La inflació és una companya indesitjada que ens acompanyarà aquesta Setmana Santa i provocarà que viatjar aquests dies suposi una despesa més gran que l'any passat. Tanmateix, no tot ha pujat de la mateixa manera ni en totes les parts per igual. L'allotjament, amb un increment del 12,2% en el conjunt d'Espanya és, amb diferència, el que més s'ha encarit en comparació amb la Pasqua de 2022. Menjar en un restaurant sortirà un 7,5% més car i el viatge, en principi, és el que menys ha pujat respecte a un any enrere, encara que depèn del transport elegit, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Per comunitats autònomes, Extremadura s'ha mantingut més estable i les Canàries i Andalusia són entre les més inflacionistes.

No obstant això, quedar-se a Espanya ha pujat molt menys que sortir a l'estranger, la qual cosa no vol dir que sigui més barat. Segons l'INE, els paquets turístics internacionals s'han encarit des de començament d'any un 8,4%, mentre que els nacionals un 3,2% i els avions, si es creua la frontera, el cost s'ha incrementat un 10,8%, mentre que els vols domèstics tan sols han pujat el 0,7%. Per tant, es pot concloure que viatjar a l'estranger aquesta Setmana Santa ha pujat quatre vegades més que quedar-se a Espanya.

Però si l'opció és una destí en alguna de les 17 autonomies, també els preus s'han comportat de forma molt dispar, despuntant Extremadura com el territori amb les menors pujades: el preu de l'allotjament ha crescut un 0,2% l'últim any (12,2% en el conjunt d'Espanya), menjar en un restaurant serà un 3% més car (7,5% a Espanya), el lleure, fins i tot, s'ha reduït un 1,2% (puja el 2% de mitjana) i l'"ús del vehicle particular" puja un 0,1% (1,8%), segons l'INE, només superat per Catalunya on utilitzar el vehicle particular és una dècima més barat respecte a Setmana Santa de l'any passat.

Pujades, segons els serveis

L'allotjament al País Basc ha registrat l'increment més gran d'Espanya, el 16,7% respecte a Setmana Santa de l'any passat; dormir a la Comunitat de Madrid ha pujat el 15,6%, una dècima menys a Catalunya, el 14,8% a les Canàries i el 14,3% a Cantàbria. A Andalusia, una de les destins triades en aquells dies, s'ha incrementat un 12,3%. Després d'Extremadura, a Astúries és on menys han pujat les pernoctacions, un 3,4% més car que el 2022, dormir en un allotjament navarrès ha pujat el 4,4%, a Galícia el 5,8% i a La Rioja, el 7,5%.

Per als amants de la gastronomia, menjar en un restaurant s'ha encarit el 9,2% a La Rioja, asseure's en una taula a les Canàries suposarà un 9,1% més que en la Setmana Santa de l'any passat, a Andalusia el menú s'eleva el 9%, a les Balears un 8,7% i la cinquena pujada més important s'ha registrat a la Comunitat Valenciana, un 8,5%. Al marge d'Extremadura, on la restauració ha registre el menor alça, menjar en la Comunitat de Navarra serà aquesta Setmana Santa un 6% més car que l'any passat, una desena més a Astúries, dues dècimes més al País Basc, i tres dècimes més a Catalunya. Utilitzar el vehicle particular, suposarà a les Canàries un 6,1% més que fa dotze mesos, molt lluny de Galícia, amb un 2,7% d'encariment, País Basc, 2,7% i Andalusia i la Comunitat Valenciana, el 2,4% de pujada.

Triar bé l'allotjament

Però si l'allotjament és, dins de les despeses turístiques, el que més s'ha incrementat a Espanya en els últims dotze mesos, es produeixen grans diferències en funció del tipus d'hostalatge. En l'últim any, els hotels, hostals i pensions han incrementat els preus un 18,2%, amb molta diferència l'increment més gran en les despeses del viatge, menteixis que si s'escull centres de vacances, càmpings o albergs juvenils els preus amb prou feines s'han mogut el 2,7%. Un punt intermedi són els serveis d'allotjament d'altres establiments, que inclouen les cases rurals, amb un 7% d'encariment.

El transport també marca grans diferències, com s'ha explicat més amunt per als vols nacionals i internacionals. Si s'utilitzarà el vehicle particular, malgrat que la gasolina continua sent molt cara, amb les dades de l'INE aquesta Setmana Santa està un 3% més barata que fa un any i el gasoil un 2,7% més cara. El divendres 31 de març, el litre de gasolina sense plom de 95 octans està en 1,639 euros i el gasoil A costa de mesura 1,534 euros. Els peatges, un altre factor a tenir en compte, han pujat l'any un 4,5% en un any.

Respecte al transport públic, cal agafar les dades de l'INE amb pinces, ja que es comptabilitzen les subvencions que ha atorgat el Govern als trens i els autobusos i autocars. Tanmateix aquests descomptes s'apliquen als viatgers freqüents i no sobre bitllets esporàdics, com els contractats en Setmana Santa. Amb aquesta excepció, els viatges amb tren són un 6,6% més barats que fa un any i el transport de passatgers en autobús i autocar un 25%. Utilitzar el vaixell, tanmateix, segons les dades d'Estadística, serà aquesta Setmana Santa un 5,1% més car.

El lleure és una mica més complex d'analitzar, però hi ha van unes quantes dades. La cervesa ha pujat l'any un 14%, els gelats un 18,5%, els cinemes, teatres i sales de concert un 3,4% i els museus i parcs temàtics el 3,1%. I si es vol sortir a prendre una copa, les begudes alcohòliques s'han incrementat en un any el 10,6%, amb un màxim del 13,7% a les Illes Balears i un mínim al País Basc del 8,1%. Tot suma a l'hora de buscar la millor destí i el més barat.