Rafael Villaseca, actual president del grup siderúrgic Celsa, serà nomenat aquest dimecres president de Veolia a Espanya, propietària de Agbar. En les dues companyies, Villaseca exerceix de president no executiu. Fonts de Celsa confimen que mantindrà els dos càrrecs.
A més, s'ha designat Daniel Tugues, actual director general d'Aguas Andinas, com a nou conseller delegat de Veolia España en substitució de Manuel Cermerón, que passa a ocupar el càrrec de director d'Estratègia i Transformació de l'Activitat Municipal del grup a escala global.
El nomenament de Villaseca a Veolia compta amb el vistiplau de CriteriaCaixa, el hòlding inversor de la Fundació La Caixa, els dos presidits per Isidre Fainé, que el març passat va prendre una participació del 5% de Veolia, multinacional francesa del sector dels residus, l'aigua i l'energia.
En els últims dos dies s'ha produït una reorganització al capdavant de CriteriaCaixa i Veolia. En la primera, Isidre Fainé ha substituït Ángel Simón per Francisco Reynés com a número dos. Precisament, el patronat de la Fundació La Caixa, presidit per Fainé, va acordar aquest dimarts la sortida de Simón, que ocupava la posició de CEO des de febrer de l'any passat, i el nomenament de Reynés, però amb rang de vicepresident executiu. Reynés es manté com a president executiu de Naturgy. Un dia després, aquest dimecres, s'ha conegut el nomenament de Villaseca, que va ser president de Naturgy fins a 2018, com a nou president de Veolia a Espanya.
CriteriaCaixa es va plantejar l'entrada en el capital de la siderúrgica Celsa, però, recentment, va aparcar aquesta operació. Des de finals de 2023, Celsa és propietat d'un grup de fons que eren creditors de la família Rubiralta, la seva anterior propietària. Precisament, aquests fons van ser els que van nomenar president a Villaseca.
Després de l'entrada de CriteriaCaixa a Veolia, aquest grup francès pretén reforçar els seus negocis a Espanya, on va facturar 2.600 milions d'euros el 2024. Els seus ingressos globals en aquest exercici van pujar a 44.700 milions.
Currículum de Villaseca
Villaseca, de 73 anys, s'ha passat la vida dirigint empreses. Va ser conseller delegat de Gas Natural (actualment, Naturgy) fins que, el 2018, va ser reemplaçat per Francisco Reynés. Arran del seu cessament com a primer executiu, se li va encomanar la direcció de la fundació de Naturgy. I des de finals de 2023 exerceix de president no executiu de la nova Celsa, grup en el qual ja va estar de directiu dècades enrere, amb els Rubiralta.
En unes declaracions recollides per Executive Excellence fa una dècada, Villaseca va reconèixer que és un enginyer industrial que mai no ha exercit com a tal si bé ha aplicat el que va aprendre en la carrera a la seva feina de "dirigir empreses". I les ha dirigit en sectors molt diversos.
El seu primer destí professional va ser a la paperera Inpacsa com a adjunt al conseller delegat. També es va dedicar en diverses etapes de la seva vida al sector de les obres públiques –va ser president de Gestió d'Infraestructures– i, especialment, als peatges –va presidir Tabasa i Túnel del Cadí–.
També va estar al capdavant de la tecnològica Inisel, que arran de la seva fusió amb Ceselsa el 1992 va donar origen a l'actual Indra. Inisel era una companyia de capital mixt, participada pel desaparegut Institut Nacional d'Indústria (ara, SEPI).
I va ser conseller i director general de Panrico, el fabricant de pa de motlle i dels Dònuts, quan la família Costafreda encara controlava aquest grup.