Pedro Sánchez ha confirmat aquest dijous que estan treballant en el "redisseny" de l'impost extraordinari a les energètiques. Això significa que Sánchez i la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, han imposat les seves posicions a la també vicepresidenta Yolanda Díaz per rebaixar la pressió fiscal a les energètiques.

Aquest gir del Govern espanyol, avançat dimarts per la vicepresidenta Ribera, es produeix després que la Comissió Europea advertís que no es donen les circumstàncies perquè es mantingui l'esmentat impost extraordinari. En un informe, conclou que aquestes empreses, especialment les petrolieres i gasístiques, ja no compten amb els anomenats "beneficis caiguts del cel".

El president de Repsol, Antoni Brufau, va advertir la setmana passada que, "sense estabilitat fiscal", les inversions poden anar-se'n a altres països, començant per les d'aquesta multinacional espanyola. Concretament, va apuntar que les inversions que estan efectuant en hidrogen verd podrien desplaçar-se a Portugal o França. No obstant això, Pedro Sánchez ha negat aquest dijous que el replantejament de l'impost es degui a les advertències de Repsol, encara que no es va referir al document de la Comissió Europea.

En una entrevista a Antena 3, Sánchez va indicar que gràcies a la política europea en matèria energètica i, concretament, a l'aposta espanyola per les energies renovables s'ha aconseguit reduir la factura de la llum. "Estem veient que el preu de l'energia s'està contenint, continua alt, però s'està reduint. I també estem veient que hi ha projectes industrials que necessiten la cobertura d'una política energètica que, d'alguna manera, estimuli, incentivi aquestes grans inversions en energia renovables", va afirmar el president del Govern espanyol. Va subratllar que, "per tant, estem en aquella fase de redisseny per veure com podem també incentivar aquests projectes industrials".

Així, Sánchez va confirmar que l'impost extraordinari a les energètiques s'està replantejant per veure com poden incentivar els projectes industrials. Respecte a les advertències de Repsol, va negar que a Espanya manqui seguretat jurídica i va apuntar que el 20% de tots els projectes mundials vinculats amb l'hidrogen verd, "que és l'energia del present i del futur, estan localitzats a Espanya".

Crítiques pel govern de Rajoy

Va aprofitar per carregar contra l'anterior govern de Mariano Rajoy per la decisió d'eliminar les primes a les renovables amb efectes retroactius. Sobre aquesta qüestió, va indicar que "ens va obrir molts laudes a nivell internacional" que, "afortunadament", està tancant el seu govern per la "gestió negociadora" de les vicepresidentes.

Precisament una setmana després que la Comissió Europea es desmarqués de l'impost extraordinari, Sánchez ha confirmart el seu "redisseny". Dijous passat es va fer públic un informe de balanç sobre el gravamen temporal energètic a tots els països de la Unió Europea, que conclou que "la situació és molt diferent de la que existia l'octubre de 2022", quan va entrar en vigor el reglament del Consell que autoritzava l'impost. "El descens dels preus de l'energia durant 2023 i un entorn econòmic més incert, així com l'augment dels costos de capital, han portat a les empreses dels sectors del petroli, el gas i el carbó a registrar una disminució dels seus beneficis en comparació amb els beneficis extraordinaris excedentaris de 2022".

En declaracions a Efe, Teresa Ribera ja va precisar dimarts que "la fiscalitat habitual es pot corregir, modular, però ja no estem parlant de beneficis extraordinaris, estem parlant d'una altra cosa" respecte a les energètiques.