La llet de vaca és un dels productes que ha passat a suprimir-se el seu IVA, del 4% al 0%. Forma part dels productes amb IVA super reduït que el govern del president espanyol Pedro Sánchez va incloure des de l'1 de gener juntament amb el pa, farines panificables, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals. Ara bé, amb el primer mes complert d'aquesta mesura, es perceben discrepàncies que van més enllà del producte i se centren en la tipologia de cadascun d'aquests.

"La majoria dels espanyols, a favor de reduir l'IVA de la llet vegetal"

En concret, els productors de llet vegetal demanen que també se'ls apliqui aquesta consideració i no es deixi sense IVA només a aquella que prové de la vaca. Segons una enquesta publicada aquest dilluns per l'organització sense ànim de lucre, ProVeg Espanya, el 90,5% de la ciutadania espanyola està en contra que les llets vegetals tinguin un IVA més gran que el de les llets animals.  Tot i així, s'ha convalidat al Congrés el Reial decret llei de la reducció de l'IVA que inclou la llet animal i no així les seves alternatives vegetals.

Des de La Moncloa s'afirma que el paquet de mesures aprovades es duen a terme per tal de protegir la ciutadania de l'impacte social i econòmic de la guerra, en especial, de l'increment de la inflació. Tanmateix, ProVeg lamenta que "gran part de la població, la que per motius de salut, sostenibilitat o ètica, consumeix alternatives vegetals a la llet es veu totalment exclòs d' aquesta protecció", argumenta Verónica Larco, responsable de comunicació de ProVeg. I afegeix: "Per què les persones que opten per opcions que són les adequades per a la seva salut, i millors per al medi ambient i el benestar dels animals, es veuen castigades amb mesures que les exclouen? Nosaltres advoquem per la inclusió, a més demanem que es tingui en compte la injustícia que es crea en un moment econòmic tan delicat com en el que ens trobem".

Del 90,5% de les persones que van participar en l'enquesta creuen que és injust que l'IVA de les llets vegetals sigui més gran que el de la llet animal.  A més, el 86,1% desconeixien que l'IVA de les llets vegetals és un 150% més gran que el de les d'origen animal, quan la llet de vaca ja comptava amb un IVA del 4 %, ara és del 0%. Cal recordar que, en l'actualitat, les vegetals tenen marcat l'IVA en el 10%. De fet, la mateixa enquesta ja mostrava en el seu moment la disconformitat amb la disparitat del tipus impositiu. Una de les preguntes feia referència a si donarien suport a una iniciativa per demanar que l'IVA de les begudes vegetals baixés al 4%, i el 86,2 % va respondre de forma afirmativa per equiparar-lo així al de les llets d'origen animal.

Espanya, al capdavant del consum vegetal

Diferents organitzacions estan portant a terme reclams que van en aquesta línia. La Fundació Franz Weber va remetre una carta als Ministeris d'Agricultura, Consum i Treball amb l'objectiu d'aconseguir un replantejament de la posició de no rebaixar l'IVA a llets vegetals i preparats. Fins al moment cap dels departaments ministerials ha respost als naturalistes. "La no rebaixa del tipus impositiu a les llets vegetals i els seus preparats és donar suport a una megaindústria que devora el planeta, genera més impacte en forma de gasos d'efecte hivernacle i suposa una cosificació terrible dels animals, éssers reduïts a simples objectes a exprimir", argumenta el responsable d'aquesta Fundació, Rubén Pérez.

L'auge de la beguda vegetal s'ha convertit en una tendència amb més adeptes. De fet, Espanya lidera el consum per càpita de llet vegetal a Europa, segons l'estudi del projecte europeu Smart Protein, basat en dades de la consultora Nielsen. La civada és la líder del mercat i presenta el major creixement del valor de vendes en el mercat total. El segon lloc és per a la llet de soja i el tercer per a l'ametlla. "Una vegada més, veiem com les polítiques deixen de banda els canvis socials. Les persones consumeixen cada vegada més alternatives als lactis perquè són les opcions més respectuoses amb el medi ambient i els animals, a més que, per qüestions de salut, la llet de vaca ni tan sols suposa una opció per a molta gent", afegeix Verónica Larco.

En paral·lel, la presidenta de l'Associació Espanyola de Productors d'Aliments i Begudes Vegetals (Vegetales), Natalia Berengue, ja treballa perquè l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), depenent del Ministeri de Consum, sobre l'alimentació en menjadors escolars inclogui entre les recomanacions la dieta amb productes amb proteïnes vegetals. I apunta que el consum d'aliments de base vegetal "creix al voltant del 14% anual, impulsat sobretot per les generacions més joves", i que preveuen que aquesta pujada a doble dígit es mantingui malgrat la forta alça del preu de la cistella de la compra. A les cinc empreses fundadores de Vegetales, que són Alpro (Danone), Vive Soy (Pascual), Iparlat, Liquats i Fredes, totes elles centrades en la producció de begudes vegetals, admeten que els seus productes gaudeixen d'una bona salut econòmica i productiva.