El president del BBVA ha donat per primera vegada la seva opinió sobre la consulta pública que el govern espanyol va llançar per testar l'opinió dels ciutadans sobre l'opa del BBVA al Sabadell. Carlos Torres va mostrar "sorpresa" el dia que Pedro Sánchez va anunciar la consulta, que a més es va fer a Barcelona i davant d'ell i del president del Sabadell. Però des d'aleshores no s'havia tornat a pronunciar.

Tanmateix, el número u del BBVA, ha decidit ara parlar clar i traslladar un missatge a l'Executiu: la consulta era innecessària i espera que no s'allargui més i arribi al Consell de Ministres. També creu que els accionistes del Sabadell haurien d'elegir com més aviat millor si accepten l'oferta de canvi, ja que l'operació porta ja rodant més d'un any.

Carlos Torres ha enviat aquests missatges durant en una entrevista en la COPI, pressionant així el ministre econòmic Carlos Cuerpo que és qui ha de decidir abans del 27 de maig si l'aprova i són els accionistes del banc català els que decideixen. O si s'allarga un mes més perquè la qüestió s'eleva al Consell de Ministres.

En concret, el president del BBVA ha destacat que la consulta posada en marxa pel govern espanyol "no era necessària" perquè no hi ha raons d'interès general en l'operació i, per aquesta mateixa raó, confia que no arribi al Consell de Ministres. Així mateix, ha insistit - com moltes altres ocasions- que els accionistes del Sabadell puguin elegir "com més aviat millor" si accepten l'oferta de canvi de BBVA.

Sobre l'oferta, per cert, ha recalcat que és "molt generosa" i no hi ha raons per millorar-la, malgrat que la prima ara és negativa. Torres confia que els accionistes del Sabadell puguin elegir el seu futur "aviat". I en el cas que finalment l'operació arribés al Consell de Ministres (on s'ha de decidir si li imposen condicions addicionals a les de la CNMC) calcula que, en el pitjor dels casos, uns dies després s'obriria el període de canvi.

Segons recull EFE, en l'entrevista el banquer ha subratllat que l'operació és bona "per a tot el món". Per a les empreses perquè suposa tenir un aliat "més fort", amb capacitat de donar més crèdit i ajudar internacionalització; per als empleats perquè suposa una oportunitat de créixer; per als accionistes del Sabadell perquè es beneficien d'un benefici més gran per acció i "més estabilitat"; i per a la societat, perquè el nou grup xifra en 5.000 milions la seva capacitat addicional de concedir crèdit.

A més d'això, Torres ha recordat que la CNMC, va autoritzar "per unanimitat" l'operació amb compromisos "molt potents" per part de BBVA, la qual cosa es tradueix que ara és "molt millor" per a tothom. I ha aprofitat per comentar que BBVA és un banc "molt important a Catalunya", on compta amb 2,5 milions de clients i uns 4.000 empleats, presumint de ser l'entitat que més ha apostat pel territori en els últims 10 anys.

En aquest context, ha negat que la regió vagi a perdre centres de decisió si culmina l'operació perquè BBVA ha dit des del primer moment que mantindrà la seu del Sabadell a Sant Cugat del Vallés. I encara que entén "les emocions", ha assegurat que BBVA mesura l'opinió pública i hi ha més gent que veu bé l'operació que els que la veuen en contra.

Oliu: "A veure si s'acaba d'una vegada"

Sobre la consulta també va parlar ahir a la nit el president del Sabadell, Josep Oliu, a Alacant. Durant la conferència circular de la Cambra Business Club, on va recordar que l'operació està en la fase 3, on s'analitzen si hi ha raons d'interès general per frenar l'opa. Tanmateix, apuntava, és "una fase molt política", i des del banc l'únic que poden fer (quan els toqui) és explicar als accionistes el que poden "esperar" si l'operació tira endavant i "els riscos" que té.

El president de l'entitat catalana lamentava que durant tot l'any l'opa hagi estat "a tots els diaris" quan la voluntat del banc és "servir als clients i d'una manera discreta". Assenyalava que al principi "fins i tot em feia il·lusió, perquè pensava almenys hi ha algú al que li causes apetència", però ara, després d'un any, diu "a veure si s'acaba d'una vegada" i "bé".