La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha anunciat una nova pujada de tipus del 0,25% aquest dimecres. En línia amb les expectatives del mercat, el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) del banc central del país nord-americà ha elevat la taxa dels tipus d'interès 0,25 punts percentuals, fins a situar-los en el rang entre el 4,5% i el 4,75%.

La nova pujada mostra la moderació de la Fed en un context econòmic protagonitzat per el descens de la inflació. Tot i així, el nivell assolit amb aquest increment és el més alt registrat des d'octubre de 2007.

La nova pujada mostra la moderació de la *Fed en un context econòmic protagonitzat per la moderació de la inflació. Així i tot, el nivell aconseguit amb aquest increment és el més alt registrat des d'octubre de 2007. 

“El comitè anticipa que continus increments de l'interval objectiu seran apropiats per a aconseguir una orientació de la política monetària prou restrictiva com perquè la inflació torni a situar-se en el 2% amb el pas del temps”, ha indicat la *Fed en el comunicat. Així mateix, la institució ha afegit que aquesta taxa "ha disminuït una mica, però continua sent elevada".

Un missatge dur que tanca la possibilitat a una pausa en les pujades de tipus per a la pròxima reunió. Els economistes i experts del mercat esperaven que suavitzar el llenguatge objectiu, però l'organisme que presideix *Jerome Powell ha preferit mantenir la duresa de l'anterior declaració.

La Fed no posa data per a frenar les pujades

D'altra banda, el comitè ha assenyalat que, per a determinar la durada en el temps de les pròximes pujades de tipus, tindrà en compte l'enduriment acumulat de la política monetària, els retards amb els aquesta afecta a l'activitat econòmica i a la inflació, així com l'evolució financera. 

En la roda de premsa posterior a l'anunci, *Jerome Powell ha anticipat que el banc central durà a terme durant els pròxims mesos més augments dels tipus d'interès. "Si bé els avanços recents són encoratjadors, necessitarem molta més evidència per a estar segurs que la inflació es manté a la baixa", ha assegurat el president de la *Fed.

En aquest sentit, Powell ha destacat que, malgrat haver recorregut molt de terreny en els últims mesos i haver avançat en els objectius, "encara no s'han sentit tots els efectes del nostre ràpid enduriment fins al moment. Tenim més treball per fer". Així mateix, el mandatari ha assenyalat que seria "molt prematur declarar la victòria" i ha afegit que "com més es prolongui l'actual episodi d'alta inflació, major serà la probabilitat que s'arrelin les expectatives d'una major inflació".

El nou increment anunciat per la *Fed és l'últim corresponent a la política monetària que va iniciar al març de 2022, quan també va pujar 0,25 punts bàsics. Ja al maig va elevar els tipus mig punt i al juny va intensificar la seva política amb diferents increments de 0,75 punts bàsics. Al desembre els va tornar a pujar, en aquest cas sol mig punt.

La inflació va aconseguir màxims del 9,1% el juny passat i des de llavors s'ha relaxat fins al 6,5%. Al desembre va baixar per sisè mes consecutiu, una dada que, segons els analistes, és senyal que les pujades de tipus estan començant a fer efecte en l'economia estatunidenca. Però la Fed ha continuat insistint que no pararà fins que s'arribi a una política monetària que sigui prou restrictiva per a tornar a una inflació del 2%.

L'atur estatunidenc continua baixant

Respecte als indicadors pels quals es regeix la Fed per a determinar l'estratègia monetària, aquests han anat millorant en els últims mesos. El mercat de treball estatunidenc va crear 223.000 ocupacions durant el mes de desembre passat i l'atur del país va baixar dues dècimes fins al 3,5%.

Les dades reflecteixen que la desocupació als Estats Units ha recuperat el nivell mínim aconseguit abans de la pandèmia, així com la seva menor taxa en diverses dècades. Quant al la economia del país, aquesta també va experimentar una millora considerable. Així, el PIB va experimentar un creixement del 0,7% en el quart trimestre de 2022 i del 2,1% en el conjunt de l'any.

També l'índex de preus de despesa de consum personal, la variable preferida per la Fed per a monitorar la inflació, es va situar el mes de desembre passat en el 5% interanual i cinc dècimes menys que el mes anterior. Quant a la taxa mensual, aquesta va registrar una avanç del 0,1%, sense canvis respecte al mes precedent. La variable subjacent, que exclou els preus de l'energia i dels aliments per la seva major volatilitat, es va situar en el 4,4%, tres dècimes menys.