El comerç de mercaderies per via marítima des de la Xina als Estats Units va caure un 65% en les tres setmanes posteriors a l’anunci, a principis d’abril, dels aranzels imposats per Donald Trump a les importacions xineses, segons dades de Flexport.

Flexport és una multinacional nord-americana, amb seu central a San Francisco (Califòrnia), especialitzada en la gestió de la cadena de subministraments. És un dels grans operadors logístics de les mercaderies procedents de la Xina, especialment des del port de Los Angeles, que és la principal porta d’entrada dels productes xinesos als Estats Units. Precisament, aquest megaport californià preveu que el nombre total de portacontenidors –comptant els de tots els països– caigui prop d’un terç la setmana vinent.

Les companyies marítimes han cancel·lat uns 80 transports des de la Xina als Estats Units només durant aquest mes d’abril. Això suposa un 60% més de cancel·lacions que durant el maig de 2020, quan es va arribar al pic de suspensions per la pandèmia de la Covid-19, segons destaca el digital econòmic nord-americà Morning Brew.

Torsten Sløk, economista en cap del fons d’inversió Apollo Global Management, va advertir fa uns dies que la reducció del comerç de mercaderies des de la Xina als Estats Units podria provocar escassetat de certs productes en els lineals d’aquest últim país i un encariment de preus. Apollo és un fons nord-americà que ha alertat de les conseqüències d’aquesta guerra comercial, especialment en sectors com la roba, els mobles i les joguines, que els Estats Units han importat fins ara, en grans volums, de la Xina.

Executius de gegants del comerç com Walmart o Target van informar Trump la setmana passada dels riscos de desproveïment de certs productes i de preus més alts. Si bé l’administració Trump ha assegurat que hi ha contactes amb Xina, el govern de Xi Jinping ho ha negat.

Les empreses nord-americanes han incrementat les importacions des d’altres països asiàtics, com Vietnam, amb aranzels actualment suspesos i en fase de consulta. Però de cap de les maneres poden substituir les importacions xineses, especialment de cara a la temporada d’estiu i de Nadal, la més consumista. Els analistes econòmics nord-americans fins i tot han fet broma sobre les decoracions nadalenques: amb molta diferència, són els que més gasten i, en un 80%, ho importen des de la Xina. L'American way of life' és 'Made in Xina'.

Apple traslladarà el muntatge dels Iphone que ven als Estats Units de la Xina cap a l’Índia. Després de dècades invertint en plantes a la Xina, Apple s’afanya ara a traslladar a l’Índia les feines de muntatge dels prop de 60 milions d’iPhones que calcula que comercialitzarà als Estats Units fins a finals de 2026. Apple segueix des de fa anys una estratègia de diversificació de la cadena de subministraments però, arran de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, els plans de trasllat s’han accelerat.