Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com va la teva setmana? Espero que millor que les últimes dels agricultors europeus, perquè al final parlem d'un problema europeu, més enllà de les picabaralles entre veïns. Què està passant en el camp? Una amanida amb diversos ingredients que pot resumir-se en les dificultats que tenen agricultors i ramaders per guanyar-se la vida, i el denominador comú dels quals és la por a la competència de països tercers pels seus menors costos de producció. En realitat, res de massa nou sota el sol, és la història del sector primari en el procés d'integració de la Unió Europea. Ara passa que se sumen els efectes de la sequera, la desigualtat de preus a la cadena de valor, noves normatives mediambientals i burocràcia en els ajuts de la nova política agrària comuna (PAC) i... que som a les portes d'unes eleccions europees. Ho explicava de meravella Tomas Garcia Azcarate, el nostre analista de capçalera en temes agraris, en aquest article de finals de gener. I, alerta, de fons hi ha el perill que aquest descontentament el capitalitzi l'extrema dreta. Molt respecte i molta empatia amb el camp: sense agricultors i ramaders ens morim de fam. Pensem-hi quan tinguem el plat a taula i quan ens tallin les carreteres.

La meva selecció setmanal

1. A qui els va molt millor les coses són a les grans tecnològiques dels Estats Units. Igual que els bancs espanyols la setmana passada, les GAFAM (que és l'acrònim per referir-se a Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) van disparar els seus beneficis entre octubre i desembre fins a superar els 100.000 milions d'euros, la qual cosa representa un 55% més que el mateix període de l'any anterior. La IA generativa i el núvol les allunya de la Terra, les situa en l'estratosfera. Sumant-hi a les anteriors Nvidia i Tesla, arribem al "club del bilió de dòlars", els "Set Magnífics" de la tecnologia mundial. Són les responsables de la forta pujada de la borsa nord-americana durant l'any passat, que es resumeix en la pujada del 42% a l'índex Nasdaq. Ei!, aquest selecte club val en borsa 11 bilions d'euros, similar al PIB de les quatre economies europees més grans: Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia. Ho explica Luis Aparicio Pérez.

2. L'economia no és una ciència exacta, té ideologia i política. Des de fa ja moltes dècades el pensament econòmic dominant és el capitalisme liberal, així que sempre és bo sortir del carril del mainstream i escoltar altres veus autoritzades. És el cas de Miren Etxezarreta, doctora en Economia per la London School of Economics i catedràtica emèrita en Economia Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). S'autodefineix com a marxista però crítica amb el marxisme. La vaig entrevistar la setmana passada i considero les seves reflexions molt interessants.

3. Anem amb el management. Dels 35 anys de Gabriel Attal, el flamant primer ministre francès, als 81 de Joe Biden. O dels 81 anys d'Isidre Fainé i els 76 de Florentino Pérez, als 40 de Marta Ortega. Quina és la millor edat per liderar? Joves i sèniors tenen qualitats diferents? Germán Aranda Millán ha parlat amb diversos experts i això és el que li han dit.

4. Sabies que l'origen de Danone radica a Barcelona? És el que recorden aquests dies els treballadors de la fàbrica de Parets del Vallès (Barcelona) que la direcció vol tancar. La multinacional francesa de iogurts va néixer al barri del Raval el 1919, quan Isaac Carasso Nehama, un comerciant d'origen sefardita procedent de Tessalònica, va obrir un obrador. Però fins fa molt poc comptava amb altres famílies en l'accionariat: els Botton, els Portabella i els Fuster. Josep Maria Casas explica en aquesta crònica la història de la companyia i de les famílies. De pel·lícula.

5. Una altra empresa que tanca -aquesta sí sencera- és Albiñana Films. Germán Aranda Millán ha explicat en exclusiva com aquesta mítica productora premiada pels seus anuncis d'AUDI AG i que va arribar a gravar un anunci dirigit per Oliver Stone per al mundial de futbol del Brasil de 2014, ha acomiadat la seva plantilla i ha deixat de pagar els seus 100 proveïdors al·legant que "no hi ha diners". També acumula deutes amb la Seguretat Social. Pot passar: les empreses neixen, creixen i moren, però hi ha aspectes de la gestió que grinyolen, més enllà de les males formes amb els seus col·laboradors. "Estem arruïnats", s'excusaven els hereus de Ricardo Albiñana, mort el 2021, Ramsés i Ricard Jr., que van deixar de ser administradors de l'empresa el gener de l'any passat. No han respost a les peticions d'explicacions d'aquest diari.

6. Molts dels proveïdors afectats per tancaments com l'anterior són autònoms. Segur que els aniria bé tenir un subsidi per a majors de 52 anys que hagin cessat l'activitat (equivalent a l'atur d'un assalariat). És el que reclamen les tres organitzacions d'autònoms, però discrepen en el com. Mentre Upta i ATA estan disposades a cotitzar més, Uatae demana que hauria d'entrar en l'actual sistema de subsidi d'atur, que es finança a través dels Pressupostos de l'Estat. És una notícia de Juan Ferrari San Juan, que té tots els detalls.

7. Finalitzo amb un tema d'estalvi. Si ets poc propens al risc i prefereixes inversions segures et preguntaràs si és millor invertir en lletres del Tresor o en fons monetaris. Aquests (inverteixen en renda fixa a termini màxim de 18 mesos) van obtenir a Espanya una rendibilitat mitjana del 2,82%; les Lletres a un any una mica més, un 3,52%. Però no tot és rendiment, hi ha altres aspectes a tenir en compte, com la liquiditat, la diversificació o les comissions.

Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!

Serafí del Arco

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.