Bon dijous! De nou estem vivint una setmana intensa pel que fa a la guerra entre el BBVA i el Sabadell, per l’opa hostil del banc espanyol al català. Aquests dies, però, amb poques notícies i moltes declaracions: hem sentit als presidents i consellers delegats d’ambdós bancs a diversos fòrums, tant a Madrid com a Barcelona. El més destacat del que han dit ha estat la pressió de Carlos Torres al govern espanyol perquè no hi intervingui i les paraules de César González-Bueno descartant l’opció que el Sabadell faci una opa a un altre banc per frenar el BBVA, com s’havia rumorejat a principis de mes.

La setmana ha tingut altres notícies, com el setge de la Unió Europea a Shein i Temu. Les compres per internet, que van viure el gran boom durant la pandèmia i s’han convertit en habituals, han fet sorgir empreses com Shein, centrada en la roba, o Temu, una espècie de basar online infinit, amb uns preus imbatibles i productes que van arribant de la Xina sense parar. Entre la tendència aranzelària mundial, la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la indústria local, la UE ha posat el focus en aquests productes per aturar-ne l’entrada massiva i planteja una taxa de fins a 2 euros per paquet, com va explicar el Juan Ferrari.

La qüestió és que les importacions de menys de 150 euros gaudeixen d’una exempció aranzelària, que beneficia els productes de baix cost i que ara Brussel·les planteja eliminar. L’any passat es van fer 4.600 milions d’enviaments de mercaderies de baix cost a la UE, cosa que suposa 12 milions de paquets diaris lliures d’aranzels. La mesura té sentit per les emissions que comporta aquest gran volum d’importacions i perquè la indústria europea, com per exemple, la de la moda, pateix en veure’s incapaç de competir amb els preus xinesos.

A nivell més local, la bona notícia ha estat la reafirmació de la bona salut de la qual gaudeix Barcelona com a ciutat de fires i congressos, cosa que parla bé tant de la ciutat com de Fira de Barcelona. El rànquing ICCA (Associació de Congressos i Convencions Internacionals) ha situat Barcelona com la quarta millor ciutat del món per a congressos internacionals, per darrere de Viena, Lisboa i Singapur, millorant un lloc respecte a l’any passat, com va explicar el Germán Aranda. A Barcelona s'hi van celebrar l’any passat 142 congressos, 11 menys que a Viena, amb un impacte econòmic de 360 milions d'euros. La ciutat lidera la classificació de congressos mèdics, amb 56.

Aquesta setmana també hem posat el focus en alguns resultats positius d’empreses catalanes i en els directius protagonistes.

Les empreses de la setmana

Susterra, l’aposta sostenible de Molins
Molins va crear fa un any Susterra, la gamma de solucions i productes amb atributs sostenibles. En aquest temps, la marca de ciment, formigons, àrids, paviments i mobiliari urbà amb una petjada de carboni reduïda ha incorporat al mercat de la construcció a Espanya més d'un centenar de propostes. Entre les solucions més destacades hi ha formigons amb reduccions d'emissions superiors al 25% respecte als formigons convencionals, materials amb 100% d'origen reciclat o productes cimentosos certificats amb el segell Emicode de molt baixes emissions de components orgànics volàtils. De fet, en només un any, el formigó de Susterra ja suposa la meitat de vendes de formigó de Molins, com va explicar la Maria Teresa Coca.

Any històric de MAT Holding
MAT Holding va tancar un 2024 “històric”. El grup industrial català va obtenir uns ingressos de 406 milions d'euros, un 17% superiors a 2023, i un resultat operatiu (ebitda) de 56 milions, un 40% més, en un any en el qual ha fet inversions per valor de 45 milions. "Aquests resultats certifiquen la bona evolució de la companyia i la seva aposta estratègica pel mitjà i llarg termini", ha exposat el president del grup, Pau Relat. Per reforçar aquesta evolució, la companyia ha agrupat les àrees del seu negoci agrícola a la marca Cerestia, formada per quatre empreses.

Laie torna a beneficis
Laie surt del pou de la pandèmia. Les llibreries han tornat als beneficis després d’acumular pèrdues arran de la Covid-19 i, en l’exercici 2023, l’últim consultable, van guanyar 1,5 milions d’euros, que contrasten amb les pèrdues de 4,5 milions dels tres anys anteriors, com va explicar el Josep Maria Casas. Laie (Laietana de Llibreteria) compta amb 23 botigues, la meitat a la ciutat de Barcelona i la resta a Santiago de Compostel·la, Santander, Palma, Madrid, Màlaga, Sevilla, Toledo, València i Saragossa. L’empresa que presideix Montse Moragas ha disparat les vendes fins als 43,5 milions d’euros, un 45% més que els 30 milions del 2022.

Ametller Origen potencia els oficis de l’alimentació
El grup Ametller Origen ha invertit 1,3 milions d'euros en un nou projecte batejat sota el nom de 'El Viver', que pretén atraure nous treballadors i formar als actuals, també amb la vista posada en la futura contractació de 1.300 col·laboradors. L’empresa familiar que dirigeix Josep Ametller reivindica d’aquesta manera l’ofici d’especialista en la venda d’alimentació a través del disseny d’un pla de carrera i de la promoció interna. Per això, el grup del Penedès, que compta amb 148 establiments, té intenció d'oferir formació continuada a més de 5.000 persones cada any, que es convertiran en especialistes de venda al detall, especialment de fruita, verdura i carnisseria. Ho farà a ‘El Viver’, a la Via Augusta de Barcelona.

Els directius protagonistes

L’Associació Espanyola de Directius (AED) ha triat Xavier Brossa com a president per als quatre anys vinents, en substitució de Juan Antonio Alcaraz, actual director general de Nortia. Brossa era fins ara vicepresident de l'AED i és patró de la Fundació La Caixa –des d'abril de l'any passat–, així com de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País i de la Fundació Món Clínic, vinculada a l'Hospital Clínic de Barcelona. Actualment, fa feines d'assessorament estratègic i financer com a conseller Independent en empreses de diversos sectors.

La patronal espanyola de petites i mitjanes empreses Cepyme té nova presidentaÁngela de Miguel, la candidata proposada per Antonio Garamendi per apartar Gerardo Cuerva, va guanyar les eleccions d’aquest dimarts, però va fer-ho amb un marge més estret del que s’esperava. Amb aquest resultat, el president de la Cecot, Xavier Panés, serà vicepresident de Cepyme.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!