Susterra, la gamma sostenible de Molins, copa el 50% de la venda de formigó en només un any
La cimentera comercialitza més d'un centenar de productes i solucions per al sector de la construcció
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dijous, 22 de maig de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts

Susterra, la gamma de solucions i productes amb atributs sostenibles de Molins, ha incorporat al mercat de la construcció a Espanya més d'un centenar de propostes, en el seu primer any d'existència. Molins ha desenvolupat i comercialitza amb la identificació Susterra des de ciment, formigons i àrids, a solucions per a la construcció com poden ser els morters o ciment cola amb menys empremta de carboni, els paviments, i el mobiliari urbà que incorpora àrids reciclats, entre altres. Per entrar a formar part d'aquesta gamma, les solucions o productes Susterra han de respondre a un o al conjunt d'aquests tres atributs: economia circular, reducció de les emissions de CO₂ i impuls d'entorns de treball més segurs al sector de la construcció.
Entre les solucions més destacades de la gamma hi ha formigons amb reduccions d'emissions superiors al 25% respecte als formigons convencionals, productes valoritzats com a materials i combustibles amb 100% d'origen reciclat o productes cimentosos certificats amb el segell Emicode de molt baixes emissions de components orgànics volàtils. La companyia mostra algunes d'aqeustes solucions durant la seva participació en el saló Construmat que té lloc aquesta setmana a Barcelona.
En només un any, amb Susterra, Molins ja ven més de la meitat del formigó dins d'aquesta gamma de productes, segons ha confirmat Higini Alfageme, vicepresidente ejecutivo de Precast Business del grup, en declaracions a ON ECONOMIA.
Amb la gamma de solucions Susterra, Molins ajuda els seus clients a reduir la seva empremta de carboni, contribuint a la descarbonització i la circularitat a tot el sector de la construcció. Alhora és una part fonamental de l'estratègia de Molins per ser una companyia zero emissions en l'horitzó de 2050.
Per nodrir la gamma Susterra, els departaments de recerca i innovació de cadascuna de les sis divisions de negoci de la cimentera de la família Molins treballen conjuntament amb l'àrea global d'R+D per desenvolupar els nous productes, sota els esmentats criteris de sostenibilitat.
El directiu Higini Alfageme constata que, dins de la cadena de valor del sector de la construcció, hi ha cada vegada més actors interessats a incorporar aquests tipus de productes i de solucions que, "Molins comercialitza al mateix preu que els productes estàndards, malgrat que per al fabricant tenen un sobre cost". Ara per ara, "el mercat és reticent a pagar més, però tot s'anirà ajustant", assegura Alfagema i reconeix que cada vegada més "els clients aprecien aquests atributs sostenibles". Per tant, ja arribarà el moment en què es puguin comercialitzar al preu que els hi pertocaria.
Mentrestant, això no suposa cap trava per seguir innovant des de Molins per incorporar més productes sostenibles. El mercat de la construcció experimenta una demanda petita però creixent de noves solucions que incorporen la sostenibilitat com a factor clau. Els objectius de sostenibilitat de Molins estan fixats en el camp del ciment en reduccions d'emissions de CO₂ superiors al 20%, que ara mateix s'aconsegueix amb la disminució de la proporció de clinker. En formigons es vol superar el 25% en les reduccions d'emissions. La fita per als morters i paviments prefabricats és de més de 2,5% de matèria primera reciclada a la seva composició. Finalment, en mobiliari urbà caldrà incorporar un 40% d'àrids reciclats a la seva composició.
L'economia circular
Per al grup Molins, l'economia circular és un dels eixos centrals de tota l'estratègia de sostenibilitat. Així, el grup ha aconseguit valoritzar més de 193.000 tones de residus de construcció, demolició i altres residus industrials a la seva planta de Matèries Primeres Alternatives (MPA), ubicada a Pallejà (Barcelona) i operativa des de finals del 2022. Aquesta és una de les dues instal·lacions amb més capacitat entre les plantes d'economia circular de Molins, al costat de la planta mòbil ubicada a l'antic Spotify Camp Nou.
La planta de Matèries Primeres Alternatives de Molins, amb una superfície de 3.250 metres quadrats i autoritzada per tractar 95.000 tones anuals, va ser inaugurada el 2022 després d'una inversió de gairebé dos milions d'euros. S'hi processen residus en format gruixut, granular, pols i fang a través de tractaments de trituració, cribratge, dosificació i homogeneïtzació. Aquests processos permeten fabricar àrids reciclats amb marcatge CE, així com nous materials alternatius per a la producció de ciment.
La dosificació d'aquests materials a la planta de ciment de Molins ha permès evitar ja l'emissió directa de més de 3.600 tones de CO₂ el 2024, a més de reduir significativament els costos i l'emissió per transport, atesa la proximitat de les dues instal·lacions.