Aquest dissabte, entra en vigor l'índex de referència de preus de lloguer publicat divendres al B.O.E i que marcarà el màxim que et podran cobrar en un nou contracte grans tenidors o petits propietaris que posin el pis al mercat per primera vegada o per primera vegada en els propers 5 anys. El govern espanyol va anunciar el dilluns que serà el dia 15 finalment quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat i la Generalitat ha anunciat que de seguida sol·licitarà les àrees tensionades que l'executiu espanyol ha d'anunciar. Com t'afecta aquest índex si vius de lloguer?

L'índex de referència, que es pot consultar aquí, posant l'adreça exacta i característiques en un web publicat pel Ministeri d'Habitatge, està recollit en la Llei d'Habitatge que es va aprovar a la primavera, però fins ara no s'ha posat en marxa. Per fer-ho, era necessari que les comunitats autònomes manifestessin la seva intenció d'acollir-se a la regulació i, ara per ara, tan sols Catalunya ho ha fet.

 

 

Per saber si t'afecta l'índex de referència, el primer que has de comprovar és si el teu municipi és en la llista de 140 localitats declarades per la Generalitat com a zones tensionades, és a dir, on pagar el lloguer d'un habitatge requereix un esforç considerable. Hi són les quatre capitals de província, gairebé tots els municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i les localitats costaneres que van des de Palafrugell fins a Cambrils amb tan sols 9 excepcions. Si vius en una d'elles, l'índex t'afecta.

Per calcular el nou índex, el Ministeri d'Habitatge ha pres dades del Banc d'Espanya i de la declaració de la renda de propietaris de pisos. A partir de la mitjana a cada zona i municipi, genera una forquilla dins de la qual hi ha el que s'haurà de cobrar pel lloguer per norma.

Ara bé, l'índex de referència no serveix per abaixar-te el lloguer immediatament. Serveix per als futurs contractes de lloguer i no per a tots. Per a l'únic que sí que s'aplica a tots els contractes és per contenir la renda. Cap nou contracte no podrà incloure una pujada del preu del lloguer per sobre del 3%, que és el que marca l'IPC. Hi ha excepcions en el cas de contractes de lloguer de 10 anys i també d'habitatges que hagin estat rehabilitats de manera que millorin l'eficiència energètica.

Si el propietari del teu habitatge és un gran tenidor, o sigui, té 5 habitatges en propietat o més, quan renovis el contracte haurà de posar un preu dins de la forquilla de l'índex. Si no és un gran tenidor, podrà mantenir el preu anterior al que tenia, siguis nou el llogater o antic, però no podrà apujar-li el preu.

Ara bé, per als pisos que entrin nous al mercat de lloguer o que no hagin estat en ell en els últims 5 anys, és igual si ets gran tenidor o no: en ells el preu del lloguer haurà d'estar per sota del que marca l'índex.

D'aquesta forma, el govern intenta posar límit a la pujada dels lloguers, que s'emporta el 31% dels ingressos de la llar a Espanya i que a Barcelona arriba a ser del 43,1%, segons dades d'Idealista de 2023.