La Justícia britànica ha aprovat l'embargament de quatre comptes bancaris de l'Institut Cervantes a Londres, amb un saldo de 805.808 euros, com a compensació per l'impagament del govern espanyol a fons d'inversió que van invertir en renovables en Espanya, segons una sentència a què ha tingut accés ON ECONOMIA per fonts de les empreses denunciants. El litigi va arrencar el 2014, amb una denúncia d'Infrared, que agrupa diferents fons d'inversió, que reclamava una compensació de 75 milions d'euros després que el Govern espanyol del PP anul·lés de manera retroactiva les primes aprovades per l'executiu anterior, socialista, per fomentar la inversió en renovables.

Una vegada es va confirmar el 2021 la sentència final del tribunal d'arbitratge del Banc Mundial, el CIADI, la quantitat va quedar reduïda a 28,2 milions d'euros. El govern espanyol es va negar a efectuar aquests pagaments i els interessos de demora i condemnes en costes van incrementant el cost del cas per al govern espanyol, amb una suma de més de 9 milions d'euros a la quantitat fixada.

El mes d'abril passat, es va embargar cautelarment la seu de l'Institut Cervantes i també la de l'organisme de promoció econòmica de Catalunya, Acció. Els afectats pels impagaments van iniciar un procés mitjançant el qual demanaven la intervenció de quatre comptes bancaris i un equip d'advocats i consultors va començar a treballar en el procés a començaments d'any. La decisió judicial ha estat adoptada per l'Alta Cort de Justícia d'Anglaterra i Gal·les i porta la rúbrica del magistrat Richard Harold Davison.

Són 25 els processos oberts contra el govern espanyol pels fons d'inversió, que esperen que s'autoritzin nous embargaments també a Austràlia, on el Tribunal Suprem també ha dictat contra Espanya i ha reclamat el reconeixement del deute. Les mateixes fonts dels fons d'inversió asseguren que "la inseguretat jurídica és especialment problemàtica en l'àmbit de les energies renovables" i reclamen una solució, ja que "deixar que aquesta situació es continuï enquistant només tindrà males conseqüències per a Espanya".