La setmana passada, la política de remuneracions de Grifols comunicada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) informava del pagament de 3,8 milions d'euros, entre efectiu i accions, al seu nou CEO Nacho Abia com a pagament de benvinguda per entrar en l'empresa. Aquestes benvingudes milionàries no són un fenomen nou, encara que són poc comunes a Espanya, i es coneixen com a 'golden hello' en el seu origen nord-americà. Messi, quan va fitxar per l'Inter de Miami, va rebre 30 milions de prima de fitxatge, ja que el club no va haver de pagar clàusula de rescissió perquè arribava lliure. S'espera que Mbappé també cobri una bona suma de diners per fitxar pel Madrid.

El 'golden hello' dels directius i la prima de fitxatge a futbolistes té en comú que "es tracta d'una bonificació no vinculada als objectius, perquè es dona abans que s'aconsegueixin resultats", explica la professora d'EAE Business School Maite Moreno, motivo aquest pel qual, des del món empresarial, ha rebut algunes crítiques. La diferència respecte al cas de Messi, Mbappé i d'altres és que als futbolistes aquesta prima de fitxatge se'ls paga generalment perquè arriben lliures de contracte i, per tant, l'equip que els contracta no ha de pagar a cap altre club una clàusula de rescissió.

En el cas dels directius, "estem parlant dels Messis de l'alta direcció", compara Morenor, aquesta bonificació inicial serveix com a atractiu per contractar i compensa també que la fuga de talent no rep indemnització, a diferència de la qual cosa succeeix amb un acomiadament. Si el directiu en qüestió no cobra una indemnització per acomiadament en renunciar voluntàriament, una atractiva bonificació d'entrada pot compensar aquest ingrés de menys.

Com apunta Moreno, "els crítics assenyalen que aquesta pràctica ve abans del rendiment i que, per tant, pot afectar de forma negativa a la fidelització de l'executiu, no actua com a estímul". "Corres el risc que la persona se'n vagi sense haver complert objectius i per això de vegades es paga en diferit, però mai no és una garantia, sobretot si t'espera un altre 'golden hello' en una altra empresa", abunda Morenor, que apunta el cas de Tim Cook, CEO d'Apple que quan va entrar en la companyia va cobrar un milió d'accions restringides valorades en 383 milions de dòlars. Va cobrar la meitat el 2016 i la resta el 2021, amb la qual cosa encara que el pagament era d'entrada incentivava la seva retenció.

A Espanya, el pagament de benvinguda no ha estat gaire publicitat, encara que es coneix el cas de Pablo Isla, que quan va entrar a Inditex va cobrar 221.264 accions, valorades en 13 milions d'euros, en aquest cas vinculades a cap pla de continuïtat en l'empresa.

Una idea per als dentistes britànics

Encara que el pagament de benvinguda daurada sigui una mesura freqüent en l'alta direcció, Moreno apunta que "podria utilitzar-se en alguns sectors amb escassetat de talent com a forma d'atractiu". I no pot anar menys desencaminada: al Regne Unit es va aprovar a primers d'aquest any el pagament d'incentius d'arribada de 20.000 lliures (23.300 euros) a dentistes davant de l'escassetat de professionals, tal com publica el butlletí nacional de seguretat NHS. Això sí, amb una permanència de tres anys al llarg dels quals se'ls desemborsarà l'ajuda (10.000 el primer any, 5.000 el segon i 5.000 el tercer).

El terme 'golden hello' va guanyar rellevància el 2013, quan un estudi publicat a Harvard Business Review va estudiar els seus avantatges i inconvenients i mitjans com Bloomberg es van fer eco. La firma d'investigació en governança i RSG GMI Ratings va analitzar aquell any el nombre d'empreses que nord-americanes que havien rebut directius amb un 'golden hello', que van ser 70 per les 41 de 2012, va publicar Bloomberg, que va mostrar com a exemple fallit el cas de Ron Johnson, acomiadat de J.C. Penney 17 mesos després de cobrar 52,7 milions en accions en ser fitxat d'Apple.

L'aposta de Grifols per Abia, en aquest sentit, és arriscada: no ha contractat el seu màxim executiu precisament en un moment plàcid, sinó en la seva crisi més forta de la història recent, amb els seus comptes en dubte després que la firma d'analistes en curt Gotham Reseaerhs denunciés, i l'empresa reconegués parcialment, que el seu deute era molt més gran que el que reflectien els deutes. En efecte, aprimar-se un deute de 10.527 milions serà la principal tasca d'Abia. Una situació complicada dona més sentit a una benvinguda daurada: si no compleix l'objectiu o hi torna a haver una crisi, ell ja ha cobrat.

Abia: experiència en crisi

Abia arriba a Grifols després de 10 anys com a president i conseller delegat d'Olympys Corporation of The Americas amb seu a Pennsylvania i també va ser Director General d'Operacions i d'Estratègia en la mateixa empresa. Abans, es va dedicar al desenvolupament de negoci a la regió d'Àsia-Pacífic en la mateixa Olympus, a la qual va arribar després d'haver passat per Sony i Tech Data. Enginyer superior de Telecomunicacions i Electrònica per la Universitat Politécnica de Barcelona (UPC), té un màster d'administració en EAE i ha cursat el programa d'alta direcció d'empreses de l'IESE.

A més del seu càrrec en Grifols, és membre del consell d'administració de la Cambra de Comerç d'Esatdos Unidos-España i del patronat de la 'Lehigh Valley Health Network', un sistema hospitalari compost per 13 hospitals i múltiples centres assistencials a Pennsylvania. En el passat, va formar part del Consell d'Administració d'Evident Corporation, una empresa en el camp de les ciències de la vida i solucions industrials.

El seu currículum és valedor d'un bo 'golden hello', sobretot perquè va ser capaç de reencarrilar a l'empresa després d'una profunda crisi el 2011 després de l'acomiadament del seu anterior CEO per un escàndol de pagament de comissions, tot enmig d'una gran reconversió d'una empresa que després de la gradual substitució de les càmeres digitals pels mòbils ha sabut mantenir-se sòlida gràcies a les solucions òptiques, sobretot d'ús mèdic, i que de fet va vendre el 2021 la venda del seu negoci fotogràfic a Japan Industrial Partners.

Avantatges i riscos de la benvinguda daurada

El fet que part de la bonificació sigui en accions garanteix que per a Abia un millor rumb de l'empresa sigui també una millor remuneració i, per tant, és un incentiu, encara que part de la benvinguda daurada ja està en el seu compte corrent. L'estudi d'Harvard de 2013, realitzat per Jin Xu i Jun Yang, contrastava dos punts de vista. El més crític l'encarnava el professor de Dret Lucian Bebhuck. "Els inversors són escèptics amb els golden hellos, perquè és un pagament desvinculat del rendiment i no proveeix d'incentius de retenció de talent", deia.

Altres veus, tanmateix, ho veien com un mecanisme per atreure, motivar i retenir executius amb capacitats crítiques per a l'èxit d'una empresa. La conclusió de l'estudi, que va estudiar diversos casos, era positiva. "En general, arribem a la conclusió de què, encara que el bo per firmar s'atorga abans que s'observi l'acompliment, atorgar-lo mitiga les preocupacions d'un executiu sobre el risc d'acomiadament i atorgar-lo el motiva a exercir un esforç per millorar el valor. Ajuda a atreure talent, proporcionar incentius i millorar la retenció". Nacho Abia, com Leo Messi (que ja porta 29 gols en 70 partits a Miami), poden treballar tranquils i motivats.