El Santander aconsegueix un benefici rècord de 3.402 milions d'euros en el primer trimestre de 2025. El banc que presideix Ana Botín millora en un 19% el resultat del mateix període de l'any anterior amb l'impuls dels ingressos per comissions i uns menors costos. A més, l'entitat s'ha vist afavorida per un menor pagament de l'impost a la banca. L'any passat va ser de 335 milions i es va registrar integro en el període gener-març, però en aquest exercici el càlcul de l'impost ha canviat i a més té periodificació trimestral, així que de moment registra un impacte de 87 milions.
Espanya ha estat, de fet, el mercat que més ha aportat als resultats del grup, 1.147 milions, el 33% del total i un 48,6% més que l'any passat. El segueix el Brasil amb 509 milions fins al març, els Estats Units amb 417 milions més i Mèxic, on el Santander ha aconseguit un resultat de 394 milions d'euros en el trimestre.
Així ho posa en relleu aquest dimecres el Santander en un comunicat remès a la CNMV, on destaca que en el primer trimestre va continuar augmentant la seva rendibilitat i la creació de valor per als accionistes, amb un retorn sobre el capital tangible (ROTI) del 15,8%, un benefici per acció (BPA) de 0,21 euros, un 26% més, i un valor comptable tangible (TNAV) de 5,46 euros al final del primer trimestre de 2025. Incloent el dividend en efectiu a compte de 2024 pagat el novembre passat, la creació total de valor (TNAV més dividend en efectiu per acció) va augmentar un 14,5%.
El 2 de maig, el banc pagarà un dividend final en efectiu d'11 cèntims d'euro per acció amb càrrec als resultats de 2024, la qual cosa suposa un dividend total en efectiu de 21 cèntims d'euro per acció amb càrrec a 2024, un increment del 19%. Aquesta remuneració es complementa amb dos programes de recompra d'accions amb càrrec a 2024, per un import total d'uns 3.100 milions d'euros; una vegada completats, el banc haurà recomprat el 14% de les seves accions en circulació des de novembre de 2021. Amb això, la remuneració total a l'accionista amb càrrec als resultats de 2024 assolirà aproximadament els 6.300 milions d'euros.
Més ingressos per comissions i menys costos
Els ingressos del Santander van augmentar un 1% el primer trimestre, fins a 15.537 milions d'euros, gràcies a uns ingressos per comissions rècord, recolzats per una activitat més gran i el creixement de clients El banc va sumar 9 milions de clients i va arribar a un total de 175 milions a nivell grup.
El marge d'interessos de l'entitat cau un 5% respecte a l'any anterior, fins als 11.378 milions. I els ingressos per comissions augmenten un 4% i arriben a 3.369 milions d'euros.
La ràtio d'eficiència (com més baixa, millor) millora en 0,8 punts percentuals, fins al 41,8%, per la transformació del grup cap al model One Transformation, explica el Santander. El grup ha reemplaçat tecnologia antiga per plataformes tecnològiques globals compartides, cosa que li ha permès aconseguir estalvis acumulats de prop de 500 milions d'euros des del desembre del 2022.
Aquestes inversions i iniciatives han ajudat el banc a reduir els costos (-1%), amb millores d'eficiència a la majoria dels negocis. Les dotacions per a insolvències es van mantenir estables (+1%) gràcies a la sòlida qualitat creditícia, cosa que reflecteix la fortalesa del balanç diversificat del grup.
El cost del risc es va reduir fins a l'1,14% i la ràtio de morositat va millorar en 0,1 punts percentuals, fins al 2,99%, i es va situar per primera vegada en més de 15 anys per sota del 3%. La ràtio de capital CET1 va augmentar fins al 12,9%, 0,6 punts percentuals més que fa un any i 0,1 punts percentuals més que el trimestre anterior, i se situa a la part alta del rang operatiu del 12-13%.
Negocis globals
Dels cinc grans negocis globals del Santander, el de pagaments va ser el que més va créixer. En concret, Payments va generar un benefici de 126 milions d'euros, un 30% més, pel creixement a doble dígit del marge d'interessos i els ingressos per comissions, amb costos plans, parcialment compensats per l'augment de dotacions per targetes al Brasil i Mèxic.
Així mateix, el benefici del negoci de Retail & Commercial Banking va créixer un 28%, fins a 1.902 milions d'euros; I el de Wealth Management & Insurance, que inclou els negocis de banca privada, gestió d'actius i assegurances del grup, va augmentar el benefici un altre 28%, fins a 471 milions d'euros. Els actius sota gestió del grup van assolir nous nivells rècord amb 511.000 milions d'euros.
Per la seva banda, el negoci de CIB va registrar un benefici històric de 806 milions d'euros, un 18% més, gràcies a uns ingressos rècord de 2.220 milions d'euros (+8%), amb rècord també als ingressos per comissions; I el de Digital Consumer Bank va registrar un benefici atribuït de 492 milions d'euros, un 6% més.