L'economia de la Xina comença a recuperar el seu estatus després que, durant l'any passat, es veiés minvada per la instauració de les polítiques 'zero covid', les quals van reduir l'activitat econòmica del país asiàtic. En el primer trimestre d'aquest curs, la Xina ha tornat a veure com la seva economia avançava respecte al mateix període de l'any anterior. En concret, el PIB xinès ha avançat un 2,2% en termes intermensuals, tal com ha publicat aquest dimarts l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE). Aquest creixement respon a la sortida de l'estat xinès de les polítiques 'zero covid', o, dit d'una altra manera, a la reactivació econòmica que el país ha experimentat en els primers tres mesos de l'any.

Segons les dades publicades aquest dimarts, entre gener i març, la segona economia mundial ha crescut un 4,5% respecte als tres primers mesos de l'anterior curs. Davant de tal avanç, els experts asseguren que els pronòstics no només s'han complert, sinó que s'han superat. Es pot destacar que la majoria dels analistes i economistes apuntaven que l'economia de la Xina creixeria un 4% entre gener i març. Malgrat això, la reactivació econòmica del país presidit per Xi Jinping ha anat a més, aprofitant l'impuls clavat pel final de les polítiques sanitàries restrictives, les quals van deteriorar l'economia de l'estat durant tot 2022.

La Xina viu una "transició suau", però ràpida

Tal com expliquen des d'ONE, el país ha viscut una "transició suau, però que s'ha aconseguit en un període relativament curt de temps, i la producció i la demanda van experimentar una recuperació estable, l'ocupació i els preus es van mantenir estables, en general, les rendes dels residents van continuar creixent, les expectatives de mercat van millorar notablement i l'economia nacional va tenir un bon començament d'any". En ON ECONOMIA s'ha informat sobre la influència de la recuperació econòmica de la Xina a diversos sectors, sobretot en l'energètic. L'empenta de la reanimació de l'economia del país asiàtic, entre altres coses, ha catalitzat les pujades de preu de petroli. I és que, la nació xinesa és una de les demandants d'esquist més grans, ja que aquest és essencial per a la indústria del país.

En aquestes, la demanda més gran i, per tant, les pujades de preu del petroli (les quals també s'han donat per la reducció de l'oferta de l'OPEP+), són dos símptomes de la recuperació econòmica que està vivint el país i que, fins al present més, es continuen donant, tal com indiquen els analistes de la consultora Capital Economics. Per sectors, el primari va créixer un 3,7% interanual en el primer trimestre de 2023, mentre que el secundari va avançar un 3,3% i el terciari un 5,4%.

Segons apunten les estadístiques oficials que han donat a conèixer aquest dimarts, entre gener i març, la suma total de tots els béns i serveis produïts a la Xina van ascendir fins als 28,5 milions de iuans (uns 3,79 bilions d'euros).

Les vendes a la menuda catalitzen el creixement econòmic de la Xina

Segons apunten els analistes d'ING, el creixement econòmic de la Xina s'ha donat més ràpidament del previst i assenyalen a l'increment de les vendes a la menuda com una de les principals raons del bon ritme econòmic del país. L'entitat financera neerlandesa indica que el creixement de les vendes en un 10,6% interanual al març i en un 5,8% en termes interanuals en el primer trimestre són un dels principals motius de la ràpida recuperació econòmica de la Xina. Es pot destacar que les vendes a la menuda al març han fregat el ritme de les vendes el juny de 2021, quan aquestes van ser d'un 12%.

En termes generals, ING creu que el que hauria d'ocórrer en els mesos vinents és continuar veient avanços en l'economia de la Xina. En una línia similar estan els analistes de la consultora Capital Economics, els qui creuen que "amb la confiança dels consumidors recuperant-se i el creixement del crèdit accelerant, encara hi ha espai per a un repunt superior de l'activitat en els mesos vinents". Des de la companyia apunten que el creixement de la Xina és causat pel sector serveis que, per l'industrial (la producció va créixer un 3,9% en terme interanuals en març i un 3% en el primer trimestre), una opinió que ratifica ING, qui apunta a la restauració com a principal catalitzador econòmic del país asiàtic.

Hi podria haver una caiguda del consum?

La nota negativa per a l'avanç de l'economia del país liderat per Xi Jinping la dona Louise Loo, expert d'Oxford Economics, que creu que el PIB accelerarà en termes interanuals en els mesos que venen a causa del creixement ínfim que va experimentar la Xina durant l'anterior exercici. A més d'això, l'expert assenyala que hi pot haver "pressions a la baixa" en l'última meitat de l'any a causa d'una "pèrdua de l'ímpetu del consum, l'esgotament dels estímuls fiscals i una demanda més feble des de l'exterior".

Sigui com fos, la Xina avança i torna a recuperar el to econòmic a poc a poc. En el primer trimestre de l'any, el consum i el bon ritme de les vendes a la menuda han elevat el creixement econòmic del país. Cal veure si aquesta alça s'extrapola a la resta de sectors en els mesos vinents o, al contrari, mostren una tendència lateral.