat que el compliment de les lleis antimonopoli de la Unió Europea és clau per garantir uns preus més assequibles i justos per als medicaments.
Investigacions contra farmacèutiques
En total, les autoritats de la Unió Europea i dels seus països membres van obrir entre els anys 2018 i 2022 més d'una setantena d'investigacions contra farmacèutiques, de les quals encara una trentena romanen obertes i la quarantena restant es van tancar en última instància. En el mateix període de temps, l'Executiu comunitari va estudiar més de 30 fusions de companyies farmacèutiques i va detectar problemes per a la competència en cinc casos, encara que al final totes, tret d'una, van acabar autoritzant-se després que les empreses aportessin més explicacions a Brussel·les.
En el comunicat emès aquest divendres, la Comissió Europea ha defensat i reiterat la necessitat d'examinar qualsevol fusió empresarial al sector farmacèutic i ha agregat que són processos que poden comportar un augment dels preus dels medicaments i una reducció de les possibilitats d'investigació.