El Govern d'Espanya ha eliminat la possibilitat d'estendre sis mesos la vigència dels contractes de lloguer amb els mateixos termes i condicions establerts al contracte que tinguessin en vigor. Es tracta d'una mesura que l'Executiu ha tret del nou paquet d'ajuts i bonificacions fiscals per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna i la pujada de preus.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei per prorrogar algunes de les mesures anticrisi que caduquen el pròxim 30 de juny, entre les quals no s'inclou aquesta pròrroga dels contractes de lloguer de 6 mesos amb les mateixes condicions. La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha defensat que la llei d'habitatge convalidada per les Corts Generals ja preveu que les persones vulnerables puguin estendre en un any la durada dels contractes, "justament per tenir protecció".
Això sí, la limitació de l'actualització anual de la renda dels contractes d'arrendament d'habitatge que impedeix pujades superiors al 2% està ja estesa fins al 31 de desembre de 2023. De fet, la Llei d'Habitatge ja estableix aquest límit del 2% per a aquest any en la pujada del lloguer i l'eleva fins al 3% el 2024 per a, abans del 31 de desembre de l'any vinent, crear un nou índex de referència aplicable al territori al marge de l'IPC.
S'amplia la suspensió dels desnonaments
Així mateix, el Consell de Ministres celebrat aquest dimarts ha inclòs en la nova norma el manteniment fins a final d'any de la suspensió del procediment de desnonament, així com dels llançaments per a llars vulnerables quan no hi hagi alternativa de l'habitatge.
D'aquesta manera, la mesura s'ampliarà per a aquelles llars que s'enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, incloses aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual, que no es derivin de contractes d'arrendament, quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d'edat a càrrec, segons han especificat des del Ministeri de Transports.
A més, en el cas del llançament de l'habitatge habitual, s'estableix la possibilitat que el jutge, prèvia valoració ponderada i proporcional del cas concret, tingui la facultat de suspendre el llançament, quan els propietaris d'aquests immobles siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, sol·licitant informe els serveis socials que puguin valorar la situació de vulnerabilitat.
En cas que no s'ofereixi una solució de l'habitatge en els tres mesos següents des de l'emissió de l'informe dels serveis socials, els propietaris de l'immoble tindran dret a sol·licitar una compensació sempre que s'acrediti el perjudici econòmic ocasionat.
D'altra banda, s'ha prorrogat de nou el termini durant el qual els llogaters i titulars de l'habitatge afectats per la suspensió extraordinària del desnonament o llançament podran presentar la sol·licitud de compensació, fixant el nou termini fins al 31 de gener de 2024.