Nova era a Cellnex. La companyia de torres de comunicació està a punt de finalitzar la fase de consolidació, iniciada ara fa uns anys, per encetar una nova etapa de creixement. Així ho va anunciar el conseller delegat de la companyia, Marco Patuano, aquest divendres amb motiu de la Junta d’Accionistes de l’empresa celebrada a Madrid i coincidint amb el desè aniversari de la seva sortida a borsa.

Així, la multinacional va subratllar que els seus objectius del negoci passen per prioritzar el seu creixement i també retornar el capital als accionistes. "El creixement del negoci i l'increment de l'eficiència seran instruments importants en els pròxims anys", va indicar Óscar Fanjul, president de la companyia. Per aconseguir-ho, l'operador d'infraestructures de telecomunicacions invertirà més de 5.000 milions d'euros en els pròxims tres anys dins del seu pla de creixement per incrementar la rendibilitat i retornar el capital als accionistes via dividends

"En l'etapa actual, la companyia està consolidant i racionalitzant l'estructura per concentrar-se en aquells negocis que ofereixen la suficient rendibilitat i possibilitat de creixement. Igualment, un altre objectiu en aquesta fase és retornar el capital als nostres accionistes a través del dividend i la recompra d'accions perquè la nostra generació de caixa ho permet", va destacar Fanjul, per agregar que "una altra de les prioritats que tenim és executar un pla de creixement amb una inversió superior als 5.000 milions d'euros en els tres anys vinents". 

"Som molt més que una empresa de fusions i adquisicions"

De cara a aquesta nova etapa, Cellnex preveu "concentrar-se" en aquells negocis que ofereixen la suficient rendibilitat i possibilitats de creixement. Així, Patuano va confirmar que "no es tocaran" els cinc grans països que són àncora per a ells: Espanya, Regne Unit, Polònia, Itàlia i França i va recordar que Cellnex ha invertit 43.000 milions d'euros en els darrers deu anys. "Ningú a Europa ha invertit tant com Cellnex i ara és el moment de collir els fruits". A més, va recordar que Cellnex ha aixecat més de 15.000 milions d'euros per expandir-se en una dotzena de països i que aquest capital ara "haurà de tornar als accionistes". 

Patuano també va explicar que la proposta de valor de la companyia exigeix compartir infraestructures en comptes de crear-ne de noves que siguin "redundants" i així evitar la fragmentació i les ineficiències. De cara al futur, Patuano va confirmar que el negoci "està ben posicionat i preparat" per seguir creixent i després de diversos anys d'un esforç inversor "massiu" centrarà els seus esforços en l'eficiència del capital, el retorn a l'accionista i a la selecció acurada de noves oportunitats. "Som molt més que una empresa de fusions i adquisicions, som un negoci industrial", va argumentar. 

La junta d'accionistes de Cellnex també va aprovar una reducció del capital social per un import màxim de 10 milions d'euros mitjançant l'amortització d'un màxim de 40 milions d'accions pròpies de la societat, vinculada al programa de recompra d'accions pròpies de 800 milions d'euros que va llançar a principis de març --del que ja se n'ha executat el 93%-- amb l'objectiu d'amortitzar aquestes accions. Aquests títols que s'amortitzaran tenen un valor nominal de 0,25 euros i Patuano ja va avançar que aquesta reducció "generarà valor pels accionistes", tenint en compte que s'impulsa "en un moment en el qual el valor borsari està lluny de representar el valor intrínsec de la companyia". Aquesta amortització d'accions es farà després d'una etapa d'expansió de Cellnex, en la qual va llançar ampliacions de capital per valor de 15.000 milions per expandir-se en una dotzena de països. 

Perspectives estables de cara a aquest 2025

Cellnex va perdre 49 milions durant el primer trimestre, deu milions més que en el mateix període de l'any passat per l'impacte de la provisió corresponent a l'ERO que ha afectat 209 treballadors La multinacional va obtenir uns ingressos de 964 milions d'euros en el període, un 6,3% més que el primer trimestre de l'any passat sense incloure Àustria i Irlanda, mentre que l'Ebitda ajustat va augmentar un 7,7% fins als 778 milions d'euros. Amb tot, Cellnex va reiterar les seves perspectives per a aquest 2025, tot i la incertesa geopolítica i macroeconòmica per l'aplicació dels aranzels, que no afectaran la companyia.

Entre els indicadors clau per a l'exercici, Cellnex espera generar uns ingressos d'entre 3.950 milions i 4.050 milions d'euros i un ebitda ajustat d'entre 3.275 milions i 3.375 milions d'euros. En aquest sentit, la multinacional anticipa un flux de caixa lliure d'entre 280 milions i 380 milions d'euros, així com un flux de caixa lliure recurrent apalancat d'entre 1.900 milions i 1.950 milions d'euros.