L'auge de les reserves, juntament amb la marcada inflació del darrer any han fet que viatjar aquest any per Setmana Santa sigui un 22% més car que l'any anterior. El 2023 el preu mitjà per nit se situarà als 155€, en lloc dels 127€ que costava el 2022, segons les dades de què disposa la companyia espanyola referent a oferir reserves d'allotjaments turístics en línia eBooking.com. Pel que fa a les destinacions, a pocs dies de començar les vacances de Setmana Santa (del 31 de març al 10 d'abril), eBooking.com conclou que, en aquesta ocasió, els espanyols s'han decantat majoritàriament pel turisme nacional i, en especial, per visitar grans capitals de província.

Turisme, a casa

Així, el 72% de les reserves per viatjar per Setmana Santa per part dels espanyols són a una destinació nacional. En canvi, el 5% són a Portugal, el 4,8% a França, el 4% a Itàlia i el 2% al Regne Unit. La companyia eBooking.com, que opera a 205 països i compta amb més de 380.000 referències d'allotjaments, indica que Madrid (5,1%), Sevilla (2,2%), Granada (1,9%) i Barcelona (1 ,8%) són les ciutats que de moment acumulen més reserves durant els dies de Setmana Santa, seguides a més distància per València i Còrdova. En l'àmbit internacional, París, Londres, Roma, Porto i Lisboa són les cinc destinacions que compten avui dia amb més reserves a eBooking.com.

L'impacte de les tradicions

Malgrat tot, també hi ha altres condicionants que poden acabar de determinar quina destinació serà l'estrella d'aquesta Setmana Santa. Així doncs, el calendari de festes i tradicions sempre ajuda. La ciutat de Sevilla, molt demandada durant la Setmana Santa, s'ha convertit en una de les tres ciutats més demandades per passar les seves vacances en aquest període. Sevilla, però també altres com Àsterdam i Londres, les tres destinacions més populars serien aquest any entre la població per passar la Setmana Santa, segons el portal Niumba, la qual cosa significa que Sevilla quedaria en primera posició a nivell nacional. Està previst que les reserves es quadrupliquin. L'any passat, Sevilla va tornar a estar entre les ciutats preferides pels turistes per Setmana Santa, amb Gandia, Benidorm i Madrid, seguides de Granada, Barcelona, ​​Màlaga i València per aquest ordre.

Els operadors turístics també aconsellen posar la mirada en l'impacte de Castella i Lleó , la tradició més famosa és la "dansa de la mort", que té lloc a nombroses localitats de la regió. Durant aquesta tradició, els participants vesteixen vestits medievals i ballen pels carrers de la ciutat. Aquesta festa, que existeix des de fa més de 500 anys, té lloc la nit del Dijous Sant. Concretament, a la ciutat de Valladolid , la tradició diu que les imatges de Maria i Jesús es porten en majestuosa processó enmig de la processó. Entre les tradicions de la Setmana Santa a Toledo hi ha la " processió silenciosa ", la nit del Dijous Sant. Aquesta processó té lloc en total silenci , sense música ni cant. Aquestes es volen projectar a nivell internacional i, darrerament, atrauen el públic francès. Tot i que d'altres, consolidades i ja amb un pes molt important a la seva zona, com les de Catalunya, tenen un turisme propi de molt pes.

Pugen un 50% les reclamacions aèries

En l'àmbit dels vols, els indicadors també són bons. A grans trets, es preveu un increment d'entre el 40% i el 50% respecte de les reclamacions aèries que hi va haver a la Setmana Santa del 2022, segons les dades de la empresa Reclamio, especialitzada en gestionar les reclamacions dels passatgers aeris. Durant els mesos de febrer i gener del 2023, Reclamio ja ha detectat un increment de més del 60% respecte a l'any anterior en el nombre de reclamacions per part dels passatgers. Aquest increment es deu en part a l'augment del trànsit aeri, que actualment és un 25% superior al del 2022, segons les dades d'Eurocontrol. L'augment dels viatges sol comportar un fort increment de les reclamacions per retards, cancel·lacions, overbooking i pèrdues d'equipatges.

Tot i així, el nivell de trànsit aeri registrat actualment encara representa només el 86% del trànsit que hi havia abans de la pandèmia. Els diferents escenaris d'Eurocontrol preveuen que a finals d'any el trànsit aeri s'estabilitzi i/o continuï creixent i arribi a representar entre el 83% i el 98% del trànsit del 2019.