L'índex de preus al consumidor (IPC) de la Xina va caure un 0,3% interanual el juliol, fet que suposa la primera contracció en més de dos anys, segons les dades anunciades aquest dimecres per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE). Es tracta del principal indicador de l'evolució de la inflació en la potència asiàtica.

Les dades del juliol passat suposen la primera contracció de l'IPC des de febrer de 2021 quan el país va començar a recuperar-se de la pandèmia de covid-19. La majoria d'analistes internacionals van pronosticar caigudes superiors al 0,3%.

Com va apuntar l'analista Luis Aparicio al seu article a ON ECONOMIA, les dades de la Xina es miren amb lupa perquè aquesta potència s'enfronta a l'amenaça d'una deflació problemàtica.

Sobre la possibilitat d'una llarga deflació a la Xina, Julian Evans-Pritchard, de la consultora britànica Capital Economics, es mostra escèptic. En unes declaracions recollides per Efe, va apuntar que la caiguda interanual de juliol va ser provocada per una baixada de la inflació en els aliments a causa de l'alta base comparativa per l'important repunt dels preus de la carn de porc de fa un any.

Aquest expert va precisar que la inflació subjacent -indicador que elimina la volatilitat dels preus de l'alimentació o els energètics- va pujar un 0,8% interanual, el seu pic des de gener, i que els preus dels serveis van tocar el màxim dels últims 17 mesos en pujar un 1,2%.

L'estadístic de l'ONE Dong Lijuan manté que la caiguda de l'IPC és una qüestió temporal: "Amb la recuperació de l'economia xinesa, l'expansió sostinguda de la demanda de mercat, la millora contínua de la relació entre l'oferta i la demanda i l'eliminació progressiva dels efectes de l'alta base comparativa de l'any passat, s'espera que l'IPC despunti gradualment".

Índex de preus a la producció

L'ONE també va anunciar aquest dimecres l'índex de preus a la producció (IPP), que mesura els preus industrials i que va registrar una caiguda interanual del 4,4% al juliol, un punt menys pronunciada que l'anotada el mes anterior. No obstant això, aquesta dada va quedar per sota de l'esperat, ja que els experts avançaven que se situaria al voltant d'un -4,1%.

La consultora britànica Capital Economics va atribuir l'evolució de l'IPP a la volatilitat dels preus de les matèries primeres, aquesta vegada a causa del repunt del cost del petroli i el gas.

Aquest dijous es coneixeran les dades d'inflació dels EUA seran claus perquè la Reserva Federal concreti la seva política monetària i decideixi si contínua amb la pujada del 0,25% dels tipus d'interès o posposa aquesta mesura.

En aquesta setmana de resultats de l'evolució dels preus en les grans econòmiques també es coneixeran, divendres, els d'Espanya i França. A Espanya es publicarà la inflació de juliol, que podria passar de l'1,9% al 2,3%, com van indicar les dades avançades.