La Setmana Santa és una de les èpoques de l'any en què la maquinària econòmica d'Espanya es reactiva per complet a posta de tot el que mou. Aquesta temporada se sembla clau per a diversos sectors que són clau en l'economia espanyola, com l'hoteler, l'hostaleria... en definitiva, la Setmana Santa és una època clau per al turisme del país ibèric. Tal com va informar ON ECONOMIA el passat 24 de març, els hotelers es fan comptes d'una època vacacional rècord tant en estades com en despesa. Al cap i a la fi, es tracta d'una de les dates més assenyalades al calendari dels turistes espanyols, els quals encara mantenen les ganes de viatjar malgrat que el moment econòmic no és pròsper.

En línia amb el creixement econòmic que genera la Setmana Santa, Randstad ha difós unes estadístiques aquest dimarts en les que esperen que, amb l'època vacacional, es generin 85.000 llocs de treball a Espanya, dels quals, a prop del 82% anirien a parar a l'hostaleria. El sector hoteler espanyol, malgrat ser un dels més fuetejats per la conjuntura econòmica actual, continua creixent. De fet, tal com va informar l'INE dijous passat 23 de març, els bars i els restaurants van vendre un 20% més el gener, malgrat l'elevada inflació i la pressió dels tipus d'interès.

Ara, amb l'arribada de la Setmana Santa i a posta de tot el que genera, el sector es preparés parar contractar a més treballadors, entenent que és una època creixent per al negoci de les empreses de la indústria. Tant és així que, tal com informen des de Randstad, vuit de cada deu dels llocs de treball que es generin en Setmana Santa aniran a parar a l'hostaleria.

El creixement laboral en la Setmana Santa de 2023 segueix per sota de la de 2019

El creixement del treball en aquesta època respon a un patró que s'ha vist en els últims anys, a excepció de 2020 i 2021, quan la pandèmia va desvirtuar la normalitat. Malgrat que l'empresa espera que es generin prop de 85.000 nous contractes amb la Setmana Santa de 2023, aquesta projecció queda lluny dels 116.115 contractes de treball que es van firmar el 2019, any prepandèmia. En cas de confirmar-se el creixement de l'ocupació que estima Randstad, aquest seria un 27% inferior a la quantitat de contractes que es van firmar fa quatre anys, just abans de l'esclat de la pandèmia.

Endinsant-se en la resta de sectors que, com l'hostaleria, es veuran beneficiats de la Setmana Santa, figuren el transport de viatgers, amb un 11,8% més de contractació, i el de les activitats artístiques i recreatives, amb un 6,8% més de contractes de treball.

Totes les comunitats autònomes veuran créixer la seva ocupació

Quant al creixement per àrees geogràfiques, des de Randstad assenyalen que hi haurà creixement de l'ocupació en totes les comunitats autònomes d'Espanya. Els augments més grans es veuran a les Illes Balears (+25,1%), Navarra (+23,4%), les Illes Canàries (+22,6%), la Comunitat Valenciana (+20,6%) i Aragó (+20,2). Totes elles registraran un creixement de l'ocupació superior a la mitjana laboral, la qual està sobre el 17,1%.

En una línia similar, i amb una alça de la contractació superior a la mitjana laboral, es troben Catalunya, que registrarà un creixement de l'ocupació del 18,1%, la Comunitat de Madrid, amb una alça del 17,8%, i Andalusia, amb un +17,3%, i que tanca la llista de comunitats que veuran créixer la seva ocupació amb la Setmana Santa per sobre de la mitjana nacional. A la inversa, les regions on hi haurà un menor creixement laboral amb l'època vacacional són Extremadura (+11,3%), La Rioja (+10%) i la Regió de Múrcia (+9,3%).

Des de Randstad assenyalen que durant la Setmana Santa se sol·liciten professionals amb poc marge de temps, ja que el mercat i les seves demandes evolucionen de manera àgil. Al cap i a la fi, les empreses que contracten durant aquesta època de l'any ho fan amb una mirada curtterminista, buscant un reforç a la plantilla que tenen normalment. És per això per la qual cosa les firmes del sector, per exemple, hoteler, demanden són treballadors amb alta disponibilitat i una ràpida adaptació al lloc de treball.