Els bancs centrals encaren una setmana crucial. Els comitès del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) es reuneixen dimecres i dijous per decidir si continuen pujant els tipus d'interès, en línia amb l'estratègia de política monetària dels últims mesos. Mentre que es dona per fet un nou alça de les taxes de 25 punts bàsics per part de l'organisme europeu que presideix Christine Lagarde, la incògnita està en el fet que què farà el banc central que dirigeix Jerome Powell.

L'objectiu de combatre la inflació i abaixar els preus a costa d'un refredament de l'economia s'ha convertit en el debat econòmic central des de mitjans de l'any passat, quan va començar aquest cicle d'encariment dels diners. Una de les principals crítiques que s'han realitzat als bancs centrals és que l'enduriment de la política monetària podria provocar una recessió forta en l'àmbit global, encara que de moment s'ha mostrat resistent.

No obstant això, l'eurozona ja ha confirmat haver entrat en aquest escenari de recessió tècnica, en encadenar dos trimestres consecutius d'estancament. Una situació que, per als experts, no sembla canviar l'estratègia del BCE de cara a la pròxima reunió, tal com no la van canviar les turbulències financeres arran del col·lapse de diferents bancs nord-americans com Silicon Valley Bank i del suís Credit Suisse.

En aquest sentit, l'estrateg en cap de XTB, Pablo Gil, comenta a ON ECONOMIA que "el BCE va perdre la credibilitat el 2021 vorejant la inflació d'un fenomen transitori i ara no vol que se'l jutgi dues vegades pel mateix 'error'. Això li portarà a equivocar-se de nou, però aquesta vegada ho farà provocant una recessió profunda a què haurà de posar remei, probablement d'aquí a un any, quan la inflació hagi remès prou per deixar de ser la seva principal preocupació".

Per la seva part, l'analista d'iBroker, Antonio Castelo, explica que "som en el juny i, jutjant per la marxa de les empreses, és evident que l'activitat s'ha frenat, però tampoc no sembla apreciar-se una situació de "gravetat", per la qual cosa, tal com han anunciat diversos membres del BCE, almenys en aquesta pròxima reunió, no "aixecaran el peu de l'accelerador" i tornaran a pujar tipus, segurament 25 punts bàsics".

Interromprà tipus el BCE després de l'estiu?

Analistes i experts preveuen que l'entitat europea aplicarà almenys dues alces més en els tipus, en la reunió de dijous i en la qual tindrà lloc el 27 de juliol. Tanmateix, seran les dades d'inflació les que determinaran si hi haurà pausa després de l'estiu o els membres del BCE creuen necessari continuar encarint els diners per abaixar els preus. L'IPC de l'eurozona es va moderar fins al 6,1% al maig, però encara està lluny de l'objectiu del 2% a què s'ha compromès a estabilitzar preus Lagarde.

Així mateix, la dirigent del banc central ja va avisar que la taxa subjacent (la que no té en compte la volatilitat de l'energia ni dels aliments frescos) encara no ha tocat sostre, per la qual cosa portaran els tipus d'interès a l'eurozona a nivells prou restrictius per aconseguir el seu objectiu.

"De moment, la principal millora s'ha degut a la forta correcció experimentada en el cost de l'energia. De cara al pròxim hivern ningú no sap què ocorrerà amb el preu del petroli i del gas natural. La lluita contra la inflació subjacent no ha estat tan reeixida i això obre dubtes sobre on serà el sostre als tipus d'interès", indica Gil referent a això.

Des de la gestora Eurizon, assenyalen en el seu comentari mensual que "el mercat monetari preveu dues pujades de 25 punts bàsics, una al juny i una altra al juliol, després de les quals el BCE es mantindrà en espera. Aquestes expectatives són coherents amb un escenari d'aterratge suau per al creixement econòmic, que es verificarà en vista de les pròximes dades sobre inflació i creixement econòmic."

Per la seva part, Castelo assegura que la possible pausa després de l'estiu dependrà tant de la inflació com del creixement de l'economia i "si la situació no s'agreuja" és possible veure més pujades en els tipus d'interès, encara que "el lògic seria que fóssim ja en aquesta 'recta final' anunciada pel vicepresident De Guindos".

La Fed apujarà almenys una vegada més els tipus

"De qualsevol manera, no hem de confondre "deixar de pujar els tipus" amb "baixar-los", ja que el mer fet de mantenir el nivell de les taxes d'interès entre el 4% i el 4,5% fins a finals d'any combinat amb deixar vèncer part del deute que va comprar el BCE amb el seu programa APP ja és molt més restrictiu del que hem experimentat en l'última dècada i mitja", assevera Pablo Gil.

Respecte a la Fed, després de l'última elevació de les taxes, les previsions del mercat anaven en la línia d'una possible pausa per la reducció de la inflació i el fre econòmic. Tanmateix, les últimes setmanes analistes i experts semblen apostar més per una pujada més al juny, ja que el mercat laboral nord-americà continua mostrant una forta resistència.

"Cal comptar almenys amb una pujada més d'un 0,25%. Pot ser al juny o potser al juliol. A partir d'allà, la Fed estarà molt atenta a l'evolució de la inflació i a les condicions creditícies dels bancs, ja que espera que siguin les entitats financeres les que encareixin l'accés al crèdit arran de la crisi bancària", explica l'analista de XTB.

"Si no ho fessin, és probable que tingui encara una mica més de treball per fer", afegeix. En aquest sentit, destaca com a exemple que deixar d'apujar tipus en alguna reunió no implica necessàriament que no hi vagi a haver més pujades de taxes en el futur, la qual cosa ha ocorregut recentment amb el Banc Central del Canadà.

El mercat ja descompta els pròxims moviments

Més enllà de les conseqüències que continuar pujant els tipus d'interès tenen sobre l'economia, en el cas dels mercats, els inversors ja han descomptat les pròximes jugades de les entitats centrals. "Crec que està bastant descomptada la pujada de 25 punts bàsics per part del BCE i també la circumstància que a Europa quedin diverses pujades", assenyala Castelo, qui creu que als Estats Units almenys hi haurà una pujada més d'aquí a final d'any.

"És una mica igual que sigui ara o que sigui en la pròxima reunió, perquè el que el mercat ja estudia és que de moment el procés de pujada de tipus s'aturarà", afegeix. Per la seva part, Pablo Gil també considera que el dubte és si la pròxima pujada es donarà al juny o al juliol, però que els inversors ja descompten el següent moviment.

En aquest sentit, assegura que "hi ha una sensació generalitzada que la inflació ja està en fase de remissió, que les pujades de taxes d'interès estan arribant a la seva fi i que es podrà evitar la recessió, i en el cas d'ocórrer, que serà molt lleu i de poca durada." Per la qual cosa per veure reaccions significatives a la baixa hauria de tornar a posar-se en dubte l'escenari que ja es descompta, que podria tardar alguns mesos.