El govern espanyol està ultimant els últims serrells de l'escut social per combatre els efectes de la inflació i la crisi energètica. El nou paquet, que s'aprovarà aquest dimecres en l'últim Consell de Ministres de l'any, té previst mantenir les mesures referents a l'àmbit laboral, la impossibilitat de suspendre els subministraments bàsics, l'ampliació dels descomptes corresponents al bo social elèctric o la suspensió dels desnonaments.

Entre les iniciatives que prepara el Govern de Pedro Sánchez figura deixar l'IVA de l'electricitat en el 10% davant el 5% actual i el 21% que tenia abans que es disparessin els preus de l'energia per la guerra d'Ucraïna. Aquesta decisió, segons avança El País, podria fins i tot estendre's durant tot l'any que ve. Cal recordar que l'Executiu havia reduït l'IVA de la llum del 21% al 10% el juny de 2021. Un any després, va tornar a rebaixar-lo del 10% al 5%. L'IVA del gas, fusta i pèl·lets, per la seva part, estava rebaixat al 5% igual que el de l'electricitat i tornarà de manera esglaonada al 21%.

Pròrroga de la suspensió de desnonaments

En aquest sentit, el nou decret anticrisi també té previst prorrogar les mesures vinculades amb el gaudi dels ajuts públics, que acabaven el 31 de desembre. D'aquesta forma, les empreses que hagis rebut ajuts directes o per ERTO i que acomiadin al·legant causes com l'augment dels costos energètics estaran obligades a reintegrar els ajuts rebuts.

De la mateixa manera, es prorrogarà la suspensió dels desnonaments i llançaments d'habitatge habitual per als ciutadans i famílies vulnerables, continuarà estant prohibit el tall de subministraments essencials i l'increment dels descomptes del bo social elèctric també s'estendrà.

Concretament, el bo social es va estendre a aquells consumidors titulars la renda conjunta anual dels quals de la unitat de convivència fos igual o inferior a 2 vegades l'IPREM de 14 pagues (16.800 euros) i superior a 1,5 vegades l'IPREM de 14 pagues (12.600 euros). Actualment, el descompte varia entre el 65% i el 80%, depenent de la situació de vulnerabilitat de les famílies.

Rebaixa de l'IVA dels aliments

També en aquest pròxim paquet de mesures es mantindrà la supressió de l'IVA del 4% que s'aplica a tots els aliments de primera necessitat, entre ells el pa, la farina, la llet, els formatges o els ous, i la rebaixa del 10% al 5% de l'oli i la pasta, segons va avançar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Està previst que aquesta supressió de l'IVA s'allargui durant sis mesos més, fins al juny.

Dins dels aliments bàsics que veuen eliminat l'IVA del 4% destaquen el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú; les farines panificables; els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari.