Encara que la nova llei d'habitatge espanyola no ho recull, els propietaris d'habitatges dels municipis tensionats catalans estan obligats a publicar als seus anuncis el preu que marca l'índex de referència i també el preu que tenia l'últim contracte de lloguer de l'habitatge publicat. El Tribunal Constitucional va tombar el març del 2022 els articles 1.6 a 13, 15 i 16.2 de la llei catalana que permetien al Govern regular els preus del lloguer perquè va considerar que no és la seva competència, però no el 59, 61 i 125, que són els que obligaven a publicar l'índex de referència i el preu del contracte anterior de lloguer als anuncis.

Amb l'entrada en vigor des de passat dissabte del nou índex, que prohibeix les pujades i limita els preus als grans tenidors i als qui posin nous pisos al mercat, aquesta informació torna a cobrar sentit i fonts del Govern adverteixen que estudien com sancionar els qui no els publiquin.

Des del sector immobiliari, coincideixen a assenyalar que existeix una important "confusió" entre les lleis vigents. L'advocat i portaveu dels Agents de la Propietat Immobiliària (API), Carles Sala, explica a ON ECONOMIA que accepta que existeix una obligació de publicar-ho d'acord amb la llei catalana, encara que no està molt clar. El manual de l'API recomanarà, per si de cas, als professionals del sector que incloguin en els anuncis tant el preu de l'índex com el de l'últim contracte de lloguer firmat per l'habitatge. "Existeix una contradicció molt gran entre les administracions de cara al ciutadà que haurien d'aclarir-se", lamenta Sala, que creu que l'API està fent "una tasca informativa que l'administració hauria d'haver fet".

Com a mostra de la confusió, fonts de Fotocasa asseguren que "al contrari del que va passar en la llei catalana de contenció de rendes de Catalunya del 2020, en aquest cas els portals immobiliaris no tenim cap obligació com a plataforma de publicació dels anuncis".

Dubtes sobre la publicitat

"No tenim gaire clar si hem de publicar l'índex estatal o l'índex català. En teoria, per la normativa no seria necessari publicar-ho si ets petit tenidor, però hem dit als professionals que informin del màxim, que no costa res ser transparent, fins que s'aclareixi la mateixa administració", abunda Sala. Ara per ara, cap anunci consultat per ON ECONOMIA en portals immobiliaris no compta amb tota aquesta informació. Idealista recull als seus anuncis el preu de l'índex, però no el del contracte anterior, mentre que Fotocasa manté la categoria de l'índex català als anuncis, però en la majoria dels casos sense omplir amb un preu. A Pisos.com, tampoc no recullen aquestes informacions, però el seu portaveu Ferran Font explica que es troben "intentant esbrinar" les obligacions per de seguida posar-lo en marxa.

Des del Govern, encara que insisteixen que la publicitat és d'obligat compliment perquè el Constitucional no va tombar aquests articles, reconeixen la dificultat per posar sancions als qui no ho facin públic, i estudien vies per fer-ho. Troben a faltar que la llei espanyola hagi estat igual de clara sobre això amb tal de facilitar el marc sancionador. I, ara per ara, assenyalen que les sancions podran tramitar-se a través del Departament de Consum o per la via judicial si existeixen denúncies, que seran també les vies per als qui incompleixin la llei als contractes.

Dissabte passat, va entrar en vigor en els 140 municipis proposats per la Generalitat (únic govern autonòmic que es va oferir a regular-ho) el nou índex de regulació del lloguer, que, d'acord amb la llei d'habitatge aprovada al maig i mitjançant dades de la mitjana del preu del lloguer, calcula una forquilla del que es paga a cada zona perquè no se superi aquest preu. Ara bé, tan sols els grans tenidors i els petits propietaris que posin el pis en lloguer per primera vegada o per primera vegada en els últims 5 anys han d'abaixar el preu en renovar un contracte si supera aquest índex. La resta, això sí, no poden apujar el preu per sobre d'un 3% a nous contractes, ni tan sols si els llogaters paguen un preu per sota del que marca l'índex.

L'entrada en vigor del nou índex ha estat celebrada amb algunes crítiques per entitats que representen els llogaters com el Sindicat de Llogateres, però ha posat en alerta el sector immobiliari, que assegura que espantarà els inversors i reduirà encara més l'oferta disponible. Ara per ara, l'índex no ha provocat una gran baixada dels preus als anuncis, on no figura si el pis és nou al mercat de lloguer ni tampoc si el propietari és gran tenidor, per la qual cosa no es pot saber en cada cas si s'està incomplint la normativa tret que es faci una mínima investigació sobre el propietari. Des de Fotocasa, de fet, argumenten que el fet que el mateix portal "no té accés a la informació sobre si el propietari és gran tenidor o no fa" impossible exigir aquesta informació.

Els articles de la llei catalana

"Quan va estar en vigor la llei catalana vam donar aquesta informació, no hi ha cap problema. Però ara estem intentant esbrinar fins a quin punt els promotors han d'informar del preu anterior i de si és zona tensada, si han de fer-ho només els propietaris i quina responsabilitat tenen els portals immobiliaris. Quan quedi aclarit, actuarem sobre això".

La Llei catalana d'Habitatge 18/2007, a l'article 125, apunta com a infracció "fer publicitat d'habitatge sense fer constar les dades obligatòries que estableix aquesta llei" i precisa: "No fer constar l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatge o, si s'escau, l'import de la renda del contracte de lloguer anterior, en la publicitat d'habitatges per a lloguer que inclogui el preu del lloguer". Com que el Constitucional tan sols va tombar els articles 1,6 a 13, 15 i 16.2, tant el Govern com el Sindicat de Llogateres considera que la resta d'articles continuen vigents i no entren en conflicte amb la nova llei i el nou índex i que, per tant, els propietaris estan obligats a publicar aquesta informació rellevant a l'hora de firmar un contracte.

Quatre dies després de l'entrada en vigor de l'índex, els preus anunciats segueixen per sobre i els portals asseguren que no han notat encara una baixada de preus substancial. "De moment no hem notat canvi. Traurem l'observatori de forma trimestral per veure si hi ha canvis a la llarga en els preus. Tardarem a veure afectació, si la notem, perquè l'índex s'aplicarà als nous pisos que entrin al mercat o els de grans tenidors. La resta podrà aplicar el preu del contracte anterior", apunten fonts de Fotocasa.