El Banc Central Europeu (BCE) ha confirmat que pujarà els tipus d'interès 25 punts bàsics el juny, en el que ja denomina com la recta final d'aquest cicle econòmic que va començar el juliol de l'any passat. Així ho han assegurat la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, i el vicepresident, Luis de Guindos, aquest dijous. L'anterior pujada de 25 punts bàsics ja va reflectir la moderació en la política monetària, amb la qual ja han aplicat set pujades consecutives a les taxes fins a situar-les en els 375 punts.

En aquest sentit, De Guindos ha explicat que el BCE s'aproxima a la "recta final" de les pujades, en la qual un augment de 25 punts bàsics, com en l'última reunió del Consell de Govern, és la "nova norma" a seguir. "Hi ha la percepció que una gran part del camí de pujades de tipus s'ha dut a terme i queda l'última part, la recta final", ha afirmat l'economista espanyol en una entrevista en RNE.

Així mateix, el dirigent ha tornat a incidir que la quantia de les pujades en aquest tram final dependrà de les dades entrants, així com de les noves projeccions macroeconòmiques i de la transmissió de la política monetària. No obstant això, el vicepresident del BCE ha recordat que en l'última reunió del Consell de Govern de l'entitat es va acordar moderar el ritme de les pujades de tipus a 25 punts bàsics.

Els tipus seguiran en nivells positius almenys tres anys

En qualsevol cas, per a Guindos la situació de tipus molt baixos, fins i tot negatius, dels anys anteriors és una cosa que correspon al passat i que no era normal, pel que ha augurat que, almenys en els pròxims tres o quatre anys, els tipus seran en nivells lleugerament positius.

D'altra banda, ha tornat a destacar que les dades d'inflació publicades aquesta setmana a diversos països de l'eurozona, inclosa Espanya, "són positives" i posen de manifest que la inflació s'està reduint, encara que ha advertit que en el cas de la taxa subjacent serà una reducció més limitada i subratllat que "encara estem molt lluny de l'objectiu d'inflació".

El BCE té com a meta en la seva política d'estabilització de preus reduir la inflació al 2%. Aquest dijous, s'ha conegut que la inflació interanual de la zona euro es va moderar el maig fins al 6,1%. En aquest sentit, Lagarde, que ha donat un discurs a Alemanya, ha assenyalat que les pròximes alces seran "pujades estàndard", ja que les anteriors han estat extraordinàries i que "encara tenen camí per recórrer" per portar les taxes d'interès a nivells prou restrictius.

Així mateix, De Guindos, si bé ha tornat a defensar l'actuació coordinada de la política monetària i fiscal durant la pandèmia, ha puntualitzat que "ara arriben altres moments", amb noves regles fiscals i, per tant, ha defensat que la política fiscal "no pot ser una barra lliure" que xoqui amb la política monetària. D'aquesta manera, per a l'economista espanyol caldrà reduir els suports i engegar programes de sostenibilitat, amb un ajustament que s'hauria de produir de manera gradual però contínua.