Com si es tractés d'una crònica anunciada, no s'han produït sorpreses en l'assemblea de la Confederació de Petita i Mitjana Empresa, Cepyme: l'actual president, Gerardo Cuerva, ha perdut les eleccions davant d'Ángela de Miguel, la candidata proposada per Antonio Garamendi, president de la CEOE, que ha mantingut una dura pugna amb Cuerva perquè no es presentés a la reelecció. Però, encara que el resultat ha estat el previst, Ángela de Miguel ha estat proclamada presidenta de la patronal de les pimes Cepyme després d'una victòria ajustada de 30 vots. De Miguel, que ha obtingut 246 vots davant els 216 de la candidatura de Cuerva. En l'Executiva de la nova presidenta de Cepyme serà present com a vicepresident Xavier Panés, president de Cecot, en representació de Foment del Treball.
Les relacions entre Garamendi i Cuerva es van trencar després de la posició adoptada pel ja expresident de Cepyme amb la reforma laboral, quin crític obertament i, fins i tot, va mantenir una oposició directa dins dels òrgans de CEOE per a la seva aprovació. Garamendi va considerar la seva acció deslleial, especialment perquè Cuerva va ser un dels dos signants de l'acord pels empresaris. L'assemblea electoral ha comptat amb més d'un 90% de participació.
La nova presidenta ha apel·lat en la seva primera intervenció com a presidenta a la unitat empresarial. "Aquesta és una nova etapa i cal iniciar-la des de la unitat. És el moment del canvi i les urnes han parlat, volem una Cepyme més forta, més útil i unida (...) avui comença aquesta nova etapa i toca mirar al futur", ha destacat la candidata, informa Efe. "És el moment que les pimes recuperin el seu protagonisme i el reconeixement que es mereixen per la societat", ha emfatitzat De Miguel.
La campanya per a l'elecció del nou president de Cepyme ha estat molt aspra i des de CEOE s'han mobilitzat per aconseguir el màxim d'adeptes a la candidatura de De Miguel. En les últimes setmanes, les grans organitzacions presents en CEOE han donat el seu suport explícit a la que fins ara era la presidenta dels empresaris de Valladolid i vicepresidenta de l'organització empresarial de Castella i Lleó. Foment del Treball va ser de les primeres organitzacions pertanyents a CEOE que va mostrar el seu suport a De Miguel, però també altres de grans com CEIM de Madrid, Castella i Lleó o algunes de sectorials com la poderosa Confemetal. Però fins i tot, algunes de més petites, però de molt poder dins de Cepyme com la patronal de concessionaris, Faconauto, va mostrar el seu suport a la candidata de Garamendi.
La nova presidenta de Cepyme es defineix així en el seu compte de Linkedin: "Advocada. Més de vint-i-cinc anys d'experiència. Sòcia fundadora del despatx NEGOTIA, amb seus a Valladolid i Madrid. Dirigeixo un equip multidisciplinari i innovador: posem al client i els seus interessos en el centre de la nostra estratègia legal. Experta en internacionalització empresarial i Dret Col·laboratiu. Presidenta de CEOE VALLADOLID i, des de juny de 2018, vicepresidenta de CEOE CASTELLA I LLEÓ. Membre de la junta directiva de CEOE i CEPYME . Presidenta de l'Associació Empresarial Mèxic-Espanya, i vicepresidenta d'AMMDE. Professora MBA CEU San Pablo, Dret Mercantil UEMC".
Garamendi
"La política no ens trencarà ni decidirà per cap motiu si la representativitat de les empreses espanyoles està en Cepyme i en CEOE i en absolutament totes les organitzacions territorials i sectorials d'aquest país, que representen el 99% de les empreses espanyoles," ha dit Garamendi a la seva arribada a l'assemblea. El canvi de direcció en Cepyme coincideix amb una batalla oberta amb Pimec, la patronal de les pimes de Catalunya independent de Foment del Treball i de CEOE, que ha pressionat durant anys perquè es reconegui la seva representació institucional.
El Ministeri de Treball ha reconegut el dret de Pimec a participar en organismes com el Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya o en la Comissió Nacional de Convenis Col·lectius. Tanmateix, ha iniciat una batalla jurídica per impedir l'entrada de Pimec en aquests organismes d'àmbit laboral, però principalment, tallar el pas a Pimec al diàleg social d'empresaris i patronals amb el Ministeri de Treball i el d'Inclusió i Seguretat Social.