El grup alimentari francès Danone ha anunciat un pla per reduir d'aquí a 2030 (d'aquí a set anys) un 30% de les emissions de metà generades per la producció de llet. La multinacional, que presumeix d'haver aconseguit una reducció d'aproximadament el 14% entre 2018 i 2020, ha recordat que està en relació directa amb 58.000 explotacions lleteres a 20 països de tot el món per aprovisionar-se. Amb aquest full de ruta, Danone pretén evitar emissions de metà equivalents a 1,2 milions de tones de diòxid de carboni (CO₂, principal gas amb efecte d'hivernacle), tenint en compte que és un dels principals gasos causants de l'escalfament global.

En aquest sentit, l'empresa francesa té l'objectiu d'"acompanyar" els ramaders perquè posin en marxa "pràctiques d'agricultura regeneradora i el desenvolupament de solucions innovadores" i pretén col·laborar i associar-se amb altres empreses del sector, amb governs i organitzacions no governamentals per promoure la innovació, retre comptes i progressar en models de finançament. "Aquest canvi radical requereix un esforç col·lectiu. Treballant amb agricultors, socis i governs, tenim el poder i el deure de construir models agrícoles que beneficiïn el clima i la societat, fent un pas endavant per enfrontar junts l'escalfament global", ha indicat Antoine de Saint-Affrique, conseller delegat de Danone.

Emissions de metà

En aquest sentit, la multinacional vol dialogar amb les autoritats públiques per millorar les polítiques, les dades i la difusió d'informacions sobre el metà, donar suport a la investigació i "facilitar la transició cap a pràctiques lleteres regeneradores". "Com una de les empreses més importants del món de productes lactis, assumim el desafiament de produir més per alimentar una població creixent i reduir considerablement les emissions i el seu impacte per al clima", ha puntualitzat el directiu.

Danone ha assenyalat que és "el primer grup alimentari que es fixa un objectiu específic de reducció d'emissions de metà" i s'ajusta a les ambicions que es van fixar en la COP26 a través de la crida Global Methane Pledge. Segons el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), la producció lletera és responsable del voltant del 8% de les emissions de metà d'origen humà. "Reduir les emissions de metà és una de les maneres més ràpides i efectives de frenar el canvi climàtic. El sector lacti pot exercir un paper important en l'impuls d'aquestes reduccions, mentre impulsa els mitjans de vida dels agricultors i augmenta la seguretat alimentària i la nutrició", ha declarat sobre això el president d'Environmental Defense Fund, Fred Krupp.

Grup alimentari francès Danone
Grup alimentari francès Danone

Multa de 100.000 euros diaris

Tanmateix, a començaments d'any tres ONG van portar a la justícia francesa a Danone per obligar el grup a reduir l'ús de plàstics i la seva utilització pel seu impacte ambiental. En la seva denúncia, Surfrider Europa, ClientEarth i Zero Waste Francia, les tres organitzacions demandants, reclamaven que la multinacional fos condemnada a publicar un nou pla de vigilància que integrés "una trajectòria de desplastificació", sota l'amenaça d'una multa de 100.000 euros al dia si la incomplia. 

A la seva pàgina web, l'associació Surfrider Europa recorda que la multinacional de làctics està obligada a publicar cada any un pla de vigilància per explicar com atenua els riscos i preveu els danys greus al medi ambient, a la salut o a la seguretat de les persones a conseqüència de la seva activitat. Però es queixa que, "malgrat els riscos del plàstic per al medi ambient i la societat", al seu informe de l'any 2021 l'ús d'aquest material no apareixia com un d'ells. D'aquesta forma, estimen que "Danone no respecta les seves obligacions legals".

L'ONG notar que, segons el moviment Break Free From Plastic, la companyia francesa és "una de les principals contaminants de plàstic mundials" i s'ha convertit en "el contaminant número u a Indonèsia, Espanya i Tunísia". Les ONG denunciants no estan convençudes dels compromisos de Danone, com el seu objectiu que per a 2025 el 100% dels embalatges de plàstic que utilitzi es puguin reciclar, reutilitzar o ser objecte de compostatge.

Per contra, la multinacional afirma que des de 2016 ha assumit compromisos per suprimir embalatges i afavorir models de consum com la reutilització d'embolcalls. Entre 2018 i 2021, diu haver reduït en un 12 % la utilització de plàstic (equivalent a 60.000 tones) i en el seu negoci d'aigües minerals assegura que més de la meitat de les ampolles que ven al món van en recipients reutilitzables.